sylwiawm 08.06.05, 17:23 Czy ktos z nich korzysta i jak reagują wasze dzieciaczki? Ja zakupiłam i zastanawiam się czy dla 3- tygodniowego maluszka nie jest jeszcze za wczesnie na taką zabawę. Co o tym myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamaemmy Re: Zabawy fundamentalne 08.06.05, 17:34 Hej a co to są za zabawy,bo się nie orientuje? Odpowiedz Link Zgłoś
married Re: Zabawy fundamentalne 08.06.05, 17:36 No właśnie, ja też jestem ciekawa co to jest. Prosimy o wyjaśnienie Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiawm Re: Zabawy fundamentalne 08.06.05, 17:39 Nie wiedziałam jak mam to opisać więc znalazłam stronę www gdzie wszystko jest opisane. Wklejam link: www.zabawyfundamentalne.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
moniaweg Re: Zabawy fundamentalne 08.06.05, 17:40 Tutaj macie wszystko opisane www.zabawyfundamentalne.pl/ Ja osobiscie przymierzam sie do zakupu, rowniez jestem ciekawa opinii mam stosujacych te zabawy Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiawm Re: Zabawy fundamentalne 08.06.05, 17:42 Dzisiaj powiesiłam 2 plansze czarnobiale i sprawdziło się. Wiki nie odrywała wzroku od nich, ale nie wiem jak to będzie dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Zabawy fundamentalne 08.06.05, 17:47 Świetne!No to mam kolejny plan jak rozsądnie wydać pieniążki)) Odpowiedz Link Zgłoś
ainaw Re: Zabawy fundamentalne 08.06.05, 21:10 Cóż... Ja nabyłam ZF jakieś 1,5 miesiąca temu jak moja córcia miała 3 tygodnie. I tak... Plansze są super, Lenka je bardzo lubiła jak była mniejsza, teraz się trochę za duzo dzieje rzeczy dookoła. Ale też jej sie zdarza powgapiać W zestawie sa jeszcze książeczki z przykładami zabaw pobudzających niemowlę do lepszego rozwoju i to, myślę, ze mozna znaleźć równie dobrze gdzieś w Iternecie, aczkolwiek parę pomysłów jest interesujących... Podsumowując: Ja nie żałuję, ze kupiłam, choc myślę, że z całego zestawu najfajniejsze są plansze, które przecież mozna równie dobrze samemu narysować (sa bardzo proste). Choć mi sie osobiście nie chciało )) Odpowiedz Link Zgłoś
mamaroksany Re: Zabawy fundamentalne 08.06.05, 21:48 a jakie plansze? może jak komuś się chce to niech opisze bo mi trochę żal wydać kaski a mam dwójkę dzieciaczków więc oszczędzam Odpowiedz Link Zgłoś
ainaw Re: Zabawy fundamentalne 08.06.05, 22:10 No właśnie... W takim przypadku warto zrobić samemu. A więc tak: generalnie obrazki są czarno-białe na planszach wielkości A5 Dla dzieci do 6 tygodnia rysunki są większe, a później mniejsze lub z większą iloścą szczegółów Po kolei leci tak: 1. Pionowe pasy czarno-białe (3 białe 2 czarne) 2. Takie same pasy poziomo później falki 3. jakby tarcza strzelnicza 3 okręgi (czarny, biały, czarny) - później gęściejsza strzelnica 4. szachownica 4 kwadraty (jak łatwo się domyślic 2 białe, 2 czarne ) - później gęściejsza szachownica 5. czarno-biała twarz (oczy, nos, usta, włosy - tu myślę, że kreatywność wskazana) 6. czarny owal na białym tle (później trzy owale) 7. czarny trójkąt na białym tle (później trzy trójkąty) 6. czarna gwiazda na białym tle (później trzy gwiazdy) W wersji na później (po 6 tyg) dochodzi jeszcze czarno-biały motyl i rysunek dwóch połączonych prostokątów z kontrastowym kołem w środku. Generalnie chodzi o to by dziecko mogło na czymś ćwiczyć wzrok. Na początku więc kontrasty muszą być silne, a zwizualizowane przedmioty duże. Później dziecko uczy sie skupiać wzrok na szczegółach i warto obrazki zagęścić. A co na nich będzie, to już chyba nie jest aż tak istotne. Powodzenia Ania Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiawm do aniaw 09.06.05, 10:57 Jak układałaś plansze wszystkie naraz czy po 2 i jedna pod drugą czy obok i gdzie? Nie da się chyba ułożyć wszystkich aby były w zasięgu wzroku maluszka. Jak reagował twój dzieciaczek na te plansze? Odpowiedz Link Zgłoś
ainaw Re: do aniaw 09.06.05, 12:11 Codziennie po jednej, najlepiej gdzies na/nad łózeczkiem. Moja córcia uwielbia zasypiac gapiac sie na nie. Tak na szybko, bo wybiegam pzdr Ania Odpowiedz Link Zgłoś