Dodaj do ulubionych

Śpiworek dla wiercipięty

06.06.05, 13:08
Witajcie!

Mam pytanko, jak śpią Wasze maluchy? Znacie może jakiś fajny śpiworek wart
polecenia?

Krzyś ma 6,5 m-cy, do tej pory spał w takim niby śpiworku, tzn. wkład ze
starego becika (jeszcze po mnie), obciągnięty taką super flanelową
poszeweczką, uszytą przez babcię. Powstało coś w rodzaju starego becika, ale
nie wiązane, tylko zapinane na wygodne suwaczki po bokach. Dawało to tyle, że:
1) nie bałam się, że dziecko, które jeszcze się nie przekręca, nakryje się z
główką
2) nie odkrywa się w tym
3) ostatnio (jak były upały, spał pod kocykiem lub pieluszką) zaczął
straszliwie wędrować po łóżeczku podczas snu, w śpiworku o wiele mniej

No ale teraz wyrośliśmy z becika i chcę kupić mu śpiworek. Ale chciałabym,
żeby był praktyczny, czyli i na zimniejsze noce i na te ciepłe. Kiedyś gdzies
czytałam w jakiejś gazecie, że są takie dwuwarstwowe, czyli można zakladać
jedną, a w zimniejsze noce, dwie warstwy. Ale teraz nie mogę tego nigdzie znaleźć.
Możecie może coś polecić?
No i jak duże toto kupić, żeby się dziecku nie plątało, ale żeby jeszcze na
długo wystarczyło? Chociaż moze kilkulatek już się w tym nie pozwoli położyć spać?

A może uważacie, że nie warto i po prostu kłaść pod kocykiem?
Obserwuj wątek
    • mmala6 Re: Śpiworek dla wiercipięty 06.06.05, 14:11
      My naszego pakujemy do spiworka-nie jest jakis dwufunkcyjny, tylko normalny,
      taki sredniogruby, kupilismy w H&M.Jak byly upaly to spal w cieniutkim body z
      krotkim rekawkiem, jak chlodniej to pajacyk.Ale rzecz jest niezwykle praktyczna,
      bo maly wierzga strasznie nogami.
      Smiejemy sie ze wyglada w tym spiworku jak syrenasmile)))
      • margerytka1 Re: Śpiworek dla wiercipięty 06.06.05, 14:24
        Rety, usmiałam się z tej syreny - będę powtarzać smile
        A ile daliście za niego w H&Mie?
        • mmala6 Re: Śpiworek dla wiercipięty 06.06.05, 14:28
          smile)
          59,90, bardzo ladne,rozpinane albo z boku albo z przodu (my mamy tez z przodu,
          najmniej skompliowany przy szybkich akcjach).Bylo kilka do wyboru.
    • akaka Re: Śpiworek dla wiercipięty 06.06.05, 14:38
      Mój mały też śpi w śpiworku H&M, takim z kotkiem i rybkami ("fish friend")
      bardzo fajny i dobrze mu się śpi, wierci się ile mu się podoba. Spiworek jest
      bez rekawków (dziecko może swobodnie podnosić roączki w czasie snu, ma piżamkę
      z długim rękawkiem), zasuwany z boku. Dwie warstwy bawełny, między nimi
      cieniutkie watowanie, ale naprawdę jest ciepły. Jak jest chłodniej, przykrywam
      go po śpiworku cienkim kocykiem polarkowym. Rano jak się budzi od razu buszuje,
      bez problemu przewraca się w tym na boczki.
      • mmala6 Re: Śpiworek dla wiercipięty 06.06.05, 14:50
        Moj ma z trzema hipkami "my true friends"smile)a reszta dokladnie taka sama jak u
        Ciebiesmile
        • akaka Re: Śpiworek dla wiercipięty 06.06.05, 17:38
          Oooo, akurat widocznie hipków nie było smile tylko kotek z rybkami.
    • mamamartusi Re: Śpiworek dla wiercipięty 06.06.05, 20:28
      Ja mialam taki spiworek 2 w jednym. Ale wydaje mi sie, ze teraz taki jest
      niepotrzebny, byloby za cieplo maluszkowi. Kup taki, o jakim pisza dziewczyny, z
      H&M. Ja tez go mam (z hipkami, zapinany z przodu, wydaje mi sie wygodniejszy od
      tych zapinanych z boku), jestem bardzo zadowolona. Nie warto przeplacac,
      podwojny, ktory ja mialam nie kosztowal malo.
      Pozdrawiam
      • margerytka1 Re: Śpiworek dla wiercipięty 06.06.05, 21:04
        Mówisz? Myślałam po prostu, żeby wystarczył na jak najdłużej, czyli ta druga
        warstwa byłaby na jesieni potrzebna... Z drugiej strony może wtedy się
        cieplejszy kupi. Dzisiaj znalazłam mojego wędrowniczka w poprzek łóżeczka, no i
        jak toto kołderką nakrywać? wink

A ten z hipkami/kotkami/rybkami smile ma odpowiednią grubość na teraz (chodzi mi o
        to, czy z kolei nie jest za ciepły)?
        • mmala6 Re: Śpiworek dla wiercipięty 06.06.05, 21:20
          wydaje mi sie ze tak, tzn jak pisalam wczesniej jak byly upaly, my spalismy pod
          przescieradlami a Matek w tym spiworku i cieniutkim body z kr.rekawkiem.Raz
          chyba spal chyba pod pieluszka, ale sie jeszcze tak nie wiercil.Teraz (wlasnie
          zasypiawink)jest w bawelnianym pajacyku i tym spiworku i jest ok.Mam ten spioworek
          od niedawna i sama "badalam" czy malemu nie za zimno/goraco.Sprawdzalam stan
          konczyn nad ranem, kiedy jest najzimniej i jak byly chlodne (wlasciwie raczki,
          bo to one wystaja ze spiworka) to na druga noc zakladalam pidzamke z dl.rekawkiem.
          Osobiscie polecam "syrenke"smile)nie ma sie co zastanawiac, naprawde fajna rzecz,
          ale kup rozpinany z przodu wzdluz ciala.
          pozdrawiamsmile
          • damelia Re: Śpiworek dla wiercipięty 06.06.05, 21:53
            Ja też postanowiłam kupić śpiworek.Moja małą bowiem zastaję nad ranem czasem w
            poprzek łóżeczka, lub z nóżkami dyndającymi między szczebelkamismile lub z nóżkami
            na ścianiesmile?
            Dzięki za porady!

• margerytka1 Re: Śpiworek dla wiercipięty 09.06.05, 19:06
              No i do tego jedna nóżka między szczebelkami na jednej stronie łóżeczka, a druga
              wystaje z drugiej ścianki (mam na mysli tą pod kątem 90 stopni- jakby dół i bok
              łóżeczka) smile))) Nam się tak zdarzało.
          • margerytka1 Re: Śpiworek dla wiercipięty 06.06.05, 22:51
            A czemu rozpinany z przodu lepszy?
            Zastanwiałam się właśnie, czy mój skubaniec sobie tego nie będzie rozpinał, bo
            np. ostatnio opanował ściąganie pieluszki (sam sobie te rzepiki rozpina), także
            nawet w upały muszą być na wierzchu majtasy smile)
            No i jak długi jest Maluch, a jaki macie rozmiar śpiworka?
            • mmala6 Re: Śpiworek dla wiercipięty 07.06.05, 00:08
              ten rozpinany z przodu ma zamek odwrotnie - z gory do dolu.Czyli zapiecie jest
              na dole "syrenki".Nie wydaje mi sie zeby polroczne dziecko potrafilo to
              rozpiac.Moj maz ma czasem z tym problem, zwlaszcza po ciemkusmile))Poza tym ten
              zapinany z boku mial jakies takie cuda przy szyjce i wydawalo mi sie ze bedzie z
              tym duzo zamieszania przy pakowaniu dziecka.A zreszta, zobaczysz sobie sama w
              sklepie jak to wyglada i zdecydujesz.wink
              Jezeli chodzi o dlugosc to H&M ma chyba tylko dwa rozmiary, nie widzialam
              wiekszych. Jeden jest bardzo malutki, a drugi ten ktory my mamy jest 68-80cm,
              czyli 4-12msc.Moj synek ma 4msc i ubranka z H&M nosi w rozmiarze 62.
              Spiworek musi byc wiekszy i szeroki w nogach zeby dziecko moglo swobodnie machac
              i wywijac syrkamismile
              W H&M masz ten komfort ze jak Ci nie bedzie cos pasowac to zawsze mozesz oddac,
              wiec wyprobuj sobie na dziecku ten spworek-zapakuj pare razy na dziden,
              zabaczysz jak sie Mlodziez zachowuje i najwyzej oddaszsmile
    • lidek0 Re: Śpiworek dla wiercipięty 07.06.05, 07:41
      www.kdc.pl/servlet/SNFProduct?p_pid=735886&p_op=1010&session=58d6e0f016d3d775
      • mmala6 Re: Śpiworek dla wiercipięty 07.06.05, 09:00
        slodki, ale chyba dla wiekszych dzieci, bo to jst taki typowy spwiorek tznmozna
        z niego latwo wyjsc.No i ma poduszke.Te w H&M sa takie ze dziecko z niego samo
        nie wylezie,no chyba ze samo rozepnie zamek...
        • akaka Re: Śpiworek dla wiercipięty 07.06.05, 10:24
          To chyba nie ma różnicy jak rozpinany jest śpiworek. Zapięcie z boku wcale nie
          jest bardziej niewygodne - też zasuwa się z góry do dołu, więc dziecko go nie
          rozsunie. Ja osobiście nie chciałam, żeby mały miał coś pod brodą czy na klatce
          piersiowej, bo często majstruje tam rączkami, i dlatego wybrałam ten zapinany z
          boku. Choćby się starał, i tak nie znajdzie tego zapięcia smile bo na górze
          śpiworek jest gładki. Polecam!
    • margerytka1 Re: Śpiworek dla wiercipięty 09.06.05, 00:24
      Melduję, że kupiliśmy kotka i rybki smile) zapinany z boku i na 68/80. Były też
      hipcie, ale za małe, więc zobaczyłam tylko, jakie to. Były jeszcze z kubusiem
      puchatkiem, ale też małe (jeden był też większy, ale jakiś wadliwy, bo strasznie
      wąski, węższy od takiego samego o mniejszym rozmiarze i uznałam, że w tym nie
      pomacha nóziami).

Wygląda w tym super, w ogóle to najładniejsze śpiworki, jakie widziałam, a
      trochę szukałam już wcześniej, i takie fajne mięciutkie. Jeszcze tylko
      zastanawiam się, jak będą sprawdzały się te "cuda przy szyjce", o których pisała
      mmala6. Akaka, Wy macie pewnie ten sam, nie przeszkadzają te zatrzaski (raz pod
      spodem, potem jeszcze na wierzchu...)? Miałam takie wątpliwości, ale na ten
      rozmiar był tylko taki, no a ile można chodzić za śpiworkiem, tym bardziej, ze
      okazyjnie trafiła mi się wyprawa w okolice H&M, jakbym nie kupiła, to znowu bym
      długo czekała...
      • akaka Re: Śpiworek dla wiercipięty 09.06.05, 01:07
        Hej, dokładnie taki sam, nawet rozmiar! smile Zatrzaski w niczym nie
        przeszkadzają, uważam że całkiem rozsądnie są pomyślane. Karmię wieczorem
        swojego brzdąca, śpiworek czeka rozłożony w łóżeczku, synek zasypia, kładę go
        na tym śpiworku, rączki w dziurki, zapinam, zasuwam i już. Teraz też sobie w
        nim śpi w pokoju obok, wierci się ile mu się podoba a ja nie sprawdzam co
        chwila, czy się nie rozkopał. Kolorowych snów dla Twojego malutkiego fish-
        frienda smile))
      • agnessa Re: Śpiworek dla wiercipięty 09.06.05, 09:20
        Cześć, ja też zamierzam kupić śpiworek, więc dzięki za wszystkie szczegóły.
        Proszę tylko o jeszcze jedną informację-w którym H&M są śpiworki w większym
        rozmiarze i z jakim wzorem? Kilka tygodni temu widziałam w Arkadii tylko z
        kubusiem puchatkiem i to chyba małe.
        Dzięki, pozdrawiam. Agnieszka
        • lilian_ka a dla noworodka? 09.06.05, 11:44
          A ja mam pytanko: czy noworodka można też pakować w taki śpiworek??? Czy może
          się jakoś zczołgać do środka? Bardzo proszę o odpowiedzi, bo już chcialam
          kupować zamiast kołderki (ktora wydaje mi się pod tym względem o wiele mniej
          bezpieczna), ale ktoś zasiał we mnie wątpliwości co do bezpieczeństwa...
          • mmala6 Re: a dla noworodka? 09.06.05, 14:43
            Wiesz co, jak urodzilam Mateuszka to tez myslalam zeby go wpakowac do spiworka,
            ale pomysl odrzucilam z kilku powodow:
            - byla zima, a te spiworki w H&M sa za cienkie na zime
            - noworodek lubu byc owiniety przynajmniej na samym poczatku, w spiworku nie ma
            takiej mozliwosci
            - noworodek nie kopie nozkami, wiec sie nie odkrywa, wystarczyl kocyk lub
            kolderka i jak go polozylam tak spalsmile
            - spiworki w H&M maja dwa rozmiary, ten maly od 0-4 jest dosc maly i starczy na
            bardzo krotko, pamietaj ze dzidzia musi miec luzno w nogach zeby mogla swobodnie
            wierzgac, a z kolei ten wiekszy (teraz go mamy) jest zdecydowanie za duzy dla
            noworodka i z pewnoscia by sie w nim "zgubil"smile)

No ale sa to moje spostrzezenia, byc moze mamy ktore pakowaly noworodki do
            spiworka poradza Ci cos madrzejszegosmile

Odpowiadajac na Twoje pytanie, to te spiworki w H&M maja taka gore jak spioszki,
            ze wkladasz raczki dziecka w rekawki, wiec sie nie zczolga do srodka.Z tym ze
            nie wiem jak to wyjdzie u takiego malenstwa, bo one przeciez trzymaja raczki
            przy sobie i sie tak jakby skulajasmile)
            Ja bym chyba sobie darowala narazie ten spiworek i kupila jak dziecko bedzie
            mialo ze 3mscsmile
            Pozdrawiamsmile
          • akaka Re: a dla noworodka? 09.06.05, 18:55
            Dla noworodka proponowałabym rożek, u nas się sprawdził genialnie.
          • margerytka1 Re: a dla noworodka? 09.06.05, 19:01
            Też mi się wydaje, że dla noworodka to śpiworek jeszcze nie. One lubią być
            ciasno zawnięte - tak bezpieczniej się czują. U nas sprawdził się rożek. Ale jak
            rożek był w praniu to zawijałam w kwadratowy kocyk i też było dobrze.
            W ostatnim nunmerze gazetki "Rodzice" (czyli 6- z czerwca) jest płytka pt.
            "Szczęśliwe niemowlę", na tej płytce jakiśtam doktor pokazuje różne metody
            uspokajania płaczącego bobasa. My już nie spraktykowaliśmy, bo nasz za duży, ale
            przynajmniej tak w teorii bardzo interesująca mi się wydała metoda zawijania
            dziecka pokazywana przez tego pana (bardzo szczegółowo instruuje). Zawijał w kocyk.
        • margerytka1 Re: Śpiworek dla wiercipięty 09.06.05, 19:28
          Wiesz co, jak kupiłam w H&Mie w Centrum Handlowym Targówek na Głębockiej, ale
          wzięliśmy ostatni duży (oprócz tego kubusiowego co to jakoś dziwnie był
          skrojony). Także może próbuj w innych, no chyba że liczyć na dostawę, ale jak
          się pytaliśmy pani, gdzie wiszą, to podprowadziła nas i powiedziała, ze "jeszcze
          są". Może im to szybko schodzi?
      • mmala6 Re: Śpiworek dla wiercipięty 09.06.05, 14:51
        Supersmile))
        H&M robi raczej rzeczy "z glowa" i nie sadze zeby te zatrzaski jakos utrudnialo
        zycie, wprost przeciwniesmile)
        Mi sie tez wydawalo ze ten z Kubusiem jest wezszy.
        Niestety co do grubosci, to musze przyznac ze przykrywam teraz w nocy malego
        jeszcze dodatkowo kocykiem.Zimno u nas okropnie!
        Pozdrawiamsmile
        • mmala6 do margerytki 09.06.05, 14:53
          zle sie podpielam, to co napisalam wyzej bylo do Ciebiesmile
        • margerytka1 Re: Śpiworek dla wiercipięty 09.06.05, 19:13
          To może byłyśmy w tym samym H&Mie? Bo ja wzięłam tego Kubusia małego przyłożyłam
          do większego (a większy był tylko jeden) i ten mały był szerszy od tego
          większego, no i tak samo szeroki, jak te z innymi wzrokami. Nawet żeśmy na ten
          temat z mężem mocną dyskusję wszczęli, bo ja twierdziłam, że to wada produkcyjna
          tego akurat egzemplarza, a on, że taki fason (no jak taki fason, skoro ten
          mniejszy był inny?)

A z tymi zatrzaskami tak Cię zrozumiałam, bo napisałaś, że lepszy był rozpinany
          z przodu, bo rozpinany z boku ma "cuda przy szyjce" smile i myślałam dlatego, że
          odradzasz.

No, u nas też było zimno, akurat pogoda się zmieniła. Jak zorientowałam się, że
          łapięta zimne, przykryłam kocykiem, no a rano znalazłam dziecię śpiące z
          kocykiem na twarzy, ech... Teraz kombinuję, jakby tu kocyk w środek śpioworka
          włożyć, czy jak?
          • mmala6 Re: Śpiworek dla wiercipięty 09.06.05, 19:48
            Ja kupowalam we Wroclawiu, a Ty chyba w Wawie, wiec moze rzeczywiscie te wieksze
            kubusiowe takie sa?wink
            Kupilam rozpinany bo mialam watpliowsci co do tych zatrzaskow przy szyji.Jakos
            ten rozpinany wzdluz wydal mi sie prostszy w obsludze.Pewnie jakby hipki byly za
            male to wzielabym z rybkamismile)
            Ja kocykiem przykrywam tak mniej wiecej do pasa, bo moj Matek tez lubi sobie
            przykrywac buziesmile
            Ale mam nadzieje, ze juz bedzie cieplo!!smile)
            • margerytka1 Re: Śpiworek dla wiercipięty 09.06.05, 20:24
              Chmm... to by oznaczało, że mój mąż miał rację... Niedobrze, niedobrze... wink
              Mówić mu, czy nie? Chmmm... smile))
              • mmala6 Re: Śpiworek dla wiercipięty 09.06.05, 21:38
                eeee...nie mow muwink)
                w koncu ja nie przykladalam do mniejszego Kubusiawink
                A wiesz, moze to byla taka linia produkcyjna, ze wszystkie duze Kubusie z tej
                dostawy byly waskiesmile))Albo pomylili dostawy i mialo isc tam gdzie sa mniejsze
                dzieci- np do Japonismile))
                • lilian_ka Re: Śpiworek dla wiercipięty 09.06.05, 22:43
                  Dziękuję za rady odnośnie noworodka. Chyba rzeczywiście się wstrzymam na razie,
                  a pomyślę o rożku...
                  • lidek0 Re: Śpiworek dla wiercipięty 10.06.05, 07:16
                    W rożku dziecko ma mało miejsca, i łatwo go przegrzać, to juz lepszy zwykły
                    kocyk
                • margerytka1 Re: Śpiworek dla wiercipięty 10.06.05, 17:56
                  big_grinDD
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka