Dodaj do ulubionych

Łatwy plan - Język niemowląt

28.01.05, 12:35
takie sobie przemyslenia smile
nie macie wrażenia, że ustawienie dziecku dnia załatwia sprawę rozpoznawania
jego potrzeb: karmienie-zabawa-spanie-karmien ie-zabawa-spanie-karmienie itd.?
jest czas na karmienie - dziecko płacze czyli jest głodne, jest czas na
zabawę - dziecko płacze, trzeba mu zapewnić rozrywkę, jest czas na spanie -
dziecko marudzi, znaczy chce spać
niemowlę przyuczone do sztywnego podziału dnia tak, że nawet nie trzeba go
słuchać, mama ma plan i gotowe odpowiedzi,
trochę to naciągane, no ale książka nie powie co akurat teraz chce moje
dziecko wink więc stosują łatwe plany smile
pozdrawiaMY
Obserwuj wątek
    • inia25 Re: Łatwy plan - Język niemowląt 28.01.05, 13:41
      strasznie chciałam mieć jezyk nniemowlat. zdobywałam wszelkimi sposobami. udalo
      sie. przeczytalam - i totalnie jestem rozczarowana. tak wiecposługuję sie swoim
      planem i slucham dziecka co naprawde "mowi".
      • asientos Re: Łatwy plan - Język niemowląt 28.01.05, 14:05
        Ja podobnie, ale w książce jest napisane: słuchaj swego dziecka, spisuj co
        kiedy robi, czyli dka każdego inny "łatwy plan". Ja nie wprowadzałam, bo i
        córce i mnie odpowiadała "nasz mały pakt o nieagresji"
        pozdrawiam, asia
    • mapta Re: Łatwy plan - Język niemowląt 28.01.05, 14:05
      ja narazie przeczytlam 170 stron, wiec jesazcze nie moge sie wypowiadac na
      temat CALEJ ksiazki, ale cos juz tam zdazylam zrozumiec i... tez mam troche
      zastrzezn:
      po pierwsze ksiazka jest glownie dla mma nworodkow, ew. dla malych niemowlat.
      Ja mam 7,5 mc synka i juz tam dla siebie nic (nieomal) nie znajduje, jedynie
      informacje o bledach, ktore dotad popelnilam crying
      po drugie ja np. nie umiem spac z pustym brzuszkiem, a tu sie malemu zaleca sen
      po zabawie i spanie bez cycusia. Moze to i jest do zrobienia, ale teraz, gdy ja
      intuicyjnie robilam dotad odwrotnie i dzialalo (czyli karmilam, bylo spanie i
      potem zabawa a jak zglodnial to znow karmienie i czesto potem zasypial) - wiec
      teraz nie wiem, czy i jak go od tego odzwyczajac.
      po trzecie wychodzi na to, ze nie do konca rozumiem swoje dziecko: od poczatku
      dawalam mu cyca czesciej niz co 2,5-3h, ale to byl srodek lata! Nie dopaja sie
      dzieci, ja pilam bez przerwy i na prawde wierze, ze jemu sie chcialo pic, a nie
      przytulac czy marudzic! Napil sie przez 5 minutek i byl zadowolony. To co?
      Teraz, ze to wszystko robilam zle?

Oj, czuje sie troche zagubiona. Nie do knca podbudowana tymi slowami
      zaklinaczki.n Ale tez nie chce jej krytykowac do konca, bo jednak na pewno ma
      duze doswiadzenie i wie o czym pisze.
      NAsz rozum, zeby z tego cos dla siebie wybrac i skorzystac z jej wiedzy!!!
    • nataliamackowiak Re: Łatwy plan - Język niemowląt 28.01.05, 14:11
      Ja uważam że książka jest bardzo mądra, ale potrzeba czasu na to wszystko, na
      wprowadzenie w życie itp.
      Do mamy dziecka 7,5 m-ca--dla Ciebie jest książka "Język dwulatka" bo mamy tu
      pisały, że nie tylko dla dwulatków ale od 8 m-ca!!!
      Natalia.
      • inia25 Re: Łatwy plan - Język niemowląt 28.01.05, 14:54
        o tym ze dl nas lepszy bylby jezyk dwulatka to nie pomyslalamsmile)
    • kulka50 Re: Łatwy plan - Język niemowląt 28.01.05, 14:55
      ja nie czytuje takich ksiażek
      jednak uporządkowany plan dnia stosuję od dawna, nie raz o tym pisałam na forum
      uważam że regularny tryb życia i wprowadzony harmonogram dnia sprawia, że
      dziecko jest spokojne, łatwo przyjmuje każdą czynność (karmienie, kąpanie,
      ukłądanie do snu)
      zaś nieporzadek w życiu dziecka wprowadza rozedrganie i powoduje, ze dziecko
      nigdy nie wie czego się ma spodziewać, jest niespokojne
      mamom się wydaje, ze doskonale znają swoje dziecko i wystarczy ze je słuchają...
      pewnie tak jest, jednak płacz może wiele oznaczać i nie zawsze trafimy o co
      dziecku chodzi
      zresztą po co ma płakać?
      mój Julek prawie w ogóle nie płacze (pomijając dni kiedy zwyczajnie źle się
      czuje,każdy takie dni ma)
      Julek jest kłądziony do łóżeczka zawsze o tych samych porach i zasypia sobie
      spokojnie, nie musi mi płączem pokazywać że jest śpiący
      jeść dostaje też o tych samych porach, nie musi mi mówić ze jest głodny
      itd
      naprawdę, drogie mamy, wierzcie, ze harmonia w życiu dziecka jest lekiem na
      bardzo wiele dolegliwości
      i jest to najprostszy sposób na wiele problemów
      aż trudno uwierzyc, prawda? smile
      • kulka50 Re: Łatwy plan - Język niemowląt 28.01.05, 15:03
        przypomniała mi się taka sytuacja w naszym domu ostatnio:
        kąpię Julka co drugi dzień
        w dniu gdy nie kąpię, kłądę go wieczorem na przewijak, rozbieram, dokłądnie
        przecieram husteczkami nawilżonymi, ubieram w pizamkę i daję butlę z kolacją -
        taki rytuał wieczorny
        ostatnio stwierdziłąm,że najpierw nakarmie a potem przebiorę
        Julek nie chciał jeść, płąkał, myślałąm ze go brzuszek boli, nosiłąm na rękach,
        tuliłąm
        nic nie pomogło
        w końcu pomyślalam ze go przebiorę
        no i zrobilam to co powinnam byla zrobic przed kolacją
        i wiecie co? dziecko uspokoiło się!
        zaczelo usmiechac, potem zjadlo pieknie kolacje i poszlo spac!
        uwierzycie jak wielka jest sila przyzwyczajenia takiego maluszka??!!
        pomyślcie teraz ile niepokoju moze sprawić rozwalony dzień
        porządek i harmonia to cos naprawde waznego
      • paulina62 Re: Łatwy plan - Język niemowląt 28.01.05, 15:14
        Kulka, bez urazy, ale nie wszystko jest takie proste - nie ze wszystkimi się
        tak da. Moja córcia, owszem, zawsze ok. 20 domaga się kąpieli, ale z resztą to
        już naprawdę muszę się domyślać. CZasem zaśnie zaraz po kąpieli, a czasem
        dopiero o 23. Nie pomaga tu rytm dnia, który staram się zachować taki sam. Z
        jedzeniem podobnie. Każdy dzień może być inny, a bo ząbki, a to katar, a może
        biorytm niekorzystny. Jest tyle czynników, które wpływają na dziecko, że
        przynajmniej z moim nie tak łatwo smile
        • kmyczek Re: Łatwy plan - Język niemowląt 28.01.05, 15:26
          zgadzam sie z Toba, zaplanowane zycie nie pomoze na bolace kupki, kolke, czy
          inne dolegliwosci.
          pozdrawiam
        • kulka50 Re: Łatwy plan - Język niemowląt 28.01.05, 15:28
          cóż, to współczuję ci Paulinko
          u mnie to się sprawdza
          pewnie że są dni gdy dziecko zwyczajnie jest marudne, bo pogoda, bo
          szczepienie, bo jeszcze coś tam...
          ale generalnie rytm dnia jest zachowany
          u mnie z dzieckiem zostają się różne osoby: tata, babcia, ciocia, wujek
          wypisałam harmonogram dnia na kartce i przyczepilam do lodówki
          balam sie ze jak każdy będzie robił po swojemu...!
          no i jak na razie wszystko gra
          nie ma żadnych problemów smile
          życzę tego wszystkim
          • nesla Re: Łatwy plan - Język niemowląt 28.01.05, 15:35
            a moze po prostu masz ANIOLKA dziecko i nie jest to wcale zasluga harmonogramu
            dnia..?
        • nesla Re: Łatwy plan - Język niemowląt 28.01.05, 15:33
          dokladnie.. plan planem, ale dziecko to nie zegarek. ja sie staram MNIEJ WIECEJ
          trzymac por dnia i czynosci, ale karmie NA ZADANIE i NIE DA SIE karmic
          wczesniej bo corcia nie ssie, ani pozniej, bo nie moge przetrzymywac placzacego
          niemowlaka jesli domaga sie papu.
        • aniazm Re: Łatwy plan - Język niemowląt 28.01.05, 15:35
          A ja, bez czytania książki, wprowadziłam plan EASY, z małymi modyfikacjami,
          znaczy karmię przed i po spaniu.

Od 3/4 m-ca Antek domaga sie rutyny i tak nam dnie identycznie upływają...
          Rano wstajemy koło 8, cycuś, bawimy się, potem kaszka i idziemy na spacerek. Na
          spacerku śpi, wracamy na obiadek, potem się bawi, koło 15 zasypia, po cycusiu,
          oczywiście. Śpi z godzinkę, zjada deserek koło 17, potem się bawi, cyca i o 19
          jest już marudny. Kąpiel, kaszka na przemian z cycusiem i spać. O 20 już śpi.

Tracy Hogg w swojej książce opisuje naturalne prawdy, do których każda mama
          dochodzi, szybciej, czy później, intuicyjnie sama. Mojemu dziecku łatwiej
          funkcjonować w ułożonym, przewidywalnym świecie. On wie, że rano idziemy na
          spacerek, a po kąpieli będzie kolacjyjka i idziemy spać. Każde odstępstwo od
          normy skutkuje tym, że Antek staje się marudny, płacze i nie da się go uspokoić
          przez cały dzień.

Zapewne, ile dzieci, tyle planów dnia i nie dajcie się zwariować, że każde
          dziecko ma chodzić jak szwajcarski zegarek, bo tak nigdy nie będzie. "Język
          niemowląt" daje jakieś wskazówki, cobyśmy sobie mogły jakoś ten dzień ułożyć, a
          nie każe trzymać się sztywno planów i harmonogramów.

Mój młody ma również 7,5 m-ca, ja tę książkę właśnie czytam i czasem mam
          wrażenie, że to jakby książka o naswink

pozdrawiam, Ania.
          • kulka50 Re: Łatwy plan - Język niemowląt 28.01.05, 21:48
            a mnie się wydaje, że nie każda mama zauważa te oczywiste prawdy
            czasem mam wrażenie, ze niektóre mamy specjalnie komplikują sobie życie smile
            szukają skomplikowanych metod na skomplikowane problemy
            a najczęściej rozwiazania są bardzo proste, wystarczy je troche dopasować do
            swojej sytuacji i już
            nawet tutaj mamy stwierdzają, ze pewnie mam w domu aniołka skoro tak łatwo
            sobie z nim radzę smile
            jasne ze dla mnie moje dziecko jest aniołkiem smile
            ale wierzcie mi, że nie zawsze tak było
            i ja swoje przeszłam smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka