marta288 19.02.05, 09:58 Znalazłam księgarnie internet. gdzie można zamówić książkę za 24,90. Razem z kosztami przesyłki zapłaciłam 32,80. To chyba ok. Jesli ktoś chce adres, służę Pozdrawiam PS. Książka jest rewelacyjna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sonnja1 Re: "Język Niemowląt" Tracy Hogg 19.02.05, 12:06 "PS. Książka jest rewelacyjna" Hmmmmmmmm, a ja ´jestem rozczarowana ta pozycja. Przeczytalam tylko kilka fragmentow i nie mam ochoty dalej sie zaglebiac, bo to co przeczytalam, to bzdura. Np. autorka radzi podawanie jednej tylko piersi podczas jednego karmienia. Jeslibym tak postepowala z moim dzieckiem to byloby to dziecko zaglodzone- od samego poczatku daje zawsze obie piersi. Przyklad drugi: aby ustalic (jak rozumiem wymusic) dziecku prawidlowy rytm dnia i nocy nalezy "utrzymac go w stanie czuwania w dzien", czyli jak rozumiem, nie pozwolic sennemu dziecku zasnac? To jest krotko mowiac szkodliwe. Dziecko powstrzymywane na sile przed zasnieciem w dzien czy np. na wieczor wcale nie bedzie spalo lepiej w nocy, wrecz przeciwnie, zestresowane i spiete bedzie sie wybudzac. Jak cala ksiazka sklada sie z takich wspanialych rad to ja dziekuje. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
nataliamackowiak Re: "Język Niemowląt" Tracy Hogg 19.02.05, 14:02 do sonnja1: jestem przeciwna temu co Ty piszesz. Książka Tracy jest fajna, ale metody są trudne i wymagające czasu. Przesadzasz w tych dwóch kwestiach: 1.Nie masz wymuszać na dziecku spania w nocy a nie w dzień. Trzeba po prostu z kartką w ręce obserwować parę dni swoje dziecko, zapisywać spanie, jedzenie itp. Ja to zrobiłam i jestem zadowolona-wcześniej tak dokładnie nie wiedziałam, nie zdawałam sobie sprawy z rytmu dnia córci. I można trochę "manewrować" tym kiedy ono ma drzemkę w dzień, a nie wymuszać !! 2.Większość literatury o karmieniu piersią podaje, że podczas jednego posiłku daje sie raczej jedną pierś dziecku, a drugą dopiero podczas drugiego karmienia. A to dlatego, że mleko jest różne podczas jednego karmienia-na początku mniej treściwe, potem bardziej. Jeśli się karmi ok. 20 minut to dziecko z pewnością dostanie i tego początkowego i tego bardziej treściwego. Po drugie, nauczyłaś swoje piersi takiej a nie innej produkcji mleka, bo podawałaś dwie piersi podczas jednego karmienia... Ogólnie mówiąc każdy może mieć swoje zdanie na temat książki Tracy, ale z tego co czytam na forum, większość mam jest zadowolona. Tylko potrzeba chęci, wytrwałości i wiary w jej metody. Natalia Odpowiedz Link Zgłoś
marta288 Re: "Język Niemowląt" Tracy Hogg 19.02.05, 16:18 ... a ja karmiłam zawsze z jednej i mała rewelacyjnie przybierała, co do spania to Tracy uczula żeby nie przegapić momentu w którym dziecko staje się ze zmęczonego przemeczonym więc gdzie tu mowa o przetrzymywaniu ... Z resztą każde dziecko jest inne i obserwując swojego Malucha można dojść do najlepszych rezultatów (z reztą o tym też pisze). Nikt nikogo do niczego nie zmusza pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nataliamackowiak Re: "Język Niemowląt" Tracy Hogg 19.02.05, 16:59 marta288-popieram!!! Ja też karmię Oliwkę już przeszło 4 miesiące tylko piersią, jeden posiłek to jedna pierś. Mała super przybieraz, po ok. 200g na tydzień. Natalia Odpowiedz Link Zgłoś
inia25 Re: "Język Niemowląt" Tracy Hogg 19.02.05, 17:18 podzielam zdanie sonnija1. ksiazka jest kiepska... i ciekawa jestem, czy gdyby nie program w tvp, to czy byscie w ogole te ksiazke kupily? watpie jak metoda usypiania edlug tracy jest ok, tak ta jej ksiazka to porazka. natalio - mozna robic notatki z zywienia czy snu dziecka, ale co to da? wrocisz do pracy i szlag trafi caly ten ustalony rytm dnia. uwierz mi ze gdy dziecko jest starsze, to ma swoj rytm ustalony przez siebie a nie przez rodzica. a jak sie wktotce zrobi cieplo, to cale dnie bedziesz na spacerkach i bedziesz miala gdzies rytm dnia, bo bedziesz szczesliwa ze dziecko oddycha swierzym powietrzem i ze mozesz chodzic na spacerki zamiast siedziec w domu. wierze w to, ze dobrze robia dziecku rytuały, np. wieczorne mycie, kolacja, bajka i dziecko wie ze ma spac, ale ustalony rytm dnia??? to raczej dla rodzica wygoda niz dla dziecka przyjemnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
marta288 Re: "Język Niemowląt" Tracy Hogg 19.02.05, 23:14 i tak można bez końca.. jak o wyższości Świat Wielkanocnych nad Bożym Narodzeniem i odwrotnie Każde dziecko jest przecież inne i ne można "włożyć" go w ustalone ramki. Ale pewne zasady są i dlaczego choć trochę z nich nie skorzystać jeśli się sprawdziły, albo zmodyfikowac je tak żeby nam pasowały. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anika1 Re: "Język Niemowląt" Tracy Hogg 19.02.05, 12:50 A mnie ksiązka podoba się bardzo, przede wszystkim to, że nie ma w niej jakiś niestwozonych porad i metod tylko umiejetność sluchania i obserwacji dziecka. Warto ją przeczytać calą a nie jak przedmówczyni - fragmenty, bo jesli chodzi o spanie to w ksiażce nie jest napisane żeby nie kłaść spać dziecka w ciągu dnia. autorce chodzilo o to, że jeśli dziecko spi w dniu koło 6 godzin to nie można się spodziewac że prześpi całą noc . Radze wszystkim mamom poczytać i niekoniecznie wszystko stosowac ale warto poznać trochę inne spojrzenie na małego człowieka. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
iziak80 Re: "Język Niemowląt" Tracy Hogg 19.02.05, 13:03 Zawsze mnie zastanawia, skąd oni wiedzą, co takie małe dziecko czuje. Tak samo, skąd wiedzą, jak widzi niemowle i o czym śni pzdr Iza PS A książkę oczywiście można przeczytać, zawsze znajdzie się coś z czym się człowiek nie zgadza. A na marginesie, mnie mówiono, aby karmić z obu piersi i tak też robię Odpowiedz Link Zgłoś
sonnja1 Re: "Język Niemowląt" Tracy Hogg 19.02.05, 14:38 cytuje "...jedynym sposobem przestawienia jest konsekwentne budzenie i stopniowe zmniejszanie czasu przesypianego za dnia" budzenie niemowlaczka ktory sobie slodko spi uwazam za glupie (nie mowie oczywiscie o chorobliwej sennosci), wczesniej czy poznej organizm dziecka sam wyczuje roznice miedzy dniem i noca, bez zadnego wymuszania. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
nataliamackowiak Re: "Język Niemowląt" Tracy Hogg 19.02.05, 15:01 Mam dobrą radę dla Ciebie i podobnie myślących mam-my będziemy wierzyć w metody Tracy i je stosować bez tak dokładnego cytowania i wgłębiania się w każde zdanie z książki - a Wy wychowujcie dzieci bez tej książki. Potem możemy sobie napisać, jak co komu wychodzi. Natalia Odpowiedz Link Zgłoś
sonnja1 Re: "Język Niemowląt" Tracy Hogg 19.02.05, 15:30 Dziekuje Ci moja droga za Twoja nieoceniona dobra rade. Na pewno skorzystam. Odpowiedz Link Zgłoś
dorella1 [...] 19.02.05, 13:26 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
krabe Re: "Język Niemowląt" Tracy Hogg 19.02.05, 15:25 ja poproszę o adres księgarnii,pozdrawiam i dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
krabe Re: "Język Niemowląt" Tracy Hogg 19.02.05, 15:26 marta288 napisała: > Znalazłam księgarnie internet. gdzie można zamówić książkę za 24,90. > Razem z kosztami przesyłki zapłaciłam 32,80. To chyba ok. Jesli ktoś chce > adres, służę > Pozdrawiam > PS. Książka jest rewelacyjna poproszę o adres ksiegarni na adres mailowy: angecra@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
marta288 Re: "Język Niemowląt" Tracy Hogg 19.02.05, 16:12 .. ale zamęt ) nikogo nie zmuszam do czytania, tylko proponuję Podesłałam juz link na priv. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
karola810 Re: "Język Niemowląt" Tracy Hogg 19.02.05, 18:56 poprosze adres - kkozlowska@tstd.pl z gory dzieki!!! Odpowiedz Link Zgłoś