Dodaj do ulubionych

wynik usg biodra

04.05.05, 14:14
czy ktoś wie co znaczy wynik usg aII i bI ?
Jeśli tak to odpowiedzcie, czy to poważna wada i czy są szanse żeby wyleczyć
bez rozwórki???
Obserwuj wątek
    • mama_pysiaczkow Re: wynik usg biodra 05.05.05, 10:23
      to nie wada tylko nie w pełni wykształcone jądro kostnienia - norma dla
      wykształcenia takiego jądra kostnienia jest do 5 m-ca zycia.
      u nas pomogło szerokie peluchowanie przez 4 tygodnie.
    • karioka23 Re: wynik usg biodra 05.05.05, 11:03
      U nas było IIa w lewym i IIa w prawym bioderku, no i niestety nie obeszło sie
      beż rozwórki Koszli. Myślałam ze bedzie strasznie ale da sie przeżyć. Mieliśmy
      załozoną na 5 miesięcy. Mały zaczał potem szybko siadać a w 10 miesiącu zaczął
      chodzić. Tak więc to nic strasznego i nie opóźnia prawidłowego rozwoju.
      • monikaps Re: wynik usg biodra 06.05.05, 00:05
        Spokojnie! To chyba zależy od wieku dziecka. 6-tygodniowe może jeszcze nie mieć w pełni wykształconych stawów. Tak było u naszej Ewuni - miała w obu stawach biodrowych IIa. Po kilku tygodniach szerokiego pieluchowania (poskładana flanelowa pielucha na pampersa i na to śpiochy - zresztą nie cały czas tak miała, na noc jej nie zakładałam, żeby miała wygodnie spać) i gimnastyki (tego się trzymałam - ortopeda pokazała, jak gimnastykować nóżki) wszystko było już dobrze. Teraz Ewunia ma roczek i zaczyna chodzić. Na dotychczasowych kontrolach nie było zastrzeżeń. Obeszło się bez żadnych rozwórek. U niej to IIa oznaczało niedojrzałość stawów, prawdopodonie u ciebie też tak jest. Ale nie wolno tego zaniedbać, bo jak dziecko starsze, to trudniej to leczyć i bardziej cierpi unieruchomione.
        Pozdrawiam
        Monika
    • ela861 Re: wynik usg biodra 07.05.05, 23:55
      Na tej stronce masz artykuł, wg niego wszystko jest oki
      www.urwis.pl/modules/news/comment_new.php?com_itemid=11&com_order=0&com_mode=thread
    • ela861 Re: wynik usg biodra 07.05.05, 23:59
      I jeszcze jeden artykuł
      www.poltradewaletko.pl/ekspert.php?docid=7
      Mam nadzieję, że rozwieją twoje wątpliwości. Moja córcia miała 1b i pomogły
      ćwiczenia i szerokie pieluchowanie (pieluszka flanelowa złożona na pół a potem
      na trzy części)
      • mamaady2 Re: wynik usg biodra 08.05.05, 13:32
        dziękuję bardzo za te artykuły. Martwiłam się bo ortopeda powiedział że mam
        pieluchować podwójnie, kłaść na brzuszku a za miesiąc do kontroli i wtedy
        ewentualnie nałoży rozwórkę. Tego bałam się najbardziej, ale po przeczytaniu
        artykułów mam nadzieję że obejdzie się bez rozwórki. Pozdrawiam
        Mama i Ada
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka