Dodaj do ulubionych

o ktorej chodzi spac?

02.01.05, 12:16
Moja 5 miesieczna coreczka zasypuia zwykle dopiero
okolo 1-2 w nocy. Wczesniej jest bardzo aktywna.
Po kapieli i jedzeniu ma ochote na zabawe. Nie ma
zamiaru konczyc tak przyjemnie zapowiadajacego sie wieczoru!
O ktorej Wasze niemowleta chodza spac?
Zastanawiam sie, czy nie przynosi to szkody dziecku.

ong>Nasza Rozalka</strong></a>
Obserwuj wątek
    • anetahu Re: o ktorej chodzi spac? 02.01.05, 12:23
      Mój prawie 8 mies. syn chodzi spać ok.21 (czasem wcześniej, casem z godzinkę
      później)i śpi do 6-7.
    • anuchna1 Re: o ktorej chodzi spac? 02.01.05, 12:46
      Moja córeczka też 5-cio miesięczna chodzi spać między 23-1 w nocy. O 21 potrafi
      zrobić sobie 30 minutową drzemkę i jest pełna ochoty do zabawy. W noc
      sylwestrową oglądała z nami fajerwerki i bardzo jej się podobało smile) Spi mniej
      więcej do 9-10 i ja oczywiście razem z nią. Myślę, że szkody to nie przynosi bo
      dziecko ma taki rytm i przesypia określoną ilość godzin. Próbowałam to zmienić
      ale jak na razie brak rezultatów i pomysłów.
      Pozdrawiam. ania.
    • olga50 Re: o ktorej chodzi spac? 02.01.05, 13:02
      Zazwyczaj 7-8 po kąpieli i jedzonku.Budzi sie jeszce ok23 na cyca i śpi do
      mniej wiecej 4-5 rano. Ma 8m, ale tak śpi chyba od zawsze.
    • jakasik Re: o ktorej chodzi spac? 02.01.05, 13:55
      Mój maluszek (2 miesiące) chodzi spać ok. 20.
    • gosiek161 Re: o ktorej chodzi spac? 02.01.05, 23:08
      Moja 9 miesieczna córeczka idzie spać ok.23 i śpi do 9 rano.Niestety w nocy
      budzi sie 2-3 razy do cyca.
      Pozdrawiam
      Magorzata
      • joasiiik25 Re: o ktorej chodzi spac? 02.01.05, 23:11
        jeszcze e mna siedzi
    • aitee Re: o ktorej chodzi spac? 03.01.05, 00:35
      Emma (8 miesięcy) idzie spać o 18.30, budzi się czasem koło 23 na pół godzinki
      (mleko lub woda i zmiana pieluchy). Potem przesypia do 7-7.30.
      • myelegans Re: o ktorej chodzi spac? 03.01.05, 04:44
        Moj 5-miesieczny synek chodzi spac o 18:30-19, spi do 7 rano w dwoma
        karmieniami. W dzien spi 3 razy. W sumie spi okolo 16 godzin dziennie, tyle ile
        powinno niemowle do 9 miesiaca. Dziecko w tym wieku, ani w pozniejszym rownize
        nie powinno isc spac pozniej niz o 20. Paradoksalnie, im wczesnie pojdzie spac
        tym dluzej bedzie spalo. Potrzebuje 11-12 godzin snu w nocy.
    • ania_f1 Re: o ktorej chodzi spac? 03.01.05, 09:07
      Mój Piotruś (4,5 miesiąca) chodzi spać ok. 19 tej (najpóźniej 20-tej) i śpi do
      6 tej rano - budzi się w nocy ok. 2-giej 3-ciej na karmienie. W zeszłym
      tygodniu udało mu się nawet przespać trzy noce pod rząd bez budzenia! Byłam w
      szoku! Cieszyłam się, że tak już teraz będzie.... ale to było tylko dla
      zmyły...wink)) W dzień śpi trzy razy ale tylko po pół godziny. Wolałabym żeby
      spał na przykład dwa razy ale dłużej (miałabym więcej czasu żeby coś zrobić w
      domu) ale chyba nic się z tym nie zrobi. Próbowałam jak się wybudzał dalej go
      uśpić ale nic z tego, widocznie taka drzemka półgodzinna mu wystarcza. A w
      dzień ile Twoja córeczka śpi? Może potem odsypia to, że wieczorem "balowała"?
    • malilka Re: o ktorej chodzi spac? 03.01.05, 13:19
      Mój 9-miesięczny synek chodzi spać o 20.00 i śpi do 8.00-8.30 (w nocy 2
      karmienia). W dzień śpi 2x, w sumie 2-3 godziny.
    • monia767 Re: o ktorej chodzi spac? 03.01.05, 15:24
      Moja mala niestety tez nie nalezy do tych dzieci, ktore po kapieli idzie spac.
      Dlatego bardzo ulzylo mi, kiedy przeczytalam posty mam, ktorych pociechy
      zasypiaja pozno. Moja 3-miesieczna Agata zasypia o 23-ej, choc raz udalo sie
      jej zasnac o godzine wczesniej. Po kapieli przesypia 30-45 min., a potem budzi
      sie skora do zabawy i gaworzenia. Probowalismy zmienic jej nawyk, ale bez
      rezultatu. W dzien ma 2-3 polgodzinne drzemki plus 2 godziny snu na spacerze.
      Nie mialabym nic przeciwko tak poznej porze, ale mam problem, zeby zajac sie
      domem, gotowaniem itp.
      Pozdrawiam,
      Monika
    • pielegniarka Re: o ktorej chodzi spac? 03.01.05, 19:06
      moja córeczka ma 5 miesięcy i zasypia około 19.00
      • capribb Re: o ktorej chodzi spac? 03.01.05, 21:39
        Wczoraj moj mąż zasnął ok. 0.30, ja "padlam" pewnie o 2.00
        a coreczka wiercila sie do 2.30!

----------------------------------------------------------------
        Nasza córeczka Rozalka
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=18748187&v=2&s=0
      • emi73 Re: o ktorej chodzi spac? 03.01.05, 21:46
        Mój pięciomiesięczny synek zasypia ok. 21 i spi bez budzenia się do 7.30. Ale
        przez pierwsze 2 miesiące miałam ten sam problem, co Ty. Po kapieli i jedzeniu
        ożywiał sie i radośnie dokazywał do północy, podczas gdy ja padałam. Żeby to
        zmienic, zdecydowałam sie udaremnić mu popołudniową drzemkę (zasypiał sobie
        rozkosznie tak mniej-więcej o szóstej na godzinkę, półtorej) i podziałało!
        Oczywiście, starałam sie po prostu czymś go intensywnie zająć, żeby nie zasnął,
        jeśli już sie zdrzemnął, to go nie budziłam. Ale szybko sie wyregulował i
        zmienił swoje zwyczaje.
    • dorata Re: o ktorej chodzi spac? 04.01.05, 00:16
      Moja 3,5 miesięczna córeczka chodzi spać o 23 i to jest sukces bo do niedawna
      zasypiała około godz. 1 w nocy. Stało się tak, gdy przesunęłam jej kąpiel z
      godz. 20 na 21. Chyba się bardziej męczy przed kąpielą i dlatego wcześniej
      zasypia. W dzień śpi na spacerze i potem 2 razy po 15 min.
      • venom01 Re: o ktorej chodzi spac? 04.01.05, 20:34
        ale ja wam zazdroszcze moja mala od poczatku narodzin nie chciala spac za bardzo drzemki po 30 min zawsze pozno chodzila spac teraz ma 16 m-cy i potrafi latac do 1.30 i nie miec dosyc spi do 10.30 lub 11.00
        • magdalena1811 Re: o ktorej chodzi spac? 04.01.05, 21:36
          Cześć> Ja jestem mamą 5 i pół miesięcznego chłopca. Chyba ma to po mnie bo
          ecale nie jest ospały. Mało śpi w dzień a w nocy teśż najchętniej wisiałby przy
          cycku. Chodzi spać im później tym dla niego lepiej. Przeciętnie gdieś koło 22.00
    • anula-p Re: o ktorej chodzi spac? 05.01.05, 21:53
      Moja podobnie - srednio ok pólnocy. I nie ma mocnych. Ja padam - a ona się
      bawi. Przed świętami udało mi się to przesunąć na ok 23, ale Święta wszystko
      rozlegulowały. Na dodatek Mała się rozchorowała i pozwalałam jej spać długo
      rano. Efekt - teraz chodzimy spać ok 1-2 w nocy. Za to potrafi spać nawet do 10
      rano bez budzenia się.
      • joasiiik25 Re: o ktorej chodzi spac? 05.01.05, 21:55
        moj maly ostatnio zaczal zasypiac ok 22 (spi od 30min)
    • izuchna3 Re: o ktorej chodzi spac? 05.01.05, 22:09
      Mój Kubuś odkąd skończył 3 miesiące codzinnie zasypia o 20.00 i spi bez
      budzenia/karmienia do 7.00 rano. Wszystkie moje koleżanki, a juz szczególnie te
      których pociechy biegaja do pierwszej w nocy nie mogą wyjść z podziwu jakie mam
      kochane dziecko. Kubuś jednak nie śpi tak ładnie sam z siebie. Zanim skończył 3
      miesiące też się bardzo z nim męczyliśmy a dodatkowo dochodziła jeszcze kolka.
      Kolka po trzech miesiącach ustąpiła a ja przeczytałam na forum o
      książce "Każde dziecko może nauczyć się spać". Po trzech dniach stosowania
      opisanego w niej sposobu Kubuś zaczął ładnie spać i trwa to dnia dzisiejszego.
    • mamakura Re: o ktorej chodzi spac? 05.01.05, 23:35
      moja ma teraz 4,5 mca i jest dobrze, ale do niedawna chodziła spać nawet o
      2.00, zwykle koło 12, po prostu czekałam, aż się zmęczy. Ale kolega z dużym
      doświadczeniem powiedział, że nawet jak dziecko śpi wieczorem, tak jak nasza
      ok. 7, to ok. 21 powinna być gotowa do spania. wprowadziliśmy jej rytuały,
      zabawa na golasa, potem przed 9 kąpiel potem zgaszone światło, do łóżeczka i
      głaskanie po główce+smoczek. wcześniej usypiałam ją na rękach, czasem trwało to
      2 godziny, bo jak tylko ją odkładałam, natychmiast się budziła. od razu
      zadziałało, mała zasnęła bez robienia scen w 15 minut, o 9, spała do 8.30 (
      wcześniej do 10-10.30 i tak już zostało. Jestem w szoku okrutnym, że to takie
      proste. Przynajmniej w naszym przypadku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka