Dodaj do ulubionych

do mam dających SINLAC

06.03.05, 19:54
Czy mogę zrobić SINLAC na mleku?
Obserwuj wątek
    • groniu85 Re: do mam dających SINLAC 06.03.05, 20:23
      Ja odaje swojej dzidzi sinlac i nigdy nie robilam go na mleku...producent
      zaleca przygotowywyc sinlac na wodzie,inaczej nigdy nie probowalam.
    • renata28 Re: do mam dających SINLAC 06.03.05, 20:50
      Podobno nie można na mleku, bo czegoś tam wychodzi za dużo jak na jeden raz.
      Nie mogę sobie tylko przypomnieć czego. Weż opakowanie mleka i Sinlacu i znajdz
      taki sam składnik, właśnie tego byłoby za dużo i to nie dobrze dla dziecka.
      Początkowo też kombinowałam żeby zrobić na mleku, ale na szczęście
      przeczytałam, gdzieś, że nie wolno i dlaczego.
      Pozdrawiam
      • bea-ta Re: do mam dających SINLAC 06.03.05, 21:16
        Nie robi sie sinalku na mleku, jest to pełnowartościowy posiłek podobnie jak
        mleko. Jak maluchowi zrobisz na mleczku sinalk dostanie wszystkiego razy 2!
        Niepotzrenie obciążysz ukł. pokarmowy, nerki.Zdecydowanie należy stosować się
        do zaleceń producenta. Podobnie jak kaszek mlecznych, których nie robi sie
        nigdy na mleku a zawsze na wodzie, przykład analogiczny. Pozdr., Beata
    • anet1 Re: do mam dających SINLAC 09.03.05, 17:13
      Ja tez się zastanawiałam nad sinlaciem na mleku, ponieważ moja córcia bardzo
      grymasi przy jedzeniu. Dlatego robie jej bebilon pepti (zjada tylko 100 ml na
      jedną porcję, a ma 8,5 miesiąca i dodaję jej 2 miarki sinlacu. Czy tak też nie
      można? Traktuje sinlac jak zagęszczenie kaszką, innej kaszki nie chce, bo
      grymasi...
      Pozdrawiam,
      Anet
      • renata28 Re: do mam dających SINLAC 09.03.05, 17:50
        To chyba nie jest ani pełnowartościowy posiłek mleczny, ani z Sinlacu. Na
        początek to pewnie dobry sposób, żeby przyzwyczaić do smaku, ale tak na stałe
        to chyba nie bardzo.
        • anet1 Re: do mam dających SINLAC 09.03.05, 22:13
          Wiem, że nie jest to pełnowartościowy posiłek, bo mleczka powinna wypić więcej,
          niestety nie wypije, pomimo moich usilnych starań. Sinlacu na wodzie zjada
          tylko pare łyżeczek. Dlatego robie 100 ml mleczka i sypie 2-3 miarki sinlacu.
          Mam nadzieję, że nie dochodzi do jakiejś niepożądanej reakcji pomiędzy mlekiem,
          a kaszką i własnie dlatego producent zaleca na wodzie. Dla mnie sinlac z
          mlekiem jest to bardziej treściwy posiłek dla malutkiej.
          Pozdrawiam,
          Anet
    • kasia1302 Re: do mam dających SINLAC 09.03.05, 18:34
      Moja córeczka je sinlac od poczatku 5 miesiąca, w tej chwili ma prawie 13
      miesięcy. Jest alergikiem i był to faktycznie jedyny pełnowartościowy preparat
      bezmleczny. Od początku 12 miesiąca wprowadziliśmy mleko sojowe Humana SL. W
      tej chwili na śnadanie je sinlac a na kolację humanę. Cały czas mamy problem z
      wagą, mała malutko waży, słabo przybiera. Na ostatniej kontroli pediatra
      zaleciła zastąpić sinlac na wodzie, sinlakiem na humanie. Ale to jest inny
      przypadek. Normalnie sinlac na wodzie.
    • mamafilipa26 Re: do mam dających SINLAC 09.03.05, 22:23
      moje dziecko je nutramigen który jest obrzydliwy w smaku i pediatra zalecił nam
      robic mleko właśnie z sinlakiem. I dodaje tego calkiem sporo bo Fifi lubi gęste
      mleko. Z tym że nie powinno sie tego podawać wiecej niz 2 razy dziennie bo jest
      niepełnowartościowe.
    • zaga25 Re: do mam dających SINLAC 09.03.05, 22:31
      Sinlak i mleko można łączyć w ten sposób że przygotowujemy osobno mleko i
      osobno sinlack i dodajemy do siebie. Mój synek rano je mleko, na drugie
      śniadanie naleśnika z sinlaka i na kolacje mleko. Mieliśmy problemy z wagą i
      dzięki tym kalorycznym posiłkom jesteśmy uśmiechnięci po ważeniu.
    • nomos Re: do mam dających SINLAC 09.03.05, 22:51
      Nie rozumiem, po co dajecie SINLAC, skoro wasze dzieci nie są uczulone na
      białko? Przecież to odżywka dla maluchów- alergików, które nie przyswajają
      białka zwierzęcego ani sojowego (wystarczy przeczytać opakowanie). A danie
      SINLACu z mlekiem, to jak zaserwowanie twarogu z serkiem homogenizowanym- może
      i jakoś by smakowało, tylko po co dwa grzybki w barszcz?
      • ewitek01 Re: do mam dających SINLAC 09.03.05, 23:39
        nigdy Sinlacu dziecku nie podawałam i BARDZO ŻAŁUJĘ;
        dlaczego?

kiedy Młody miał rok i 9 mies. podłapał rotawirusa; jak wiadomo nie powinno się
        wtedy podawać dziecku mleka- a wtedy jeszcze synek pił mleko nad ranem (ok6-7)
        i jeszcze zasypiał na godzinkę; niestety przez kilka dni nie mogłam mu tego
        mleka podać i był starszny szloch i histeria; pediatra zaleciła podawanie
        Sinlacu, ale w chorobie Młody nie akceptował nżadnych nowych smaków; gdyby znał
        smak Sinlaca wcześniej nie byłoby takiego problemu i dzieko przez kilka dni nie
        musiało by żyć tylko na herbatce i suchej bułce;

dlatego wszystkim mamom polecam podawanie od czasu do czasu kaszki Sinlac- tak
        na wszelki wypadek wink
      • anet1 Re: do mam dających SINLAC 10.03.05, 10:44
        Moja dzidzia jest uczulona na białko, dlatego poza moim pokarmem dokarmiam ją
        bebiolonem pepti i sinlaciem. A poza tym pediatra mówił, że jest to wartościowa
        kaszka nie tylko dla alergików. Jeszcze raz powtórze, ze podaje sinlac z
        mlekiem bo dzidzia mało zjada i w takim wypadku twaróg z sekiem homo ma sens.
        Dziecko zje jedną łyżeczkę serka i jedną twarogu, zamiast jednej serka smile,
        dzidzia będzie bardziej najedzona.
        Pozdrawiam,
        Anet
        • mamaigora1 Re: do mam dających SINLAC 10.03.05, 11:07
          Przygotowanie sinlacu na mleku jest niekorzystne dla dziecka - niepotrzebnie
          dodatkowo obciąża organizm dziecka, a szczególnie nerki - nie ma potrzeby
          podawac maluchowi podwójnej dawki witamin i soli mineralnych, wystarczającego
          tego dawki sa w samym Sinlacu...lekarze, którzy radza przygotowywac ten produkt
          namleku sa po prostu niekompetetntni...
          • bea-ta Re: do mam dających SINLAC 10.03.05, 11:14
            Sinalk jest produktem dla alergików i zdrowych niemowlat z ryzykiem alergii
            lub np. przy niedoborach masy ciała, ale jako kaloryczny posiłek podawany
            samodzielnie lub z innymi produktami( owoce, warzywa, mąka), ale nie z mlekiem.
            Polecam broszurkę z przepisami, którą można zamówic na infolini: 0801375366 lub
            serwis konsumenta 022/6072306.
    • mamaigora1 nie 10.03.05, 08:34

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka