Dodaj do ulubionych

Dziecko w samochodzie

06.06.05, 23:33
Od kiedy można wozić dziecko przodem do kierunku jazdy? Czy jest na to jakiś
przepis w Kodeksie, czy decyduje o tym np lekarz, jeśli dziecko sztywno trzyma
główkę? Jak to jest? Olga ma 6 miesięcy. Na razie wozimy ją tyłem, ale nóżki
przestają jej się mieścić w foteliku i nie wiem co robić, a jeździmy dość
często. Wiecie coś na ten temat?
Obserwuj wątek
    • zzz12 Re: Dziecko w samochodzie 07.06.05, 00:00
      bodajze obowiazuje kryterium wagi- od 9kg, ale im dluzej wozi sie dzieci tylem
      do kierunku jazdy, tym lepiej- bezpieczniej. Tu w Szwecji nawet przedszkolaki
      (kilkulatki) tak jezdza. Co one robia wowczas z nogami- nie mam pojecia...
      • mmala6 Re: Dziecko w samochodzie 07.06.05, 00:36
        klada na tylny parapetsmile)))albo sprytni Szwedzi maja takie specjalne dziury w
        oparciach siedzen na nogismile))
    • ezagraj Re: Dziecko w samochodzie 07.06.05, 06:36
      Ja mam 6,5 m-czną córkę. W tej chwili waży coś ok 9 kg i ma 75cm, ledwie co
      mieści się na długość w pierwszy fotelik kołyskę 0-13kg. W połowie maja byliśmy
      nad morzem (600km w jedną stronę) i dla tego kupiliśmy następny fotelik od 0-18
      kg chicco vector. Bardzo dużo czytaliśmy na necie o fotelikach, przed
      dokonaniem wyboru, doczytaliśmy się że generalnie w Polsce panuje moda jak
      najszybszego posadzenia dziecka przodem do kierunku jazdy. W Szwecji dzieci do
      3 lat jeżdzą tyłem, w Niemczech do ok roku. Generalnie problem polega na tym że
      podczas wypadku, małe dziecko sidzące przodem do kierunku ruchu, mimo że samo
      trzyma już główkę, w trakcie wypadkukręgosłup nie jest w stanie utrzymać głowy
      i zrywają się kręgi szyjne.
      Wybór fotelika samochodowego jest muszę przyznać trudny, mimo że fotelików jest
      dużo. Dla nas istotne było to żeby fotelik można było do 13 kg zapinać tyłem i
      żeby fotelik można było kłaść do spania w podróży, no i cena (nowy 390zł). Fakt
      że fotelik się kupuje na ok 4 lata, ale ja uważam że dzieci nawet starsze
      powinny mieć możliwość wygodnego spania. My teraz zapieliśmy fotelik tyłem do
      kierunku jazdy, nasz Emilka jest zadowolona bo wszystko widzi w oknie i ma
      swobodę ruchu.
      Pozdrawiam,
      Edyta
      gg5895723
      • kasiaolga Re: Dziecko w samochodzie 07.06.05, 10:49
        My też już mamy "doroślejszy" fotelik (0-18). I też można go przypinać tyłem...
        ale nie w naszym samochodziesad Jesteśmy gapy, bo okazało się, że mamy za krótkie
        pasy z tyłu, a z przodu fotelik zasłania mi prawe lusterko. A samochód wcale nie
        jest mały. Trudno, za gapowe trzeba płacić. Będziemy musieli pokombinować coś z
        pasami.
        Dziękuję Wam za odpowiedzi.
    • aurelia70 Re: Dziecko w samochodzie 07.06.05, 11:38
      To dość proste: foteliki do niemowląt (zwykle takie 0-13 kg) nie mają
      możliwości bezpiecznego zainstalowania przodem do kierunku jazdy. Dopiero takie
      dla starszych dzieci, większych i mocno siedzących trzeba instalować przodem.
      Poza tym nie wolno instalować fotelika dla niemowląt na przednim siedzeniu w
      przypadku posiadania aktywnej poduszki powietrznej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka