magda.cz 05.05.05, 13:42 Za niedługo bede musiała zaczac rozmawiac z paniami które zgłosza sie do opieki nad moim synkiem. Poradzcie mi prosze o co je pytac i na co zwracac uwagę zebym dobrze wybrała najlepszą kandydatkę. Magda Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
justinewal Re: Jakie pytania zadawac kandydatkom na nianię? 05.05.05, 15:47 Też jestem w takiej sytuacji - podciągam więc Odpowiedz Link Zgłoś
meg1 Re: Jakie pytania zadawac kandydatkom na nianię? 05.05.05, 20:56 Podciągam do góry. Odpowiedz Link Zgłoś
banaga Re: Jakie pytania zadawac kandydatkom na nianię? 05.05.05, 23:15 w majowym Mamo to Ja lub Twoim dziecku jest caluski artykul na ten temat (lacznie z pytaniami) Odpowiedz Link Zgłoś
izabeluna Re: Jakie pytania zadawac kandydatkom na nianię? 05.05.05, 23:29 Hej! Tutaj znalazłam takie pytania: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=22866780&a=22870428 A w ogóle jak szukałaś kandydatek: przez ogłoszenia czy przez znajomych. Niedługo i ja zaczynam poszukiwania dlatego ten temat też mnie interesuje. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
izia30 Re: Jakie pytania zadawac kandydatkom na nianię? 06.05.05, 11:42 nie musze, ale ja bym tak podeszla do sprawy 1. zwróc uwage czy od razu po wejsciu do mieszkania zazada łazienki zeby umyc rece 2. ile ma swoich dzieci, iloma dziecmi sie opiekowała, jak długo kazdym dzieckiem 3. popatrz czy ma pomalowane i długie paznokcie (odpada) 4. co sie robi jak dziecko płacze 5. czy lubi spacery 6. ulubione seriale TV(jak wymieni sporo to lubi telewizor) (odpada) 7. jakie wyznaje zasady i metody naszych babc, jak zacznie cie zasypywac radami, pomysl czy one ci odpowiadaja bo bedzie je stosowac w odniesieniu do twojego dziecka 8. dyskretnie powachaj czym pachnie (perfumy, papierosy, alkohol, niedomycie) 9 zwróc uwage czy mówi poprwna polszczyzna 10. czy od razu podejdzie do dziecka czy wygodnie sie rozsiadzie i bedzie wolała gadac z toba zamiast od razu przywitac sie z dzieckiem 11. czy sepleni przy dziecku (odpada) 12 i najwazniejsze pytania- co sie robi gdy dziecko nabije sobie guza, mocno walnie w kant sciany, spadnie z kanapy, zakrztusi sie, poparzy itp 13 zwróc uwage jak jest ubrana, jezeli jest ciepło a ona ma sweter, to znaczy ze nie lubi swiezego powietrza, i bedzie dziecko przegrzewac to wszystko co mi przyszło do głowy acha, i czy ma w domu zwierzeta i jakie (ptaki i koty odpadaja) Odpowiedz Link Zgłoś
anna_maja77 Re: Jakie pytania zadawac kandydatkom na nianię? 06.05.05, 15:30 czesc, dobry watek, sama milam podobny problem 4 mce temu. izia30 mysle ze dobre pytania - nasza kandydatka wlasnie na rozmowie zaraz po wejsciu do domu przebrala przyniesione z soba kapcie, poszla umyc rece, podeszla do synka, zagadala i zabawiala spiewajac... sama mowila ze lubi spacery.ale o co chodzi z psem? dlaczego odpada? z moich młodych doswiadczen radzilabym: - jasno okreslic od początku zakres obowiazkow -tzn. czy tylko opieka, co w chodzi w zakres czy inne zadania (np. prasowanie rzeczy dziecka) - jst to istotne bo różnie bywa i kandydatka może spodziewac się lub miec inne doswiadczenie np. z tym co wchodzi w zakres "opieki" (myślę tu właśnie o dodtakowych sprawach - sprzatanie pokoju dziecka/inne/mycie zabawek itp) - mysle wiec ze warto zapytac co robila u poprzednich dzieci i jakie sa wasze oczekiwania - kwestia zaplaty (tez od razu wyjasnic - np. czy platny urlop - tj. jak rodzice ida na urlop to co z niania, jedni płacą,inni w ogóle lub 1/2) - kwestia ewentualnych nadgodzin - co w sytuacji awaryjnej jak muisz wrócić później lub czy byłaby chętna by zostać wieczorem i na jakich warunkach (nasza niania zapytana po jakims czasie stwierdziła, że jest zbyt zmęczona opieką 9 godz/dzień by móc zajmowac się wieczorem - nawet jeśli to byłyby pojedyncze wieczory za ekstra opłatą - jej prawo ale można wcześniej uzgodnić te kwestie ) u nas niektore zagadnienia niestety dopiero w praktyce wychodzily, na szczescie bez wiekszych problemow, ale np. juz po zatrudnieniu po jakims czasie w luznej rozmowie pani wspomniala ze nienawidzi prasowania i w domu nie prasuje to jakos czulam sie niezrecznie i juz nie powiedzialm jej ze tego od niej oczekiwalabym - a nie wspomnialam o tym na poczatku...może to malo wlasciwe ale skoro uzgodnilysmy pewne sprawy na poczatku to wydawalo mi sie niewlasciwe dorzucac nagle nowe obowiazki. sorry za chaotyczność, życzę znalezienia dobrej odpowiedzialnej niani! (nasz syenk je i śmieje się do niani jak widzi do tego chodzi na dlugie spacery więc generalnie jestem zadowolona) Odpowiedz Link Zgłoś
justa74 do izia30 06.05.05, 22:09 Przepraszam, ale muszę zareagować na pytania, które zaproponowałaś. 1. dlaczego kandydatka na nianię ma po wejściu do mieszkania umyć ręcę??? Rozumiem, że jest to wymagane, kiedy ktoś decyduje sie na "dzień próby" 2.dlaczego dyskryminować osoby oglądające seriale?przecież może to robić po pracy 3.co ma ubiór niani do sposobu w jaki będzie ubierała dziecko??? Moja niania opiekuje się córką od prawie 3 lat. Lubi seriale(nigdy ich nie ogląda podczas pracy), jest zimno-lubna co nie przeszkadza jej bardzo uważnie dobierać ubioru dla dziecka(nie sugeruje się swoimi preferencjami), ma 2 koty, które zabrała ze schroniska. Rozumiem, że przytoczone fakty ją dyskwalifikuja w Twoich oczach. Dodam, że zanim zdecydowałam się na ten wybór obejrzałam kilkadziesiąt kandydatek, poza tym zawodowo zajmuję się rekrutacją i naprawdę życzę wszystkim dużej intiucji w szukaniu Opiekuna dla Waszych Maluchów. I odradzam sugerowanie się powyższymi podpunktami. POzdrawiam, Justyna Odpowiedz Link Zgłoś
magda.cz Re: Jakie pytania zadawac kandydatkom na nianię? 06.05.05, 22:51 bardzo wam wszystkim dziekuje! jutro rozmawiam z pierwszą kandydatką Magda Odpowiedz Link Zgłoś
mama_igora Re: Jakie pytania zadawac kandydatkom na nianię? 07.05.05, 23:25 Koniecznie zapytaj o stan zdrowia jej i jej członków rodziny. Córeczka mojej pierwszej niani miała lambliozę. Gdybym wiedziała to na pewno nie wybrałabym jej. Odpowiedz Link Zgłoś