Dodaj do ulubionych

A JEDNAK ASYMETRIA - PRZECZYTAJCIE

25.03.05, 11:12
Moje maleństwo ma zdjagnozowaną asymetrię ciała. do konca w to nie wierzyłam
ale wczoraj byłam z nią u neurologa w poradni rehabilitacyjnej. Okazało sie
że wszystkie symptomy któe mnie niepokoiły np. wyginania się do tyłu,
pręzenie sie na moich rękach, spanie głównie na jednym boku, dobrze
zinterpretowałam jako asymetrię. teraz rozpoczęliśmy ćwiczenia i myślę że
będzie dobrze.
Za słowa otuchy i rady dziękuję i polecam wizytę u lekarza jezli coś was
niepokoi u Waszych Maleństw. Im szybciej tym lepiej.
Obserwuj wątek
    • mamawiktorka1 Re: A JEDNAK ASYMETRIA - PRZECZYTAJCIE 25.03.05, 11:58
      Zapewniam cię, że to wszystko minie bez śladu. Możesz mi wieżyc lub nie, ale
      mnóstwo dzieci ma asymetrie która sama mija po pewnym czasie. Mój synek też
      miał zdiagnozowaną "dużą asymetrię ułożeniową",chodziliśmy na rehabilitacje 6
      razy, ale niereguralnie, bo pani reh chorowała, powinam była ćwiczyć z małym w
      domu, ale tego nie robiłam bo synek wrzeszczal w nieboglosy, no i pomimo tego i
      tak sie wyprostowal. Glowa do góry i wiecej luzu. A to ze dziecko sie pręzy nie
      ma nic wspolnego z asymetria. Moj tez sie prezyl u mnie na ramionach, jesli tak
      robi 9 a karmisz piersia) to rob to na lezaco. Nic na sile, bo spotka cie
      jeszcze wiekszy opor ze strony malucha. Pozdrawiam
      • zoe26 Re: A JEDNAK ASYMETRIA - PRZECZYTAJCIE 29.03.05, 18:59
        Dopiero Ty mnie uspokoiłaś. Mój Michaś też ma stwierdzoną asymetrię i nie ćwiczę
        z nim regularnie. Prawie wcale. A co najciekawsze to rehabilitant który o tym
        nie wie ciągle widzi poprawę. Ja nie mam serca z nim ćwiczyć on tak krzyczy. A
        druga rzecz to to ,że Michałek jest duży i ja nie mam siły go utrzymać w tych
        pozycjach. Ale nie jest jakiś pokrzywiony i ładnie prosto siedzi. Sam lekarz mi
        powiedział, że kiedyś tez dzieci się z tym rodziły tylko nikt nie robił aż
        takiego problemu z tych rzeczy i dzieci same z tego wyrastały.
        Pozdrawiam.
    • fifii Re: A JEDNAK ASYMETRIA - PRZECZYTAJCIE 29.03.05, 21:19
      Dziewczyny mają rację, nie nalezy sie tym aż tak zamartwiać, nie twierdzę
      jednoczesnie ze należy bagatelizować ten problem ale z pewną pomocą rodziców
      dzieciaczki z tego wyrastają i ślad po asymetrii zanika. Moja Mała upodobała
      sobie tylko lewą stronę, nawet główkę miała krzywą, czoło wyższe z jednej str
      itp. 3 lekarzy podeszło do problemu w następujacy sposób: cały "świat
      zorganizować od drugiej str tzn, zabawiać, zagadywać, podchodzić do dziecka z
      drugiej str, odpowiednio ustawić łóżeczko, karmić. Moja mała spała ok 1 m-ca z
      1 kg cukru owiniętym w pieluszkę flanelową tak aby nie przekręcała główki w
      faworyzowana przez nią stronę. Jak była silniejsza to ja spałam ( od zawsze
      spimy razem w jednym łózku we troje)z tej strony zamiast cukru a córcia
      automatycznie spała z główką odwróconą w moim kierunku. Wszystko się wyrównało,
      musiałam pilnowac zeby nie polubiła tej drugiej strony smile Na cwiczeniach nie
      byliśmy bo nikt nam nawet nie dał skierowania. Dziecko miało wtedy ok 1 m-ca
      jak zaczeliśmy ją odpowiednio układać itp. Po zdaje się już 2 m-cach było ok a
      wcześniej moja dzidzia spała i leżała krzywo jak rogal albo bumerang tongue_out A
      prężenie to raczej wina brzuszka, gazy itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka