Dodaj do ulubionych

Zatwardzenie

15.02.05, 21:41
Moja córeczka od dwóch dni ma zatwardzenie. Bardzo płacze i pomaga jej trochę
masaż brzuszka. Od trzech tygodnii podaję warzywa i owoce. Czy możecie coś mi
poradzić bo mała w nocy też się męczy i budzi sie z płaczem. Dziekuję.
Obserwuj wątek
    • suzzi.e Re: Zatwardzenie 15.02.05, 22:42
      Podaj czopek!!!
      a na przyszłość podawaj małej więcej płynów - zwłaszcza po stałym pokarmie.
      Wystarczy ok 30ml wody lub herbatki...
      Możesz też spróbować podawać Lacid lub Trilac 0,5 godz przez posiłkiem - to leki
      zawierające pałeczki kwasu mlekowego - ułatwieją trawienie i reguluja pracę jelit.
      Obecnie przerabiam to samo z synkiem.... wiem że się martwisz sad((
      Uważam jednak że jeśli dziecko się męczy bo boli je brzuszek to TRZEBA podać
      czopek albo zrobić lewatywę z wody lub mydła (w ostateczności).
      Pozdrawiam Zuzka i MIchałek 6 mcy
      • gusiak_mama_kacperka Re: Zatwardzenie 16.02.05, 08:12
        Czopek glicerynowy i więcej płynów - polecam sok z dodatkiem śliwki. Jeśli je
        pokarmy stałe - dodawaj do nich włsśnie suszone śliwki, dawaj też dużo jabłek.
        Nic odkrywczego wink a pomaga
    • poleczka2 Re: Zatwardzenie 16.02.05, 22:02
      W Angli gdzie mieszkam nie mogę dostać czopków bez recepty a lekarka poradziła
      mi podać sok pomarańczowy co też zrobiłam. Podaję trzy razy dziennie pokarmy
      stałe i potem podaję pierś ale soków czy innych rzeczy nie podaję. Mała nie
      bierze butelki i wody z niej pić nie będzie, co wy podajecie swoim dzieciom do
      picia po posiłkach? Dziękuję.
      • mkostki Re: Zatwardzenie 16.02.05, 23:29
        Po pierwsze - wywal na razie z diety marchewkę. Nie wiem, czy dostępne w
        Anglii, ale Hipp robi słoiczki dynia z ziemniakiem, a Gerber -samą dynię. Cała
        reszta słoiczkowych zupek i jarzynek marchew zwykle zawiera. Na tej dyni mój
        Antek prawie miesiąc leciał, potem powoli wprowadzalismy marchewkowe.
        PO drugie - płyny, najlepiej rumianek (Hippa herbatka rumiankowa, albo zwykły
        osłodzony trochę glukozą). W ostateczności podaj łyżeczką, chociaz trochę.
        Po trzecie - jabłuszko, skrobane łyżeczką (zalecenie naszej lekarki)
        Po czwarte - jeśli podajesz kaszki, zrezygnuj na razie z ryżowych, zastąp
        kukurydzianymi.
        Jesli nadal karmisz piersią - też pij rumianek i sok lub kompot ze śliwek.
        Zamiast czopka - można termometr w pupę, trochę mniej skuteczny ale zawsze coś.
        Niektórzy twierdzą, ze się uzależni. Moj tylko tak robił kupkę przez pierwszy
        tydzien po wprowadzeniu pokarmów stałych. Potem mu minęło (po opisanych wyżej
        zmianach w diecie). Dziecko musi nauczyć się robić stałe kupkismile
        Będzie dobrze!
        Postaraj się jednak wydębić tę receptę na czopki glicerynowe - jak się bardzo
        męczy, to jest jedyne wyjście!
        I nie martw się, na pewno jej niedługo minie.
        • agaa5 Re: Zatwardzenie 17.02.05, 10:28
          Szkoda że nie napisałaś czym ją karmisz tzn naturalnie czy sztucznie.W
          przypadku mleka modyfikowanego trzeba wybierać te mniej zagęszczone (np
          Bebilon) i koniecznie dopajać dziecko zwłaszcza na czczo ale i między
          posiłkami. W przypadku naturalnego karmienia też uważać na wzdymające i
          ciężkostrawne potrawy. Polecałabym Ci herbatkę koperkowo-rymiankową ok 50-75ml
          dziennie. Jak to nie pomaga to w ostateczności lakcid (ale tylko przez kilka
          dni) lub czopek glicerynowy (ale też nie można stosować na dłuższą metę, bo
          uszkadza śluzówkę odbytnicy).
          Napisałam to wszystko bo też mieliśmy z małą przejścia i konsultowaliśmy z
          pediatrą. Teraz jest różnie tzn jak podam posiłek zatwardzający (typu
          marchewka, jagody itp)to też dużo dopajam i jest ok
          Pozdrawiam Aga
    • poleczka2 Re: Zatwardzenie 17.02.05, 22:16
      Dziękuję, sytuacja opanowana. Sok z pomarańczy zrobił swoje. Dzięki za
      wszystkie rady, wykorzystam je w przyszłości. Nie będę dawać marchwii przez
      jakiś czas, ja dla małej sama gotuję więc ominę ją z jej menu. Jeszcze raz
      dziękuję.
      • dorotamoron Re: Zatwardzenie 18.02.05, 08:37
        Mam ten sam problem po marchewce. Dalam mojemu malemu czopek, zrobil porzadna
        kupke, ale dalej sie prezy i cos go brzuszek boli. A ta dynia nie powoduje
        zaparc? Stwierdzilam ze odstawie na razie marchewke ale chcialam mu dawac
        jakies zupki, tylko w jarzynowych tez jest marchewka. Lepiej jarzynowa, dynie,
        czy co?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka