ladyjustas 16.06.05, 20:21 Od kiedy lekarz przepisał Waszym dzieciom, drigie mamy, witaminę D3 i w jakiej dawce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asia9946 Re: Witamina D3 16.06.05, 20:24 od samego poczatku, 2 krople dziennie na lyzeczke zmieszac z mlekiem, 2 krople bo jem witaminy, jak sie nie je to pewno wiecej pozdrawiam J. Odpowiedz Link Zgłoś
nataliamackowiak Re: Witamina D3 16.06.05, 20:25 Z tego co pamietam, to od 3 tyg. życia. Napewno najpierw 2 krople dziecko i dwie mama-karmiąca. Jak poszłam do ortopedy -Oliwia miała 10 tyg.-to usg pokazało u niej że ma skostnienie za bardzo do przodu, więc kazał ortopeda dawac 1 kroplę jej i 1 mi. Teraz na 8 mies. tez u ortopedy byłam i kazał tylko Oliwce 1 kroplę i to tylko w dni, kiedy nie idziemy na dwór albo nie ma słońca. Natalia Odpowiedz Link Zgłoś
kamioda Re: Witamina D3 16.06.05, 20:30 Mi przy wypisie przepisali od 15 dnia 2 kropelki,a pediatra kazał 1 kropelkę.Jak kupowałasm w aptece to się pytałam dlaczego jeden każe tak a drugi tak i powiedziała mi żeby 1 kropelkę bo się ponoć odstępuje od dużych dawek zwłaszcza w lecie. Odpowiedz Link Zgłoś
webby Re: Witamina D3 16.06.05, 21:03 jak skończyłyśmy 3 tyg. po 2 kropelki dziennie Odpowiedz Link Zgłoś
roszin Re: Witamina D3 16.06.05, 21:25 Ja z kolei nie rodzilam w Polsce tylko w kraju gdzie raczej pada deszcz i tam w ogole nie kazali dawac zadnych witamin dodatkowo.Uwazaja ze w mleku (czy to matczynym czy tez sztucznym) jest ich wystarczajaco.Gdy wrocilam do Polski lekarz zalecil 1 kropelke dziennie.Takze co kraj to obyczaj a jak to jest z tymi witaminami to juz sama nie wiem,w kazdym razie teraz daje,bo tu chyba to norma a wrecz "nakaz".pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
czerska Re: Witamina D3 16.06.05, 21:40 --ja nie daję, bo pediatra kazała najpierw zrobić badaniam moczu na wskaźnik kreatyninowo wapniowy i podawać wit D w zależności od wyniku. No i okazało się że Iga ma ten wskaźnik bardzo wysoki i ja też dopóki karmię nie mogę brać wit D. Lekarka powiedziała, że zywność jest teraz tak mocno witaminizowana, że naprawdę przypadki niedoboru witamin (generalnie) zdarzają się bardzo rzadko, za to hiperwitaminozy coraz częściej - a to ma także poważne konsekwencje. Także dziewczyny, szczególnie latem kiedy jest więcej słoneczka - ostrożnie z wit D3. Pozdrawiam Karolina mama Igusi Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolka10 Re: Witamina D3 17.06.05, 08:37 Witam!! Nareszcie jakiś mądry pediatra. Ma w 100% racje. Wszyscy uparli sie na podawanie wit D3 bez robienia badań. Dziewczyny wszystkie odżywki mleka modyfikowane zawierają wit d3 i bez uprzednich badań podanie dziecku wit mozeokazać się zgubne w skutkach. Nadmiar wit d3 powoduje wypłukiwanie wapnia z kości a czym to grozi nie trzeba chyba mówić. Ja mam trójke dzieci fakt karmione sztucznie ale z tego co wiem to nie znaczenia większego bo matki z reguły biora witaminy gdy karmia piersią i żaddne nie dostawało wit d3 i nie mają krzywicy. Polecam najpierw badania potem leki. a to cytat"Nadmiar Witamina D w dużych ilościach, większych niż zalecane jest toksyczna. Wynikiem nadmiaru tej witaminy może być: nudności biegunka spadek masy ciała łatwe męczenie się nadmierne pocenie się brak apetytu, utrata łaknienia senność opóźnienie w rozwoju dziecka zaburzenia rytmu pracy serca wzmożone oddawanie moczu ból oczu bóle szczęk, stawów i mięśni bóle głowy świąd skóry zwiększenie ryzyko powstania miażdżycy zwiększenie ryzyko powstania kamicy nerkowej " pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
madda71 Re: Witamina D3 17.06.05, 00:11 od 3 tygodnia po 2 krople, w dni sloneczno-spacerowe 1 kropla. ja nie biore , bo karmie butla. Magda&Mikołaj /05-02-2005/ Odpowiedz Link Zgłoś
izia30 Re: Witamina D3 17.06.05, 12:55 mala ma 2 latka, urodzila sie na poczatku czerwca, nigdy nie dostala ani jednej kropelki, wystarczylo duzo spacerow. popieram pszczolke, nadmiar jest bardzo grozny, a jezeli dziecko duzo przebywa latem i wiosna na powietrzu(ale nie na sloncu) to podawanie wit D to absurd. Odpowiedz Link Zgłoś
el_sylwana Re: Witamina D3 18.06.05, 19:41 nam przeisal od 3 tygodnia jedna kropelke bezposredni do buzi przed nocnym karmieniem pozdr el_sylwana Odpowiedz Link Zgłoś