Dodaj do ulubionych

NIC nie chce pić!!!

02.12.04, 22:42
Hej! Moja córcia (6,5 m-ca) NIC nie chce pić, poza mlekiem, oczywiscie.
Piersią nie karmię już 2 m-ce, ładnie zjada Humanę ale powinna chyba pić
jakieś soczki, wodę, cokolwiek? Je zupki a mimo to nie popija ich. To
normalne? Namawiać ją czy poczekać, aż sama będzie chciała?
Nie lubi też kaszek, jak wyczuje chociaż trochę w mleku to pluje, o podawaniu
samej kaszki nawet nie wspomnęsmile) Czyli je mleko, zupy i czasem deserek
łaskawie. Tak ma być..?
Dziękuję z góry za pomoc...
Obserwuj wątek
    • jagulec Re: NIC nie chce pić!!! 02.12.04, 22:58
      Mleko to w gruncie rzeczy woda z 'dodatkami odzywczymi' smile Mala wypija wiec
      tyle wody ile wypila mleka - moze to jej wystarcza? Woda jest poza tym w kazdym
      pozywieniu, a w deserku calkiem sporo, w zupce tez. Zreszta czy Ty popijasz
      zupe? Ja moja mala dopajam jak zaczyna robic suche bobki. Moze sprobuj jej
      dawac picie i kaszke w 'innej formie' tzn. nie z butelki tylko np. lyzeczka
      albo z niekapka. Moze dla niej butla = mleko. Moja corcia w ogole nie umie
      butli, najskuteczniejsza jest lyzeczka, zreszta 6,5m to dobry czas zeby
      rozpoczac nauke picia z kubeczka, polecam niekapek Aventu od 3m z miekkim
      ustnikiem.
      • kalina_p Re: NIC nie chce pić!!! 02.12.04, 23:02
        Dzieki za odpowiedz!!!Lyzeczką tez nie chcesmile)) Niekapek mam podobno bardzo
        dobry (ciocia z USA przyslala,hehehe...) ale ona zawziecie go gryzie i nie chce
        ciągnąć...No nic, moze faktycznie jej starcza ale wszedzie pisza, zeby soczki
        dawac, soczki dawac, soczki...dlatego sie zmartwilam troche.Dziekuje raz
        jeszcze!
        • jagulec Re: NIC nie chce pić!!! 02.12.04, 23:24
          Aha, soczki dawac soczki dawac... A kto pisze? Gerber, Bobovita, Hipp... Picie
          soczkow naprawde nie jest obowiazkowe, ja czesto zastepuje je ziolkami, np.
          mieta, koprem wloskim albo zwykla lekka herbata. Sama korzysc - tansze i bez
          cukru, a napija rownie dobrze jesli nie lepiej. Soczki o ile sie orientuje
          mozna podawac jako alternatywe dla deserow owocowych, szczegolnie te geste
          przecierowe. Co do niekapka - moja mala (obecnie 9,5m) tez go namietnie gryzie
          i skrzypi koncowka, ale jak jej sie naprawde chce pic to pije. Ale zrozumienie
          o co w tym chodzi zajelo jej troche czasu, jakies 2 miesiace (inna rzecz ze nie
          probowalam jakos intensywnie, tak od przypadku do przypadku). Moze sprobuj
          innego smoczka - jesli uzywasz silikonowego do mleka, do 'picia' kup kauczukowy
          albo taki ustnik-ryjek silikonowy (Canpol), albo sprobuj normalnego kubeczka z
          ryjkiem. Ja mam odwrotny problem smile chcialabym nauczyc mala butli bo powoli
          zamyslam o odstawieniu od cyca i jak ja jej bede podawac 150 mleka lyzeczka...
          • kalina_p Re: NIC nie chce pić!!! 02.12.04, 23:31
            Aaaa...moze masz racje z tymi producentami zabierajacymi nam ostatnie grosze!
            Niekapka probowalam dawac jej dopiero kilka razy, wiec pewnie dluga droga
            przede mnasmile
            A co do odstawienia - moja od 2 m-cy pije Humane, po prostu sie nie najadala z
            piersi a jak zaczela Humane to cyca juz nie chciala, trudno...i tak przestalam
            karmic. Dawalam jej wczesniej sciagniete mleko czasem z butli i pila
            zadowolona, wiec przestawila sie bez najmniejszego problemu.
            A mleka z niekapka Twoja nie moze pic tak jak herbatek..? Nie znam sie na tym
            ale chyba nie jest to problem? Pozdrawiam serdecznie.
            • jagulec Re: NIC nie chce pić!!! 02.12.04, 23:47
              > po prostu sie nie najadala z piersi
              Ja przerobilam cala walke o niedokarmianie - wyszlam z zalozenia, ze kobiety
              np. w Mozambiku nie maja pod reka butli ze sztucznym mlekiem i jakos te dzieci
              wykarmiaja smile No i uwierzylam w filozofie 'odwrotnego cycka' tzn. ze im wiecej
              sie 'wyjmuje' tym wiecej sie produkuje. Swieta prawda smile I jeszcze
              przygotowalam sie teoretycznie na temat kryzysow laktacyjnych wiec wiedzialam,
              ze w pewnych momentach bede miala wrazenie 'nienajadania', sa na to sposoby,
              przetrwalysmy bez uszczerbku smile
              > a jak zaczela Humane to cyca juz nie chciala,
              No tak, byc moze niedokarmianie wyszlo mi tez z tego powodu, ze moja mala butli
              nie umiala, nie umie i pewnie nie bedzie umiec...

> A mleka z niekapka Twoja nie moze pic tak jak herbatek..?
              Nie bardzo, bo:
              1. ona jest fanka cycka
              2. napicie sie z niekapka to wlasciwie takie popijanie po troszeczku przez caly
              dzien, a ile wytrzyma sztuczne mleko?
              3. jedyna akceptowalna forma nakarmienia oprocz cycka to u nas lyzeczka smile
              • kalina_p Re: NIC nie chce pić!!! 03.12.04, 09:17
                Aha...no to trzymam kciuki, zeby bylo ok!
                Co do nienajadania - tez tak uwazam, ze im wiecej "ciagnie" tym wiecej powinno
                byc ale mala 2 tygodnie budzila sie co 1,5-2 godz. w nocy, w dzien tak samo,
                nie wytrzymalam po prostu. Moze jeszcze pare dni i podaz i popyt doszlyby do
                rownowagi ale zdrowia i cierpliwosci mi nie starczylosad A po Humanie spala cala
                noc!!! I nadal spi, zjada ok.22 i 7 rano. Czyli ogolnie - zycie jest piekne, bo
                sie wysypiamwink))
                Pozdrawiam.
    • paulina62 Re: NIC nie chce pić!!! 03.12.04, 09:29
      Dziewczyny - a nie próbowałyście dawać pić normalnie ze zwykłego kubka?
      Bo moja córa (10 msc) tylko tak pije - nie chciała butli, niekapek też
      odrzucony, ale jak tylko widzi zwykłą szklankę czy kubek (a najlepiej ten sam,
      z którego aktualnie pije mama), to od razu chce pić - i tak już od jakiś trzech
      miesięcy. A z mlekiem u mnie podobnie - popijanie po parę łyczków mogłoby się
      odbywać cały dzień - wobec tego z nabiału zostają u nas: kaszki mleczne, budyń
      i jogurty, mleko tylko do popijania kanapeczek.
      • jagulec Re: NIC nie chce pić!!! 03.12.04, 09:53
        O, pewnie ze dawalam smile Czasem daje, szczegolnie takie gestawe rzeczy typu
        kaszka, tyle ze kubek wymaga dokladnego obmacania, przekrecenia do gory nogami,
        pociagniecia za ucho, pomachania nim, zrzucenia na podloge i dopiero
        ewentualnie mozna sie napic... No i jeszcze jak malej srednio sie chce pic to
        najwyzej zrobi fontanne z tego co w lyzeczce, a jak sobie chlupnie z kubka to
        zaraz jest cala do przebiorki...
        • paulina62 Re: NIC nie chce pić!!! 03.12.04, 10:11
          fajne te nasze małe - moja tak traktuje niekapek smile
          • kalina_p Re: NIC nie chce pić!!! 03.12.04, 10:23
            No niezle! To moze i dobrze, ze moja nie pije, hehehe!!!
            Pozdrawiam.
    • mama_igora Re: NIC nie chce pić!!! 03.12.04, 20:40
      Niedawno uparłam się że nauczę Igora (wtedy 5,5 miesiąca) pić z niekapka. Kiedy
      zaczął "łapać" o co chodzi... przestał pić! Nie wiem, może się zachłysnął -
      mocno leci z niekapka. Długi czas potem próbował ssać smoczek jak niekapek,
      albo wogóle odmawiał współpracy. Skutek był taki że przez cały dzień pił tylko
      mleko, a herbatka zostawała dla mnie. Nie chciał pić nawet przez sen. Strasznie
      się martwiłam. W końcu odkryłam że bardziej smakuje mu herbatka ciepła niż w
      temperaturze pokojowej. No i często mu proponowałam picie. Odkryłam też, że
      bezpośrednio po mleku ma czasem ochotę na kilka łyczków herbatki. Po około
      trzech tygodniach abstynencji Igrek znowu pije.
      • jagulec Re: NIC nie chce pić!!! 03.12.04, 22:41
        mama_igora napisała:

> W końcu odkryłam że bardziej smakuje mu herbatka ciepła niż w
        > temperaturze pokojowej.

Fakt. My podgrzewamy nawet owoce, zimnego nie tknie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka