Dodaj do ulubionych

Poduszka Freika.

06.12.04, 21:39
U mojego dziecka stwierdzono wadę w stawie biodrowym. Córka ma dopiero 2
tygodnie. Po wizycie u ortopedy lekarz zalecił poduszkę Freika. Proszę o
opinie na temat tej poduszki, czy ktoś używal tego. Moje obawy wynikają z
tego, że dziecko strasznie płacze po założeniu poduszki. Lekarz powiedział,
że dziecko powinno nosić ją około 10 tygodni. Tylko nasza Amelka ma dopiero 2
tygodnie i wydaje mi się, że jest za mała. Wiem, że są to zalecenia medyczne.
Proszę o opinię na temat stosowania tej poduszki.
Z góry dziękuje i serdecznie pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • mloda.mama Re: Poduszka Freika. 07.12.04, 11:12
      hej!
      moja mała nosiła szyne (lekarz to preferował) myśleliśmy że bedzie krzyk i
      wrzask, ale mała się przyzwyczaiła, co prawda nosiła ją krotko bo 2 m-ce ale
      przez 203 godz. dziennie. Moze zappytaj lekarza o szyne
      pozdrawiam
    • ezagraj Re: Poduszka Freika. 07.12.04, 11:35
      Moja córka też ma 2 tygodnie i mam sie z nia zgłosic do ortopedy ponieważ było
      ułożenie miednicowe stąd też i cesarka. Wiem że na usg wszystko jest ok ale mam
      pytanie gdzie byłaś u lekarza bo słyszałam że w wiekszości przypadków to
      wygląda tak że rozwija pieluchę patrzy na dziecko i mówi że trzeba podwójnie
      pieluchę zakładać. Na tym wizyta śię kończy i trzeba zapłacić. Nie chodzi mi o
      kasę tylko o to że tyle to ja i bez wizyty wiem a mnie chodzi o specjalistę a
      nie konowała. Moja Emilka już bardzo ładnie prostuje nóżki i nie trzyma ich jak
      żabka jak to było tuż po urodzeniu.
      Proszę o radę
      Pozdrawiam
      Edyta
      ezagraj@yahoo.co.uk
      • emi2004 Re: Poduszka Freika. 07.12.04, 12:29
        Ja bylam u lekarza w Radomiu, u tego samego który robił usg bioderek zaraz po
        porodzie. Tak to mala tez prostuje nozki i gołym okiem wady nie widać, dopiero
        usg wykazało. wiele moich kolezanek z podobnymi problemami korzystalo z masaży,
        ale troche obawiam sie tego.
        pozdrawiam
    • indeborga Re: Poduszka Freika. 07.12.04, 12:22
      Każdemu dziecku róbcie USG bioderek. U mojej małej wszystko było ok przy
      badaniu zewnetrznym, ale pediatra skierowała nas "na wszelki wypadek" na usg i
      co? Okazało się, że bioderka są z dysplazją i nikt w badaniu zewnętrznym by
      tego nie stwierdził!!! Bardzo mała wada, która jednak nie leczona może
      prowadzic do dużych problemów w przyszłości. Mała nosiła frejkę 2 m-ce. Przy
      czym na początku bardzo sumiennie ją zakładaliśmy, po miesiącu troche mniej.
      Małej poducha nie przeszkadzała. Teraz stawy są w porządku ale zewzgledu na
      nadmieną ruchliwość nóg zakładamy jej na noc pieluchę flanelową wg zaleceń. W
      przypadku mojej małej jest to bez sensu bo obecnie w 99% śpi na boku, ale
      zakładam.
    • toska212 Re: Poduszka Freika. 07.12.04, 13:22
      Moja siostra dobrych kilka lat temu musiała zakładać poduszkę Frejki. Dysplazja
      jej córki została wykryta dopiero w 3 miesiącu, dlatego też okres leczenia było
      dłuższy niż gdyby wadę wykryto wcześniej a poza tym mała chciała siadać i się
      wkurzała bo poduszka jej przezszkadzała i to był dopiero dramat (i dla mojej
      siostry i dla jej córy). Warto zacząć wcześniej.
      Natomiast moja córka od czwartego tygodnia nosi szynę Koszli i jajkoś się nie
      buntuje przy zakładaniu. Może zapytaj lekarza czy to nie byłoby wygodniejsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka