ewusia132 13.03.05, 21:31 Czy moze mi ktos wyjasnic na czym dokladnie polega i gdzie znajde dobrego rehabilitanta?Dieki wielkie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jagulec Re: metoda BOBATH 13.03.05, 22:00 Neurodevelopmental Treatment-Bobath Karel i Berta Bobath, Czesi mieszkajacy w Londynie opracowali w latach czterdziestych. metodę o charakterze neurorozwojowym, nazwana od ich nazwiska Metoda NDT-Bobath. Jest to metoda dojrzała zarówno pod względem teoretycznym, jak i praktycznym. Baza do pracy i stosowania metody Bobath jest doskonała znajomosć rozwoju neurofizjologicznego człowieka. W trakcie terapii stosuje się różne techniki, majace za zadanie hamowanie patologicznych wzorców ruchowych i stymulowanie reakcji o charakterze fizjologicznym przy unormowanym napięciu mięsniowym, tzn. zbliżonym do prawidłowego. W terapii metoda NDT-Bobath uczymy ruchu poprzez sensomotoryczne (czuciowo- ruchowe) doswiadczenia, realizowane przez: - skórę - przekazuje czucie bólu, ucisku i temperatury - aparat ruchowy - przekazuje informacje dotyczace poczucia równowagi - proprioreceptory stawów i mięsni. Nauczanie sensomotoryczne oznacza, że pacjent poznajac swoje ciało uczy się nim posługiwać w sposób celowy. Terapia metoda NDT-Bobath to system opieki roztoczony nad pacjentem prezentujacym patologię. Oznacza to, że zwraca się uwagę nie tylko na terapię, ale także uczy się opiekunów codziennej pielęgnacji pacjenta, tj. sposobów noszenia, kapania, karmienia, mycia zębów itd. Prawidłowa pielęgnacja hamuje nieprawidłowa aktywno¶ć ruchowa i wyzwala ruchy prawidłowe. Metoda NDT-Bobath została opracowana przez Karla i Bertę Bobath dla pacjentów dorosłych i dzieci. Dzięki dr Elizabeth Koeng i fizjoterapeutce Mary B. Quinnton z Berna (Szwajcaria) w/w metoda została przystosowana do pracy z niemowlętami i jest z powodzeniem stosowana od poczatku lat 60-tych na całym swiecie. Wczesna diagnostyka, możliwa do przeprowadzenia już w pierwszych chwilach życia noworodka i wczesna terapia nie dopuszcza do rozwoju patologicznych wzorców ruchowych w takich schorzeniach jak: Mózgowe Porażenie Dziecięce, splot barkowy, stopy końsko-szpotawe, kręcz szyi itd. Poradnik prawidlowej pielegnacji z elementami ndt-bobath: www.wczesniak.pl/publikacje/Poradnik-srodek.pdf Sluze namiarem na GENIALNEGO fizjoterapeute ndt-bobath w Warszawie (na priv). Odpowiedz Link Zgłoś
agulka99 Re: metoda BOBATH 13.03.05, 23:02 Ja jestem chętna na ten namiar na terapeutę. Poprosze na adres gazetowy. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
tomania22 Re: metoda BOBATH 14.03.05, 12:18 ja tez poprosze o namiar do tego fizjoterapeuty. Odpowiedz Link Zgłoś
ewusia132 DO JAGULEC 14.03.05, 12:25 na adres gazetowy wyslalam prosbe...poniewaz nie bardzo wiem co z tym privem Odpowiedz Link Zgłoś
lukaszekcz Re: metoda BOBATH 14.03.05, 08:01 Poproszę również o namiary na tego rehabilitanta na adres gazetowy. Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_mia11 Re: metoda BOBATH 14.03.05, 10:10 mysle, ze najlepiej jest zglosic sie do jakiejs panstwego punktu rehabilitacji neurologicznej, moze za pomoca kontaktu ze szpitalem dzieciecym w okolicach zamieszkania. Przypadkowy fizjoterapute moze czasem niechcacy zaszkodzic, wiec lepiej nie ryzykowac. Odpowiedz Link Zgłoś
haika Re: metoda BOBATH 14.03.05, 12:44 Wklejam tylko co znalazłam: www.terapia-ndt.waw.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś