Dodaj do ulubionych

ocieranie stópek

11.05.05, 13:00

Obserwuj wątek
    • mati7373 Re: ocieranie stópek 11.05.05, 13:27
      Nie martw się ocieranie stopek to rzecz normalna. U mnie szczególnie często się
      zdarza kiedy mały jest już zmęczony albo próbuje okazać radość. Co do wyginania
      się w tył to myślę że może być wiele powodów: problemy z gazami, ból brzucha,
      chęć odbicia, przejedzenie, dostawienie do piersi gdy dziecko jest bardzo
      poddenerwowane. Myślę że emamy mogą tutaj dopisać jeszcze kilka punktów.
    • amra1 Re: ocieranie stópek 11.05.05, 13:28
      Moja córa robi tak samo i naprawdę intensywnie czasami. Wygląda to tak, jakby
      chciała gdzieś koniecznie już pójść... smile Ponieważ jest rehabilitowana po
      kręczu, zapytałam rehabilitantkę, czy jest to normalne. Powiedziała, że tak,
      tak samo jak późniejsze robienie mostka, wyginanie się do tyłu itd. Jest to
      związane (przynajmniej tak zrozumiałam) z niedojrzałymi jeszcze nerwami w
      okolicach pupy dziecka.
      Ale swoją drogą ciekawa jestem, czy większość dzieci tak ma, czy tylko nasze są
      takie wyjątkowe? Co na to inne mamy?
      Pozdrawiam
      Asia
    • julamimi Re: ocieranie stópek 11.05.05, 13:34
      to chyba zalezy jak dziecko uklada przy tym stopki; moja corka miala stopy
      skierowane troszke jakby grzbietami do siebie (paluszki do srodka, nie na
      zewnatrz) i tez ciagle pocierala stopa o stope; rehabilitantka okreslila to
      jako szpotawosc, pokazala proste cwiczenia, ktore faktycznie pomogly i po
      szpotawosci dawno nie ma sladu smile)

zwroc na to uwage lekarza przy najblizszej wizycie, bo przez inet nie widac
      dokladnie, jak to wyglada
      • tabaluga0 Re: ocieranie stópek 11.05.05, 17:39
        moj synek tez pociera ale podeszwami. no i mostki robi. mam nadzieje ze to
        przejdzie.
        • baziaczek Re: ocieranie stópek 11.05.05, 20:11
          Co do pocierania stópek to nie wiem i właśnie sama miałam zapytać, choć
          rzeczywiście synek ostatnio pocierał jak był zmęczony. Natomiast co do mostków -
          u nas to było przygotowanie do przewrotów na brzuszek, najpierw mostek, potem
          była nóżka przez nóżkę i myk na brzuszek i według rechabilitantki to zupełnie
          normalne i tak powinno być.
          • juskapl Re: ocieranie stópek 11.05.05, 20:36
            moja julka tez ociera stopke o stopke ,teraz widze ze nie jest sama ,nie raz
            ociera tak mocno ze sie dziwie czy ja to nie boli?ale na wszelki wypadek
            zapytam sie pediatry podczas kontroli.
            smile))pozdrawiam
            • aska34 Re: ocieranie stópek 11.05.05, 21:09
              pocieranie, mostki, odginanie podczas karmienia....jak to opisujecie jakbym
              widziala mojego kubę. Pytalam rehabilitantke i jest to normalne.
              pozdrawiam
              joanna
    • buzinka1 Re: ocieranie stópek 11.05.05, 21:07
      Moja córcia również pociera stópki, a szczególnie wtedy kiedy ma założone
      buciki. Tym pocieraniem ściąga je sobie z nóżek.
      • aska34 Re: ocieranie stópek 11.05.05, 22:01
        aha, co do bucików, rehabilitantka powiedziala, ze nie powinno sie dzieciom
        ktore jeszcze nie chodzą zakładac bucików, bo wlasnie nie moga sobie nozek
        pocierac....
        • buzinka1 Re: ocieranie stópek 11.05.05, 22:04
          Z bucikami to prawda, zakładam tylko na krótkie wyjścia w odwiedziny smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka