Dodaj do ulubionych

Spanie na brzuszku

24.02.05, 15:11
czytoprawda,żemalutkie dzieci 2 (m-ce) nie powinny spać na brzuszku? Ja
właśnie odkryłam,że moja Ola zdecydowanie bardziej woli brzuszek niżplecki.
Co robić pozwolić jej tak spać?
Obserwuj wątek
    • katklos Re: Spanie na brzuszku 24.02.05, 15:26
      Ja mojemu pozwoliłam, gdy miał mieisąc i gdy okazało sie,ze w innej pozycji po
      prostu nie zaśnie, ale spytałam lekarza - pozwolił, choć ta pozycja uważana
      jest za sprzyjającą wystąpieniu śmierci łóżeczkowej. Nasz syn śpi już tak rok i
      wszyscy są zadowoleni. ważne jest tylko by dziecko spało na samym materacu bez
      zadnych poduszek. pzdr
    • groas Re: Spanie na brzuszku 24.02.05, 15:44
      Moja córeczka też śpi na brzuszku. A właściwie zasypia, bo w nocy obraca się na
      boczek lub plecki, ale ona ma juz skończony roczek. Zasypiała na brzuszku
      również jak miała dwa miesiące.
      • thiessa Re: Spanie na brzuszku 24.02.05, 16:16
        Moj synek jak mial 3 tyg. upodobal sobie spanie na brzuszku. Jest to zdrowe dla
        bioderek ( wg. rehabilitantki ze szkoly rodzenia), a smierc lozeczkowa to taki
        straszak. Dzieci maja instynkt obronny przed uduszeniem. Tak samo jak doroslemu
        zatkasz nos podczas snu to sie obudzi, tak samo z dzieckiem. Zreszta moje
        dziecko juz w tym czasie potrafilo sobie zmnienic w czasie snu kierunek
        ulozenia glowki, a faza przejsciowa bylo zarywanie twarza w przescieradlo, ale
        tylko na chwile, powtorne uniesienie glowki i juz lezal jak chcial. Co jest
        dziwne jezeli nie spi nie ulezy na brzuchu ani sekundy, zaczyna drzec sie w
        nieboglosy.
        • renata28 Re: Spanie na brzuszku 24.02.05, 17:28
          A czytałaś, że dziecko udusiło się, kiedy spało z tatą, bo ten bezwiednie
          przkrył mu twarz dłonią i jakoś się nie obudziło. A smierc łóżeczkowa to nie
          straszak, tylko zdarza się. Rzadko, bo rzadko, ale jednak i nigdy nie wiadomo,
          któremi dziecku się przytrafi.
          Ortopeda mojej córki też kazał ją układać na brzuszku również podczas spania,
          ale tylko i wyłacznie pod warunkiem, że nie będzie zostawiona sama, tylko pod
          czujnym okiem. Pani doktor powiedziała, że pod żadnym pozorem nie wolno małego
          dziecka zostawiać samego śpiącego na brzuszku.
          • thiessa Re: Spanie na brzuszku 25.02.05, 16:16
            Jasne, ale tatus przykryl i co mialo robic zdjac sobie z twarzy jego wielka
            lape? Jakos sie nie boje. Temat jest kontrowersyjny i ile mam i ile lekarzy
            kazdy bedzie mial inne zdanie na ten temat. Ja nie uwazam ze jest to
            niebezpieczne.
          • mamakrolika Re: Spanie na brzuszku 03.06.05, 22:31
            Mój synek śpi na brzuszku od trzeciego tygodnia zycia. A jesli chodzi o
            przykrywanie to jak któregoś razu spał z nami na pleckach to obudziłam sie bo
            strasznie kopał i jęczał i sie okazało że kołdra mu przykryła buzię. Gdy spi na
            brzuszku to mu nie grozi przykrycie noska.
            Teraz ma 7 miesięcy i sam do snu układa sie na brzuszku i chyba nie lubi inaczej
            spać. Na pleckach śpi niespokojnie.
        • piekielna24 Re: Spanie na brzuszku 03.06.05, 21:49
          Myśle że powinnaś to skonsultować z lekarzem, ale generalnie dzidzia może spac
          na brzuszku. Najbezpieczniej bedzie zaraz po zaśnieciu położyc inaczej
          maluszka.
    • rybalon1 Re: Spanie na brzuszku 24.02.05, 16:37
      mój synek ma 4 m-ce i już jak miał 1,5 m-ca spał na brzuszku tak woli i koniec
      na plecach śpi tylko w wózku na spacerze a w łózeczku nie a jak już mi się uda
      go połozyc na wznak to za gora godzine sie przebudza i musze na boczek potem w
      koncu i tak większą część nocy i także w dzien śpi na brzuchu ..... juz nie mam
      siły o uczyć spania na wznak , mam nadzieję że jak zacznie się sam obracać to
      juz ten problem bedzie z głowy .... pozdrawiam a i oczywiście śpi bez poduszki
      tylko materacyk uniesiony pod główką troche wyżej
    • jalawenda Re: Spanie na brzuszku 24.02.05, 16:49
      Do ukonczenia przedziecko pierwszego roku zycia nie powinno sie go klasc do
      spania na brzuszku!
      Pozdrawiam,
      Jalawenda i synek 13 tygodni (spiacy tylko na pleckach)
    • mama_lidki Re: Spanie na brzuszku 24.02.05, 17:08
      Lidka ma 5 m-cy i dopiero pare dni temu odkryla, ze spanie na brzuszku to
      calkiem fajna sprawa (szkoda, ze tak pozno) smile
      Gdyby Lidka wczesniej nie miala oporow przed spaniem w tej pozycji to napewno
      by tak spala, chociazby ze wzgledu na ksztal glowki.
      Pozdrawiam
      mama_lidki
      gg 3502589
    • ika27 Re: Spanie na brzuszku 24.02.05, 19:47
      Nam lekarka kilkakrotnie powtarzala, ze niemowlaka nalezy klasc do spania na
      pleckach. Przez pierwsze kilka miesiecy oddech dzieci podczas snu jest bardzo
      nieregularny - naszemu Synkowi zdarzalo sie nie oddychac przez dobrych kilka
      sekund. Gdy dziecko lezy na brzuchu, jego oddychanie jest dodatkowo utrudnione.
    • aagje Re: Spanie na brzuszku 24.02.05, 20:43
      gosia, nie przejmuj sie tym, ze 'nie mozna!!!', 'nie powinno' itp.
      sama mialam podobny problem - balam sie, ze moj maluch spi tylko na brzuszku
      (jakby poszukac, znajdziesz tez moj post na ten temat) smile
      m. skonczyl 15 tygodni, na brzuszku spi wlasciwie od 2 tygodnia zycia, choc
      zazwyczaj usypiam go na boczku. efekt jest taki, ze juz dobry miesiac temu
      (przed dniem babci) trzymal glowke lezac na brzuszku. w ten sposob dzieci cwicza
      sobie miesnie, ktore sa potem potrzebne do rozpoczecia raczkowania i wstawania.

mnie nastraszyla kolezanka, ktora uklada tydzien mlodsze dziecko tylko na
      pleckach. efektem tego kupilam sobie monitor oddechu na allegro, bo to
      kosztowalo mnie mniej stresu niz proba uspienia go na plecach. ta kolezanka
      ostatnio dostala bure od pani pediatry za nieukladanie dziecka (chocby w ciagu
      dnia) na brzuszku, bo mlody do dzis nie trzyma glowki.

jak oli tak wygodnie, to czemu zmieniac jej pozycje na niewygodna? smile
      pozdrawiam.
      • pickwick7 Re: Spanie na brzuszku 24.02.05, 21:32
        Moja córka też śpi na brzuszku od 5 tyg. życia. Na pleckach śle sypiała bo
        ciąle machała grabiami i się budziła. Do tego spanie na brzuszku pomaga na
        kolki. A ja śpię spokojnie bez ciąglego sprawdzania czy żyje, wolałam
        zainwestować w monitor bezdechu.
        Pozdrawiam
        Ewa
        • aagje o właśnie 24.02.05, 22:48
          Ewa napisała jeszcze jedną fajną rzecz o tym spaniu. Malucha nie budzi odruch
          Moro, czyli nagłe wymachnięcie kończynami, gdy wchodzi w fazę głębszego snu.
          smile
    • kakawid Re: Spanie na brzuszku 25.02.05, 13:14

Ja mam syna który skończył 7 miesiecy i on tylko spi na brzuszku.
      pozdrawiam. Kasia

A to mój Pawelek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=20401476
    • mami_75 Re: Spanie na brzuszku 25.02.05, 18:56
      Mój syn prawie od samego urodzenia sypiał na brzuszku.Nawet jak szłam z nim na
      spacer,to w wózku (i głębokim i spacerówce)też spał na brzuchu.Bywało to
      uciążliwe-bo jak położyć dziecko w zimowym kombinezonie na brzuchu w wózku,do
      tego przykryć go kocykiem sad!Niestety nie mogłam sobie poradzić z uspaniem go w
      innej pozycji.Jednak odkąd synuś poszedł do żłobka,powoli zaczął przyjmować inne
      pozycje do spania.Na dzień dzisiejszy (ma 9 miesięcy)zasypia na boczku ale i tak
      w nocy przewraca się na brzuch.Widocznie tak mu wygodniej.Na spacerze jak
      zaśnie,to już nie mam problemu,że biedaczek m u s i tylko na brzuchu(i całe
      szczęście).
      O tym,że moje dziecko spało tylko na brzuchu,wiedziało kilku lekarzy,do których
      z synem chodziłam.Zdania były podzielone:jedni mówili,że mu nic nie będzie i nic
      mu nie grozi,bo jest silny,inni,"że musi pani koniecznie przestawić dziecko na
      spanie na plecach,bo się udusi"(pytałam jak?-nie dostałam od nikogo
      odpowiedzi).Jeszcze inni reagowali tak:"o to dobrze,bo nie ma dzidziuś kłopotów
      z kolkami i brzuszek go nie boli"(do końca to nie było prawdą,bo kolki miewał).
      Dodam jeszcze,że próbowałam wiele razy uspać synka w inne pozycji,ale zawsze
      kończyło się to wielkim płaczem.Wielokrotnie zaglądałam do łóżeczka i
      sprawdzałam czy mały oddycha.Dzięki Bogu, Klaudiuszkowi nic się nie stało i na
      dzień dzisiejszy nie mam wpływu na to czy on w nocy przewróci się na brzuch czy
      nie-wiązać go nie będę.
      Co do śmierci łóżeczkowej-myślę,że to się zdarza.

Pozdrawiam e-rodziców smile!
    • zapomnialamnicka Re: Spanie na brzuszku 03.06.05, 20:36
      wywlekam ten watek z zamierzchlej pezszlosci bo...
      w szpitalu przedstawono mi spanie na brzuszku jako zagrozenie dla zycia dziecka
      odkad pepuszek mu sie zagoil kladlam go na brzuszku kilka razy dziennie a odkad
      zaczal czwiczyc miesnie glowki spedzal na brzuszku 75% czasu. od dwoch tygodni
      wyglada to tak ze cwiczy glowke niezmordowanie a pozniej zapada w dzrezmke na
      brzuszku o pleckach nie ma mowy. na brzuszku zasypia absolutnie sam genialnie
      na pleckach dostaje szalu bo zawsze pierwsze proboje go pospac na pleckach spi
      gora 10 minut a pozniej wrzask!!!
      krazy tysiac opinii ja wyzej. czytam o tej smierci lozeczkowej no i nie wiem
      moj synek jest teraz w grupie wysokiego ryzyka bo chlopiec bo urodzony z niska
      waga urodzeniowa bo spi na brzuszku i od czasu do czasu z rodzicami.
      kupie ten monitor oddechu. bo to w sumie najracjonalniejsze rozwiazanie.
      tyle tylko chcialam sie troszke wyzyc.

i spytac jakie sa wasze opinie na temat SIDS.
      • galanina Re: Spanie na brzuszku 03.06.05, 21:00
        Masa raczej nie ma znaczenia!a ja zostalam wyzwana od wyrodnych matek,bo moj
        maluch nawet w wozku jezdzil na brzuszku!Cale szczescie mu przeszlo...Ale w
        lozeczku nadal spi i inna pozycja mu nie odpowiada!Sam sie tak
        uklada...Praktycznie od 5 tyg.zycia tak sypia...Ale mialam sie na
        bacznosci,zdarzalo mi sie wstawac w nocy i sprawdzac czy oddycha...
    • nadianka7 Re: Spanie na brzuszku 03.06.05, 21:29
      Moja córeczka śpi tak, odkąd skończyła 6 tygodni.Zdecydowanie woli tę pozycję
      nad każdą inną.Wiem,że spanie na brzuszku budzi liczne kontrowersje.ja jednak
      postanowiłam zaufać swojemu dziecku i pozwolić jej spać tak, jak
      lubi.Rozmawiałam o tym z kilkoma lekarzami i wszyscy powiedzieli mi,że jeśli
      jest zdrowa, nie ma wady serca, kłopotów z oddychaniem i w rodzinie nie
      zdarzyła się niewyjaśniona śmierć dziecka, to mogę jej na to
      pozwolić.Oczywiście na poczatku ciągle sprawdzałam,czy oddycha.Ale kiedy
      zobaczyłam, że sama przekręca sobie głókę jak jej się jedna strona "odleży"to
      jestem spokojna.I córcia śpi tak juz od ponad 4 miesięcy!Pozdrawiam
    • mrufka4 Re: Spanie na brzuszku 03.06.05, 21:45
      ilu ludzi tyle opini. kiedy byłyśmy w szpitalu (Zosia miała miesiąc) dostałam
      ochrzan, że nie kłade jej na brzuszek,chodzi o bioderka w tej pozycji są
      najlepiej odwiedzionei ze względu na brzuszek. W dzień Zosia śpi tylko na
      brzuszku ale w nocy bałabym się ją tak zostawić mimo, że śpi w naszym pokoju.Jak
      nauczy się przekręcać sama zadecyduje jak woli spać : )
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka