Dodaj do ulubionych

"rozklad dnia" 3 miesieczniakow

13.12.04, 12:55
hej hej
jestem mama trzymiesiecznej dziewczyni i bardzo mnie interesuje, jak sie
przedstawia "rozklad dnia" Waszych dzieci w podobnym wieku
czy Wasze dzieciaczki maja juz jakis rytm?

narazie dzien mojej coreczki wyglada mniej wiecej tak:
ok.7-8 pobudka
jedzenie, troche aktywnosci (odbijanie, przewijanie, "rozmowy", zabawki) i
mala robi sie senna
drzemka (ok. 45 minut)
ok. 10-11 jedzenie
troche aktywnosci
od ok. 12 do 15 spacer (czasem tylko na balkonie)
15 jedzenie, aktywnosc, drzemka
ok. 18 jedzenie i troche aktywnosci
ok. 19.30 kapiel i usypianie (smoczek w lozeczku)
ok. 20-21 sen
a noc wyglada roznie: czasem budzi sie po godzinie od zasniecia i chce jesc,
a czasem spi do 4-5 rano

jak jest u Was?
czy Wasze dzieci tez robia sobie takie czeste krotkie drzemki? jak je
wykorzystujecie? bo ja w tym czasie probuje zrobic tysiac rzeczy naraz (zjesc
cos, wstawic pranie, pozmywac, zajrzec do neta, zadzwonic itp.) i troche sie
gubie ....

pozdrowienia wink
Obserwuj wątek
    • merces Re: "rozklad dnia" 3 miesieczniakow 13.12.04, 13:10
      Mniej więcej tak samo, tylko bez drzemek niestetysmileTzn. zasypia sobie przy
      cycusiu, i potrafi tak z poł godzinki wisieć, ale w łóżeczku sam z siebie w
      dzień w zyciu nie zaśnie (jak był całkiem malutki spał w dzień). Śpi za za to
      na spacerze 2. 3 godzinki.
      • nikita0 POMOGŁA ...PIELUSZKA! 13.12.04, 17:17
        Właśnie po raz pierwszy mój synek usnął sam. Wprawdzie nie w łóżeczku ale w
        wózku ale jednak....
        Dałam mu do trzymania zwykłą tetrową pieluszkę bo bardzo się denerwował i
        zaciskał piąstki i mam wrażenie że mu pomogła smile) Teraz śpi a ja piszę
        tutaj smile))
    • jo_asia spacer i sen 13.12.04, 13:21
      zapomnialam napisac, ze na spacerze mala spi wink
      • nikita0 Re: spacer i sen 13.12.04, 13:25
        Mój ma wprawdzie 2,5 miesiąca, ale dzień wygląda podobnie. Tyle, że zasypia
        przy cycusiu a potem go przekładam do łóżeczka, albo wózka. Jednak na spacerku
        zasypia sam.
        Chcciałabym jeszcze aby nauczył się spać w swoim łóżeczku, ale nie wiem kiedy i
        jak się do tego wziąć.
        • jo_asia nikita 13.12.04, 13:43
          nikita0 napisała:
          > Chcciałabym jeszcze aby nauczył się spać w swoim łóżeczku, ale nie wiem kiedy
          i jak się do tego wziąć.

jak najszybciej! zeby wyrobic nawyk
          ja tez do niedawna mialam problem - mala zasypiala przy piersi, a jak ja
          chcialam potem odlozyc do lozeczka, to mala "na bacznosc"
          co zrobilam? po pierwsze nakarmilam mala raz w lozeczku (butelka moim mlekiem),
          zeby lozeczko dobrze jej sie kojarzylo, po drugie kupilam smoczek i nauczylam
          ja kojarzyc smoczek tylko z zasypianiem (w innych okolicznosciach go nie
          dostaje) - pomoglo
          • nikita0 Re: nikita 13.12.04, 14:06
            Hmmm, smoczka używam od urodznia Mikołaja, więc to nie wypali. Natomiast z tą
            butelką - spróbuję.
            Wiem, sama zawaliłam, a teraz marzę, żeby wyspać się porządnie tylko z mężem.
            Ale co jeszcze mogę zrobić?
            • milinka Re: nikita 13.12.04, 15:22
              Witaj!
              Też mam Mikołajkawink)Na poczatku spał w łózeczku jednak jak pojawiły się kolki
              to pozwalalismy mu spać tam gdzie zasnał byle było troche spokoju, najczęściej
              było to nasze łóżko-niestety. W momencie kiedy kolki ustąpiły zaczęłam go kłaść
              do łóżeczka. Początkowo się buntował ale byłam nieugięta. Po
              kapieli ...karmienie i ...do łóżeczka. Oczywiście natychmiast miał oczy jak
              pięć złotych otwarte wink)) Otulałam go kołderką...zasłaniałam dłonią oczki aby
              ograniczyć bodżce a drugą dłonią gładziłam policzek i szybko usypiał. Czasem
              zapłakał to się nachylałam..przytulałamm sie do jego policzka i zasypiał. Pisze
              w czasie przeszłym...ale cały czas tak z nim postepuję. Podobnie postępowała
              zaklinaczka dzieci....dodatkowo radziła żeby dziecko wyjąć z łózeczka jak
              płacze...troszkę go utulić i znów położyć. Spróbuj...uda się napewno.
              Pozdrawiam
              Dana
              • nikita0 Re: nikita 13.12.04, 15:41
                Milinka ile Twoj Mikołajek miał tygodni jak zaczęłaś go kłaść do łóżeczka?
                • milinka Re: nikita 13.12.04, 15:47
                  W sobotę skończył 12 tygodni a śpi dosłownie od tygodnia w łóżeczku. Obawiałam
                  się że już za bardzo kojarzy gdzie śpi i że się nie uda, ale udało się- czego i
                  Tobie zyczęsmile
    • alohaa Re: "rozklad dnia" 3 miesieczniakow 13.12.04, 17:19
      u mojej małej (3,5 m-ca) też podobnie:

ok. 8 budzi się, je, potem trochę zabaw, ale szybko zaczyna ziewać wieć ok. 9
      kładę ją juz zporotem na mini spanko. Kolejne drzemki, ktore staram jej sie
      wydłuzać ma ok. 11-11.30 (wtedy spi 45 min.-2 godz., różnie to bywa) i
      ppołudniu gdzieś 0 16-17 (wtedy juz łatwiej idzie z dłuzszym spaniem, śpi
      godzinę do dwóch). karmię co 2-2,5 godz. pomiedzy grzemkami zabawy, najgorzej
      jest wieczorem, nie wytzrymuje wiecej niż 2 godziny na nogach, więc po 20.00
      kapiel i około 21 spanko. Przed północa jesli sama sie nie obudzi to ja jeszcze
      dokarmiam piersią, w nocy budzi się jeszcze o 3-4 na powtórkę i potem juz do
      rana spi.

Tak wyglada nasz dzień gdzies od tygodnia. Wczesniej był jeden wielki chaos,
      wstawała kiedy chciała (zdarzało sie że o 11), potem karmienie co 2 godz. i
      żadnych drzemek, bo mała przysypiała mi na cycku. No a z wieczora zaczynała
      histerie, bo nie mogła zasnąć - i żadne bujania nie pomagały. Spała srednio 8
      godzin dziennie, nie liczac tych 20 minutowek przy piersi. Teraz od kiedy
      odkryła, ze mozna "normalnie" spac w dzień nic ineg by nie robiła, a ja się
      zastanawiam jak ona wytrzymywała wtedy tyle godzin i jeszcze sie potrafiła
      uśmiechać o północy.

pozdrawiam
    • ewadagmara Re: "rozklad dnia" 3 miesieczniakow 13.12.04, 21:35
      Witaj, moj maluszek ma teraz 3,5 miesiaca i jest calkiem 'rytmiczny' (co mnie
      bardzo cieszy, nie ukrywam...) wstaje ok. 6-7, wtedy karmie go piersia (bo
      niestety jestesmy na pokarmie mieszanym - i piers, i butelka z mieszanka),
      starcza mu gdzies na 2 godziny. Po jedzeniu zabawa, ale na ogol maly na
      lezaczku towarzyszy mi w lazience przy porannej toalecie. Ok. 8-9 butelka, ok.
      10 spanko - jakies 45min. - 1 godz., ok. 11 spacerek, maly spi gdzies do 14,
      nawet, jesli w miedzyczasie wroce do domu, dosypia w gondolce od wozka. Znow
      jedzonko (piers+butelka) i zabawa, 17-18 jedzonko, czasem krotka, polgodzinna
      drzemka. 19-20 kapiel, 20-21 ostatnia butelka i do lozeczka. Musze tu
      pochwalic syneczka, bo PRZESYPIA CALA NOC BEZ WSTAWANIA!!!!!!!!!!
      Pozdrowienia!
      • myelegans Re: "rozklad dnia" 3 miesieczniakow 14.12.04, 05:11
        Ewadagmara, ale Ci dobrze.
        U mnie maly budzi sie miedzy 7-8, jedzenie, okolo 9 drzemka, najczesciej
        godzinna, nastepna drzemka zwykle na spacerku od 11-13, trzecia drzemka
        najdluzsza, od 15-17:30.
        18:30 kapiel
        19:30 juz spi
        Karmie o 23, 3 i 6, ale budzi sie dopiero o 7, wiec spi z przerwami na jedzenie
        12 godzin.
        Zasypia sam w lozeczku. W dzien je co 2-2.5 godziny, w nocy co 3-4.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka