Dodaj do ulubionych

piąstki do buzi

09.02.05, 11:23
witam wszystkie mamy.
Moja 2,5 miesięczna córeczka kilka dni temu odkryła że ma piąstki które można
possać. Robi to ostatnio coraz częściej. Karmię piersią więc nie chce ssać
smoczka a ja nie mam sumienia wpychać jej go na siłę. Nie mogę przecież jej
wiązać żeby nie wkładała rączek do buzi. Boję się że się przyzwyczai i w
przyszłości palec będzie non stop ssany co oczywiście jest bardzo nie
wskazane. Może któraś z was miała takie doświadczenia. Co robić a może
pozwolić jej a samo przejdzie.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • myszolow05 Re: piąstki do buzi 09.02.05, 11:28
      Jest to całkowicie normalne i nie masz powodów do niepokoju. Nie jest to też
      oznaką głodu.Poczekaj, aż będą wychodzić zęby to dopiero będzie. My to właśnie
      przechodzimy i palce są cały czas w buzi a przecież ma tyle pięknych gryzaczków.
      Pozdrawiam.
    • mmpp Re: piąstki do buzi 09.02.05, 12:29
      Mój synek też ma prawie trzy miesiące i ostatnio z upodobaniem prawą rączkę
      ciągle ogląda a lewą wkłada do buzi. To normalne w tym wieku także nie masz się
      co martwić.
    • mamciaestery Re: piąstki do buzi 09.02.05, 12:40
      Moja córcia ma 4 mies. Obie rączki wkłada do buzi tak głęboko, że aż czasami
      wymiotuje.To dlatego że wszystko co nowe trzeba sprawdzić a najepiej zrobi to
      język. Dodam że córeńka też jest na piersi ale smoczek ma i dość chętnie go
      ssie tylko wtedy gdy zasypia. Poza tym najlepiej się nim pluje i wkłada do oka.
      • rafal_h1 Re: piąstki do buzi 09.02.05, 12:42
        Jakbym słyszał o swoim Konradzie wink W piątek 4 miesiące, a gdzieś tak od dwóch
        miesięcy najbardziej po mleku mamy smakuje mu własna łapka wink

Pozdrawiam
        Rafał z Torunia
    • shiraze Re: piąstki do buzi 09.02.05, 13:22
      U na sbyło tak samo. Piąstki to najsmaczniejsza rzecz po cycusiu. Teraz Maja
      ząbkuje i wciąż włada paluszki do buzi (wygląda to tak jakby sprawdzała czy
      kolejne ząbki już jej wyrosły), ale szybko je wyjmuje, bo jej zęby
      przeszkadzają. Generalnie coraz rzadziej wkłada.
    • dagma72 Re: piąstki do buzi 09.02.05, 15:20
      dzięki serdeczne za odpowiedzi. Teraz jestem całkowicie spokojna. Z radością
      mogę patrzeć jak mała cmoka na głos ssąc rączkę.
    • sliwka3 Re: piąstki do buzi 10.02.05, 20:36
      mój Bartosz ostatnio wypluwa smoczek by piąstki ssać-ja wytłumaczyłam to
      swędzeniem dziaseł już przed ząbkami-bo co innego/
    • zoja37 Re: piąstki do buzi 10.02.05, 22:40
      nie rozluzniaj sie tak bardzo, to, rzeczywiście normalne w tym wieku (mam 2
      dziecko, które jest w wieku twojego), ale upodobanie moze pozostać. Podobno
      lepiej jednak smoczek, bo pozniej palca nie obetniesz. Znam taki przykład
      z "bliskiego podwórka"
    • mamawiktorki Re: piąstki do buzi 10.02.05, 22:46
      Moja Wiki dzis skończyła trzy miesiące a łapki ma bez przerwy w buzi gdzies
      wyczytałam ze dziecko w ten własnie sposób zaczyna poznawac swiat.Najpierw
      piąstki potem stopki i zzabawki itd. U mnie to jeszcze wchodzą w gre ząbki bo
      mimo modego wieku lada dzień będą dolne jedyneczki już je widać.
    • mkonkol Re: piąstki do buzi 11.02.05, 08:59
      Dlaczego jest to bardzo niewskazane???? Dziecko wie najlepiej co dla niego
      dobre. Amelka wkładała piąstki do buzi, czasami nawet próbowała dwie razem.
      Później odkryła, że ma kciuka i ciumkała tak głośno, że słyszałam na górze, że
      to robi (piętro niżej). Teraz wkłada palca wskazującego i kciuka i próbuje
      złapać języczka. Najwyraźniej odkryła, że ma w byzi coś fajnego, co na dodatek
      się rusza i można się tym pobawić. Wcześniej ssała smoka dość często. Teraz
      właściwie zajmuje się swoimi paluszkami. W nocy śpi bez smoka i bez paluszków w
      buzi. Kiedyś słyszałam również, że maluchy wkładając paluszki do buzi
      odwrażliwiają sobie ją.
      Proponuję więc żeby mała robiła to na co ma ochotę. No i przyznam cały czas się
      zastanawiam... dlaczego paluszki w buzi to powód do zmartwień???? Czy to nie
      przesada?

Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka