Dodaj do ulubionych

nienajada się

11.03.05, 18:10
córka ma 6tyg i ciągle by chciała przy piersi, ładnie przybiera na wadze
urodziła się z wagą 4700g a teraz 5840g w nocy mam ze dwie pobudki i mniej je,
ale w dzień jest źle, jak obudzi się o 7 czy 8 rano je odbije sie znowu je
uleje znowu je czkawka je jak jej nie daje to płacze i piąstkę wkłada do buzi,
i tak potrafimy do 10,11 ja nie mogę zjeść śpi może ze 3 godz jak jest
najedzona a potem znowu to samo je godzinę i za pół godziny znowu głodna czy
to minie a może ja mam za chudy pokarm, po kąpieli zje z jednej piersi potem
drugiej i dokarmiam butelką nic nie mogę zrobić w domu a przez cały dzień
jestem sama, przetrzymuje ją i daje co 2 godz bo jak bym dawała na żądanie to
nie nadążałabym z pokarmem proszę o poradę
Obserwuj wątek
    • agaklaudia2 Re: nienajada się 11.03.05, 22:42
      Nikt chyba nie zdaje sobie sprawy,jak ciężko jest na poczatku.Nie możesz mieć
      za chudego pokarmu.A niunia i tak jest kochana bo daje ci pospac w nocy,a
      nadrabia w dzień.Jest coś takiego jak kryzys laktacyjny-pozornie dziecko się
      nie najada.Ja myślałam,że oszaleję,też miałam takie wątpliwości.Co jakiś czas-
      ok.6 tyg.,3 i 6 mieś.były dni,że synuś jadł non stop.Trwało to parę dni,nic nie
      mogłam zrobić.Może zastanów się nad smoczkiem?Malutka może mieć silny odruch
      ssania lub po prostu chce cały czas czuć ciebie blisko.Cierpliwości.Pozdrawiam
    • sigvaris Re: nienajada się 12.03.05, 01:49
      Raczej jest przejedzona! Zapytaj lekarza. Dziecko powinno zdwoić swoją masę
      urodzeniową do 6 MIESIĄCA. Nie tygodnia...
      Ma silną potrzebę ssania, może trzeba złamać zasadę i dać smoczek? Bo co będzie
      za dalsze 6 tygodni? Przybierze do 6600, a jak się będzie poruszać, nie mając
      jeszcze rozwinietych mięśni, żeby unieść tyle kilogramów?
      Musisz pogadać z lekarzem. Moje opinie też potraktuj tylko jako wątek do
      dyskusji z lekarzem. Tak to jest przy debiutach matkowych.
      • irmyna Re: nienajada się 12.03.05, 09:44
        dziękuje za odpowiedzi, pogadam w środę z lekarzem, dzisiaj narazie śpi nie
        podnosiłam jej do odbicia zjadła trochę ulało się dawałam smoczka ale ona sie
        denerwuje bo nie leci nie daje jej za każdym razem jak płacze staram sie co 3
        godz i zajmuje ją czymś przeczytałam tu na forum że niektórzy nie podnoszą
        dzieci do odbcia narazie działa zobaczymy co będzie później pozdrawiam
      • malaika7 Re: nienajada się 12.03.05, 23:00
        Jak PRZEJEDZONA? Bo przytyła 1 kilogram w ciągu 6 tygodni?????!!!! To idealny
        przyrost. Napisałaś, że dziecko powinno podwoić masę urodzeniową do 6 miesiąca
        a nie tygodnia. Zgoda. Ale czy dziecko autorki postu PODWOIŁO WAGĘ? Podwoić
        wagę znaczy ważyć jeszcze raz tyle. Czyli w tym przypadku 9 kilo 400 gram. Coś
        Ci się pomyliło.
        • sigvaris Re: nienajada się 13.03.05, 00:01
          Nic mi się nie pomyliło. Matematyka jest jedna.
          W ciagu 6 tygodni przybrała ponad 1, 2 kilograma (waga urodzeniowa to jedno,
          ale po porodzie dziecko chudnie, więc przytyła więcej niż matematyczne 1,14 kg).
          Do osiągnięcia 6 miesięcy pozostaje ok. 21 tygodni. Daje to dalsze 4,2 kg +
          5,84 kg (obecne)= 10,04 kg.
          To matematyka smile)), a rzeczywistość jest taka, że dziecko jeszcze ulewa..!
          Oczywiście, że przez net nie da się postawić diagnozy, ale może warto tylko
          przez chwilę się zastanowić nad taką możliwością jak nadmiar jedzenia.
          Zastanowić się, nic więcej. Bo do tematu tego postu "nie najada się" coś tu nie
          gra...
          • malaika7 Re: nienajada się 13.03.05, 11:29
            No właśnie. W ciągu 6 miesięcy podwoi wagę urodzeniową i to jest jak
            najbardziej prawidłowe! To ile wg Ciebie powinno przybrać na wadze dziecko 6
            tygodniowe? 200 gram? Czy 1,14 to tak dużo? Za dużo? Ja wszędzie słyszałam, że
            to normalny przyrost, nasz pediatra tez tak twierdzi. Jeszcze jedno: im starsze
            dziecko, tym wolniej tyje, więc do 6 miesiąca nie będzie tyć tyle, ile przytyła
            do 6 tygodnia. Chyba, że ja już nic nie rozumiem. Ale w 6 tygodniu na pewno nie
            PODWOIŁA WAGI, jak to wcześniej napisałaś.
    • amaterasu79 Re: nienajada się 13.03.05, 11:35
      A może ona wcale nie jest głodna? Tylko potrzebuje piersi żeby się przytulić, albo uspokoić? Niemowlaki nie płaczą tylko wtedy kiedy chcą jeść.
      Wiadomo, że takie malutkie dziecko nie odmówi piersi nawet jeśli nie jest głodne. Spróbuj ją czymś zabawić albo po prostu przytulić, ukołysać a nie podawaj od razu piersi.
    • mamaroksany waga jest prawidłowa 13.03.05, 11:51
      Waga twojej córci jest jak najbardziej prawidłowa. W pierwszych trzech m-cach
      dziecko przybiera po kilogramie (możliwy też mniejszy przyrost wagi), po 3 m-cu
      już mniej w 4 i 5 do 700 g a w 6 do pół kg tak mówią wszelkie poradniki
      żywieniowe. Jeżeli dziecko przybiera za dużo to nie martw się, zacznie pełzać,
      raczkować i zacznie spalać nadmiar a to że ulewa może mieć medyczne
      uzasadnienie np refluks ale to już najostrzejsza diagnoza. Przyczyna musi tkwić
      gdzieś indziej. Nie denerwuj się bo stres też przechodzi z mlekiem i czasami
      może powodować zanik pokarmu. AHA dziewczyny jest coś takiego jak mało
      kaloryczny pokarm !!! zapytajcie dobrego lekarza który się na tym zna.
      Pozdrawiam Aga
      • zzz12 Re: waga jest prawidłowa 13.03.05, 13:52
        AHA dziewczyny jest coś takiego jak mało
        > kaloryczny pokarm !!! zapytajcie dobrego lekarza który się na tym zna.
        > Pozdrawiam Aga

??????? To sie wtedy nazywa herezja...
        NIE MA czegos takiego jak malo kaloryczny pokarm. Pokarm mamy jest zawsze
        WYSTARCZAJACO kaloryczny dla niemowlecia.
        • mamaroksany Re: waga jest prawidłowa 13.03.05, 14:48
          nie nazywaj tego herezją bo jest to fakt z mojego życia, badanie mojego pokarmu
          wypadło bardzo mizernie i pomimo przystawiania synka co 1,5 godziny nie
          przybierał na wadze jak powinien. Potrzebował dużo bardziej kalorycznego
          pokarmu niż mogłam mu dać. Pozatym w nocy pokarm jest bardziej kaloryczny a
          wynika to z faktu że jesteś bardziej wypoczęta i masz mniej stresu. U mnie tak
          nie było więc mój maluszek niestety głodował bo wyciągał ze mnie tylko picie a
          nie pokarm właściwy, który leci w następnej kolejności. Tak więc nie unoś się
          bo takie przypadki też się zdarzają jak i również uczulenie na pokarm matki,
          żadko ale też się zdażają. I nie są to herezje!!!!!
        • kanna Re: waga jest prawidłowa 21.03.05, 11:26
          He, he - własnie, że jest. Mój pokarm był BARDZO kaloryczny i mały przybierał
          jak szalony, mimo że jadłam tylko kurczaka, marchewke, ryz i kartofle (skaza
          białkowa).

pozd. Ania
          • mamamarysi2005 Re: waga jest prawidłowa 21.03.05, 12:35
            Kanna
            Na jakiej podsawie ocenilas ze dziecko ma skaze bialkowa? Domyslam sie, ze po
            obejrzeniu dziecka to lekarz postawil taka diagnoze. Ale mnie interesuje co
            Ciebie zaniepokoilo u malucha? Maly mial jakas wysypke?
            pozdr.

kanna napisała:

> He, he - własnie, że jest. Mój pokarm był BARDZO kaloryczny i mały przybierał
            > jak szalony, mimo że jadłam tylko kurczaka, marchewke, ryz i kartofle (skaza
            > białkowa).
            >
            > pozd. Ania
      • magda270519761 Re: waga jest prawidłowa 13.03.05, 14:07
        Moja córka ma 17 dni i też ciągle wisi na cycu , nie wiem czy się najada czy
        nie,czasem robimy jej bebiko , nie raz wypija 40, a nie raz 20 oczywiście po
        opróżnieniu piersi,przy takim jedzeniu non stop piersi nie nadążają z produkcją
        mleka i żadko kiedy czuje ,że są pełne , może tylko w nocy , kiedy przerwy są 4
        godzinne Magda
    • igor_ka1 Re: nienajada się 21.03.05, 12:10
      Ja miałam podobny problem. Mały urodził sie z wagą 4100.po wyjściu zeszpitala w
      ciągu tygodnia spadł o 400 gram tylko dlatego ze starałam się trzymać go 3
      godziny bez jedzenia skutek był taki że mały wył non stop a ja myślałam że
      skoro pisza w książkach że 3 godziny powinno dziecko nie jeść to nic mu nie
      będzie .Po zważeniu całkowicie zmieniłam postępowanie karmiłam go kiedy tylko
      chciał czyli co półtorej godzinny w noc i dzień.Potem mały jadł po 40 min z
      każdej piersi czyli półtorej godziny za jednym posiedzeniem i jeszcze był
      głodny wiec go dokarmiałam NAN1 Po miesiącu wszystko się zmieniło mały już nie
      musiał być dokarmiany i starczał mu tylko moja pierś, co prawda jadł nadal po
      półtorej godziny to też trwało miesiąc ale odmieniło się mały teraz je co 3 4
      godziny i potrafi się najeść w 10 min.WNIOSEK JEST PROSTY Dziecko samo
      najlepiej wie kiedy potrzebuje więcej pokarmu i trzeba mu go dać Acha a propos
      wagi to mały rośnie jak na drożdzach nawet za dużo tyje bo tak 1,5 kg na
      miesiąc. Nie przejmuj się to minie a teraz niestety zostaje ci tylko karmic i
      karmic i karmić
      • gosia128 Re: nienajada się 21.03.05, 14:23
        Ja też tak miałam - byłam zła, ze siedzę i karmie non stop, dodawałąm też
        trochę sztucznego ale chyba bardziej dla sojego spokoju niż dla dzidziusia -
        czasem zjadłą 10, czasem nic czasem 50. Potem odkryłam, ze nie zawsze jak
        płakałą była głodna, czasem właśnie płakała przy cycku ja myślałam, pręzyła
        się, że głodna a ona włąśnie miałą już dośc! Nikt nie mówił że będzie łatwo!!
        Teraz juz się unormowało. Wytrwałości.
        p.s. Położna powiedziała mi, ze jak dziecko przybiera to znczy że się najada i
        chyba ma to sens.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka