Dodaj do ulubionych

Co na katar???

21.02.05, 11:17
Moja mała ma 4 tygodnie i od jakichś dwóch zmagamy się z katarem. Nie jest to
jakiś kosmicznie wielki katar, ale dość upierdliwy. Oczyszczam jej nosek
gruszką, ale po jakimś czasie znowu rzęzi podczas snu. Nie ma temperatury,
ani kaszelku tylko ten cholerny katar.
Znacie jakiś sposób, żeby się go pozbyć?
Obserwuj wątek
    • izia30 Re: Co na katar??? 21.02.05, 11:29
      to dla dzieci typowe.jak śpi na płasko to z nosa nie może się wydostawać glut i
      zaczyna rzęzić. ja sobie poradziłam tak. codziennie po przewijaniu zakraplałam
      do noska sól fizjolog. potem kładłam ja na brzuszku na chwilkę aby to spłynęło i
      czyściłam delikatnie patyczkiem (gruszka była do bani). pod materacyk włożyłam
      koc z jednej strony tak aby różnica poziomów między końcami materaca była około
      4-5 cm. to pomogło nam. zwróć uwagę jaki kolor ma to co wyciągasz z nosa.
      powinno być białe lub bezbarwne. jeżeli jest zielone lub żółte to znaczy ze jest
      w nosie infekcja bakteryjna i trzeba zastosować np oxycort A do nosa (po
      zaleceniu lekarza). też to przetrenowałyśmy.
    • g_kasia Re: Co na katar??? 21.02.05, 11:30
      Proponuję przemywać wewnątrz nosek - np kołeczkiem do uszu - ale bardzo bardzo
      delikatnie - solą fizjologiczną. Kupić ją można w aptece bez recepty kosztuje
      może z 50 - 60 groszy. Należy ą trzymać w lodówce, po otwarciu może stać 2-3
      dni. Bardzo dobra jest też maść majerankowa - należy posmarować maść wokół
      nozdrzy. Ja zawsze stosowałam te dwie metody łącznie i dawało to bardzo dobry
      efekt.
      Zauważcie też jakiego koloru jest wydzielina z noska - jeżeli bezbarwna to
      można spokojnie zastosować to co napisałam powyżej, natomiast jeśli jest
      żółtawa lub zielonkawa, to najlepiej byłoby zabrać córcię do lekarza.
      Pozdrawiam Kasia
    • arcoiris Re: Co na katar??? 21.02.05, 12:32
      Na wyciągnięcie "gluta" z nosa najlepsza jest Frida, albo Sopelek. Taka rurka.
      Ty ciągniesz ustami i wszytsko wychodzi. Naprawdę polecam. Moje małe ma dopiero
      3 tygodnie i miał katar bo zaraził się od brata. A do soli fizjologicznej
      najlepszy jest specjalny inhalator. Pozyczyła mi go lekarka.

Pozdrawiam i zyczę zdrowia!

Agata
      • anna39 Re: Co na katar??? 21.02.05, 13:32
        a ja proponuje oprucz oczyszczania noska masc mejerankowa i inchalacje z
        majeranku tanie i sprawdzone
    • chrenata Re: Co na katar??? 21.02.05, 14:39
      w aptece można kupić wodę morską w areozolu. Powoduje kichanie i automatyczne
      oczyszczenie noska, bez pchania tam różności. Poza tym dobrze nawilża suchy
      nosek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka