Dodaj do ulubionych

szczepionka skojarzona HIB

26.01.05, 22:05
Polecila mi ja lekarz pediatra, szczegolnie chodzi tu o Hib bo wybieramy sie
wkrotce w podroz samolotem i moj 4-msc maluch bedzie rzekomo zabezpieczony
choc troche przed groznymi zarazkami ktore po lotniskach latac moga... Czy
ktoras z Was szczepila szczepionka skojarzona swoje malenstwo? Czy cos o niej
slyszalyscie zlego?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: szczepionka skojarzona HIB 26.01.05, 22:14
      ja nic, zaszczepiłam córkę. Lepiej sobie poczytaj przed jakimi zarazkami i
      chorobami może ta szczepionka dzidzi ochronić, włos się jeży na głowie!
    • mamateodora Re: szczepionka skojarzona HIB 26.01.05, 22:18
      Ja szczepię swoje małe szczęście szczepionką skojarzoną Infarnix IPV Hib.
      Faktycznie zabezpiecza przed bakteriami wywołującymi m.in. zapalenie płuc i
      zapalenie opon mózgowych. Tą szczepionką mały był już szczepiony na koniec
      trzeciego m-ca i będzie w połowie 5 m-ca a później gdy będzie miał ok 1,5 roku.
      Oprócz Hib ma ta szczepionka jeszcze inne zalety, o których się dowiesz więcej
      gdy wrzucisz nazwę w wyszukiwarkę w archiwum.
      Pozdrawiam
      Ewa
      • tomsmom Re: szczepionka skojarzona HIB 26.01.05, 22:23
        Dzieki... pare miesiecy temu angielska telewizja ryczala o tym, ze ichnia
        szczepionka skojarzona (troche inna od naszej) wg jakiegos tam profesora
        prowadzi do autyzmu u dzieci... ok, pewnie to bylo mocno naciagane, ale nawet
        Blair pomimo wielkiego poparcia (bo masowo zaczeli ludzie panikowac) dla
        szczepien ponoc swojego dziecka jednak nia nie zaszczepil... Jesli nie wiadomo
        o co chodzi to chodzi o pieniadze, nie? Ale tak na wszelki wypadek chcialam
        uslyszec cos krzepiacego. Bo wlasnie ta Infarnix IPV Hib ma byc jutro
        szczepiony moj maly.
        • mamateodora Re: szczepionka skojarzona HIB 26.01.05, 22:31
          Abstrachując od Hib - ja mam wsród swoich znajomych przypadek, gdzie chłopiec
          szczepiony szczepionką nieskojarzoną refundopwaną przez państwo dostał odczynu
          poszczepiennego i skończyło się na autyzmie (po wielu róznych diagnozach ta
          jest dzisiaj aktualna). Eliminuję wszelkie nozliwe niebezpieczeństwo, które
          mogłoby zagrozić mojemu dziecku.
          Ewa
        • vikingowa1 Re: szczepionka skojarzona HIB 26.01.05, 22:33
          Mi szczepionkę poleciła moja pediatra. Ja koniecznie chiałam zaszczepić swoją
          córeczkę, bo bakteria hib wywołuje posocznicę, na którą zamarła moja mała
          siostra cioteczna, a na moim osiedlu ledwo uratowali po zakarzeniu inną małą
          dziewczynkę. Bardzo sie więc boje tej choroby i dlatego zaszczepiłam córkę.
          Dodam, że skorzystałam ze szczepionki skojarzonej i dowiedziałam sie równiez, że
          szczepionka taka lepiej chroni od krztuścia oraz, ze jest lepiej tolerowana
          przez organizm. Mała przeszła szczepienie bez żadnych problemów, typu gorączka,
          zły nastrój. Żadnych złych opinii o niej nie słyszałam.
          Powodzenia na szczepieniu.
    • zabiegana Re: szczepionka skojarzona HIB 26.01.05, 22:58
      A ja z innej beczki - ile u Was kosztuje taka szczepionka? Bo slyszalam ceny od
      70 do 150 zl - czy to zalezy od producenta? Czy od czego?
      • tomsmom Re: szczepionka skojarzona HIB 27.01.05, 07:27
        U nas w Poznaniu kosztuje 140 zl. A czort wie od czego zalezy ta cena! Zapewne
        jak to u nas w kraju bywa "od wielu czynnikow".
        • nataliamackowiak Re: szczepionka skojarzona HIB 27.01.05, 07:30
          My w Jarocinie płacimy za nią 150zł, trzy razy!!!
          Natalia.
        • ksantypa7 Re: szczepionka skojarzona HIB 27.01.05, 13:10
          w Łodzi płaciłam 110,-
      • sp91 Re: szczepionka skojarzona HIB 27.01.05, 07:33
        Z tego co wiem cena zależy od hurtowni (U mnie w przychodni pielęgniarka
        pochwaliła się, że przychodnia wynegocjowała dobrą cenę na szczepionkę.
        Zapłaciłam 130 zł).
      • magszy Re: szczepionka skojarzona HIB 27.01.05, 07:49
        Cena zależy chyba od narzutu apteki. W Poznaniu w niektórych aptekach jest po
        160, w innych po 140, a czasami zdarza się za 124. I tą ostatnią kupuję smile
        Jeszcze niższa cena jest na szczepionkę skojarzoną Infanrix, która nie zawiera
        jednego elementu (teraz nie pamiętam jakiego). Moja Pani pediatra stosuje taką
        kombinację, że pierwsza szczepionka jest "uboższa" w składniki (uważa że tak
        jest bezpieczniej) i ona kosztuje ok 56 zł. Następne są te rozszerzone i one
        kosztują ok. 120 zł.
        • panterka-23 Re: szczepionka skojarzona HIB 27.01.05, 08:33
          Nie nie dziewczyny to nie zalezy od apteki miasta itp...
          1. Szczepionka za 40-70 zł jest to sam hipp i robimy dodatkowe 2 bezpłatne
          szczepienia
          2. Szepionka za 130 zł jest to szepionka skojarzona czyli hipp + jedna choroba
          w 1 strzykawce i 1 szczepienie bezpłatne
          3. Szepionka za 150 czy 190 zł to jest taka, ze wszystkie szczepienia w 1
          strzykawce i zamiast 3 lub 2 jak w punkcie 2 jest tylko 1 kłucie
          Ja szczepiłam ta za 130 i pierwsze 2 były OK ale po 3 Maja płakała i miała
          opuchlizne ale to podobno tak jest bo ta 3 jest najmocniejsza
          • zabiegana Re: szczepionka skojarzona HIB 27.01.05, 10:02
            Zaraz bo zlgupialam:
            - w 6 tygodni po porodzie dziecko powinno byc zaszczepione przeciw blonicy,
            tezcowi i krztuscowi (DTPW - bezplatna) i osobno WZW typu B = 2 wklucia
            - alternatywa - szczepionka Infarnix (DTPa - platna), ktora chroni przed
            blonica, tezcem i krztuscem (lepiej niz bezplatna) i osobno WZW typu B = 2
            wklucia. Mozna dolozyc tez szczepionke HIB wiec w tym momencie uzyskamy 3
            wklucia, cena DTPa (Infarnix) + HIB = ?
            - jeszcze inna alternatywa - szczepionka GlaxoSmithKline, czyli DTPa+HIB+polio
            i osobno WZW typu B = 2 wklucia. Koszt = ?
            Chyba nie ma mozliwosci zeby bylo tylko jedno uklucie...
            • malgosiek2 Re: szczepionka skojarzona HIB 27.01.05, 11:16
              Jest możliwość by było jedno ukłucie,a mianowicie szczepionka INFANRIX HEXA ma
              w sobie:błonica,tężec,krztusiec,p olio,hib i wzw.Koszt między 200-240 zł.w
              zależności od apteki,no chyba,że jest gdzieś taniej.Pozdrawiam Gosia
              • zabiegana Re: szczepionka skojarzona HIB 27.01.05, 12:18
                No to juz wole 2 wklucia - niestety nie stac mnie na takie luksusy
                • malgosiek2 Re: szczepionka skojarzona HIB 27.01.05, 12:33
                  Przecież nie mówię,że masz kupić.Przedstawiłam,że jest taka szczepionka.Gosia
                  • zabiegana Re: szczepionka skojarzona HIB 27.01.05, 19:26
                    Wcale nie poczulam sie naganiana do zakupu smile
              • annab11 Re: szczepionka skojarzona HIB 27.01.05, 17:18
                Za Infanrix Hexa zapłaciłam ostatnio 185 zł w Centrum Damiana w Warszawie.
                Pozdr,
                Anna
            • ksantypa7 Re: szczepionka skojarzona HIB 27.01.05, 13:13
              infanrix+hib=110,-
          • magszy Re: szczepionka skojarzona HIB 27.01.05, 14:08
            Do Panterki-23
            Cena jednak chyba zależy od apteki, bo w różnych aptekach podają różną cenę
            patrząc na tą samą receptę. Tak więc nie znajduję innego uzasadnienia, jak tylko
            inny narzut lub inny (droższy) dostawca.
      • mamateodora Re: szczepionka skojarzona HIB 27.01.05, 09:30
        Ciekawostka: koło mojego domu są dwie apteki; za Infarnix IPV Hib cena w jednej
        to 162,50 zł zaś w drugiej zapłaciłam 111,12 zł. Ale najpierw i tak podzwoniłam
        po różnych aptekach w mieście i ceny od 110 do prawie 190 zł.
        Ewa
    • renata28 Re: szczepionka skojarzona HIB 27.01.05, 10:07
      Ja szczepię w jednym kłuciu błonica, tężec, krztusiec, polio + Hib za dawkę 110
      zł (Warszawa, kupowana bezpośrednio przed szczepieniem w przychodni), oprócz
      tego oczywiście żołtaczka.
      • zabiegana Re: szczepionka skojarzona HIB 27.01.05, 10:10
        No i wlasnie taka szczepionke chce kupic - to jest ta Infarnix? Bo juz sama nie
        wiem czy Infarnix do nazwa szczepionki czy producent?
        • mamamata1 Re: szczepionka skojarzona HIB 27.01.05, 10:37
          Podpisuję się pod opiniami mamuś...Naprawdę warto...Ja szczepiłam Infanrix
          IPV+Hib ,za jedną dawkę płaciłam 120zł.w aptece-musiałam mieć receptę.
        • renata28 Re: szczepionka skojarzona HIB 27.01.05, 11:30
          Szczerze powiedziawszy to nie mam pojęcia. Mogę Ci tylko napisać co mam wpisane
          w książeczce: "INFAN IPU [albo V, tak namazane, że nie wiem] + Hib"
    • anek.anek warto 27.01.05, 11:05
      bo poza tym, że te bakterie wywołują zapalenie płuc, czy zapalenie opon
      mózgowych, to tak naprawdę są w ogóle najczęstszą przyczyną wszelkich stanów
      zapalnych dróg oddechowych - np. zapalenia krtani, gardła itd. I cowięcej
      działa. Miałam się okazję przekonać dwukrotnie. Młody był w szpitalu, z innego
      powodu, ale kontrolnie robiono mu wymaz z gardła. była obezna bakteria, ale
      lekarz od razu zapytał czy go szczepiłam Hibem, bo na oko widać, że tak.
      Obecność bakterii nie spowodowała stanu zapalnego.
      • agnesgie Re: warto 27.01.05, 11:30
        Moja córeczka była szczepiona szczepionką Infanrix.Nie było żadnych
        problemów.Były dwa wkłucia, bo drugie przeciw wzw.Zapłaciłam 113 zł, a w innej
        aptece cena była ok.150 zł.
    • klara29 Re: szczepionka skojarzona HIB 27.01.05, 19:42
      Nie martw się,ja swojego zaszczepiłam tą szczepionką jak miał skończone 3
      miesiąxce i wszystko jest ok, teraz ma 4 , ide znowu na kolejną szczepionkę i
      to też będzie skojarzona, bo jak się raz szczepi Infarixem... to ojuż tzreba
      ciągnąć. Jestem z W-wy i u nas też kosztuje 140 zł więc to chyba standardowea
      cena produckenta a przychodnie nie dokładają marżysmile
      • tomsmom Re: szczepionka skojarzona HIB 27.01.05, 20:49
        Dzieki za wszystkie slowa otuchy
    • mafi75 Re: szczepionka skojarzona HIB 27.01.05, 23:57
      Infanrix to nazwa szczepionki (do zabieganej) a producent to Glaxo coś tam...
      (nazwa pojawia się w wypowiedziach wyżej). Nie słyszałam o innej firmie
      sprzedającej u nas szczepionki skojarzone. Ja szczepiłam mojego synka już 3 razy
      tą szczepionką. Pierwsza w wieku 6 tygodni to była Infanrix Hexa tzn. że
      wszystko było w jednej strzykawce i tylko jedno wkłucie i to w udo a nie w rękę
      co ma tą zaletę że jest więcej tkanki tłuszczowej i dziecko to mniej boli.
      Zresztą są dołączone igły od producenta dużo cieńsze i ostrzejsze od tych w
      przychodni. Mój mały nawet nie zapłakał. Dodatkowy plus to że zarazki są w tych
      szczepionkach zabite więc mniej groźne dla organizmu a tak samo ochronią przed
      chorobą.
      Na kolejne 2 szczepienia daje się już Infanrix IPV HIB. Możesz dać też tą na
      pierwsze szczepienie ale wtedy dziecko będzie kłute 2 razy bo dodatkowo
      żółtaczka. No ale cena za to niższa i faktycznie zależy od apteki i hurtowni tak
      jak dziewczyny pisały.
      Szczepionkę polecam. Moj synek nie miał żadnych dolegliwości poszczepiennych.
      • zabiegana Re: szczepionka skojarzona HIB 28.01.05, 08:11
        Dzieki serdeczne! Teraz juz wiem co i jak smile
        Wychodzi na to, ze u mnie Infarix IPV HIB kosztuje 90 zl - niesamowity
        rozrzut...
      • mateuszeksynek Re: szczepionka skojarzona HIB 28.01.05, 22:13
        ja rowniez polecam ta szczepionke,moj synus takze nie mial zadnych dolegliwosci
        poszczepiennych,a dostal 3 z kolei dawke.jestem osobiscie zadowolona.pozdrawiam!
        Asia mamusia Mateusia
    • aidast Re: szczepionka skojarzona HIB 28.01.05, 09:53
      Mam pytanie czy mogę zaszczepić swoją 7 miesięczną córcię Infanrixem IPV HIB?
      Mała jest akurat przed trzecim z kolei szczepieniem (na razie przechodzi ospę
      wietrzną więc musimy odczekać około miesiąca), czy nie jest już za późno na
      podanie tej skojarzonej szczepionki? Trochę za późno się dowiedziałam o takim
      cudzie techniki ale mam nadzieję, że jest jeszcze dla nas szansa?
      • mafi75 Re: szczepionka skojarzona HIB 28.01.05, 15:46
        WYDAJE MI SIĘ ŻE TERAZ TO JUŻ NIE MA SENSU, JEST ZA PÓŹNO NA TĄ SZCZEPIONKĘ,
        CHYBA MOŻESZ DAĆ SAM HIB KOSZTUJE OK. 45 ZŁ ALE TEŻ TRZEBA 3 RAZY, ZAPYTAJ
        PEDIATRĘ. JEST TEZ BEZPŁATNY NUMER NA INFOLINIĘ PRODUCENTA SZCZEPIONEK, JA TAM
        DZWONIŁAM bARDZO MIŁA PANI MI WSZYSTKO SPOKOJNIE WYJAŚNIŁA. pOSZUKAM NUMERU I
        PRZEŚLĘ WIECZOREM.
        POZDRAWIAM
    • mafi75 Re: szczepionka skojarzona HIB 28.01.05, 21:41
      mam już ten numer na infolinię o szczepieniach: 0801 109 509
      • aidast Re: szczepionka skojarzona HIB 02.02.05, 10:03
        Serdeczne dzięki za podpowiedź. Pozdrawiamy
        Asia z Emilką.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka