Dodaj do ulubionych

Ile wit.D3???

08.07.05, 11:06
Mam prawie 3m-cznego synka i przez pierwsze 2m-ce wogóle nie dostawał wit.D3,a
teraz tylko kropelkę 2razy w tygodniu.Tak zalecił pediatra,ale ja się boję że
to za mało bo nacytałam się o tej krzywicy.Poza tym mały ma trochę spłaszczoną
główkę i wg pediatry słabe napięcie mięśni(wg innego zbyt duże,ale to
szczegół).W każdy razie to są podobno m.in.objawy krzywicy.Poradźcie!Czy
pytałyście lekarzy ile wit.D,czy same podajecie poprostu po kropelce
dziennie?Co robić!
Obserwuj wątek
    • schaapje Re: Ile wit.D3??? 08.07.05, 11:08
      Nam lekarz zalecil 1 krople dziennie (mala skonczyla wczoraj miesiac). Ale syn
      kolezanki starszy o jakies 1,5 miesiaca dostaje 1 kropelke na 3 dni. Szczerze
      mowiac ja nic z tego nie rozumiem...
    • haneczkaa Re: Ile wit.D3??? 08.07.05, 11:12
      Moja Marcelka ma 3,5 mies. i zaraz po skończeniu 2 tyd, lekarka kazała dawać po
      1 krolpli codziennie i ja tak daje a nawet czasem 2 jak mi sie wleje, i do tego
      codziennie po 3 krople cebionu multi i cebionu zwykłego
      • mueller2 Re: Ile wit.D3??? 08.07.05, 11:30
        Byłam wczoraj na szczepieniu i nam kazała zwiększyć d3 do 2 kropli codziennie,
        ze względu na to że małej troszke pociła sie główka i dlatego, ze jest dość
        duża /8 kg/ a cebionu w góle nie dawać, jesli nie ma potrzeby.
        • kasiek_km Re: Ile wit.D3??? 08.07.05, 12:29
          A ja podaję mojemu maluszkowi (zgodnie z zaleceniami lekarza - po pierwszym
          szczepieniu):
          1) 1x1 kropla D3 + A codziennie
          2) 1x 1/2 B1 codziennie
          3) 1x 5 kropli Cebion codziennie

Widzę ze co lekarz to inne zalecenia, to już nie wiadomo kótóry ma rację???
        • beti11 Re: Ile wit.D3??? 08.07.05, 17:37
          Ja daje mojej Malej codziennie krople D3 od trzeciego tygodnia zycia + 5 kropli
          Cebionu - tak polecil nam pediatra. Teraz, w okresie letnim, daje jej wit. co
          drugi dzien.

Pozdrawiam
    • aga55jaga Re: Ile wit.D3??? 08.07.05, 15:21
      Więc tak, latem nie ma potrzeby zwiększać dawki wit d3, robi sie tak tylko w
      sporadycznych przypadkach. Jedna kropla dziecku to w zupełności wystarczy.
      (chyba że pediatra zaleci inaczej). Pocenie się główki wcale nie jest też
      wskazaniem do zwiększenia jej dawkowania, chociaż może, zależy to też od tego w
      jakich sytuacjach ta główka robi sie mokra. powodów takiego pocenia sie jest
      naprawdę cała lista. Dodatkowe podawanie preparatu cebion multi zwiększa tylko
      stężenie witaminy d3 w organizmie dziecka, gdyż ten preparat jest preparatem
      wielowitaminowym zawierającym już w swoim składzie tę witaminę. Proponuję aby
      każda z was wzięła ulotkę informującą o dawkowaniu wit. d3 i sama przeliczyła
      ile to też podaje jej dziecku. np Vigantol 1 kropla = ile to jest jednostek
      międzynarodowych? Norma to 400 - 800 jednostek. Jej przekroczenie może
      spowodować u dziecka zaburzenia w rozwoju
      Preparat Cebion czyli witamina C zalecany jest raczej tylko w momentach kiedy
      jest na nią wzmożone zapotrzebowanie czyli w stanach infekcji jako wspomaganie
      organizmu w walce z przeziębieniem.

spłaszczona potylicka dziecka może też świadczyć o złym układaniu jego podczas
      snu. główka powinna leżeć bokiem.pozdrawiam was mateczkismile))
      • one9 Re: Ile wit.D3??? 08.07.05, 17:30
        Powinnaś podawać D3 codziennie. Od tego zależy rozwój Twojego dziecka.
        Szczególnie w tym wieku! Podawaj 1-2 kropelki dziennie. A pytałaś ortopedy? Mi
        pediatra kazała nie podawać, a na badaniu u ortopedy wyszło, że dziecko źle się
        rozwija (zwiększył do 4 kropli).
        • batajot Re: Ile wit.D3??? 08.07.05, 18:47
          Moja mała ma 2,5 miesiąca. Od 15 dnia życia daję jej po 3 kropelki dziennie
          wit. D3+A
          Pozdrawiam!!!
          Beata i OLA
    • emma71 Re: Ile wit.D3??? 08.07.05, 20:48
      Moja córka (6 m-cy)dostaje 2 kropelki wit.D3+A od 3 bądź 4 tyg.życia.Tak
      zaleciła pediatra a dziecko rozwija się do tej pory prawidłowo.Dla ścisłości to
      ostatnio z D3+A przeszliśmy na samo D3 ale też 2 kropelki.No i daję 3 kropelki
      Cebionu (ale zwykłego).Mała nawet katarku nie miała do tej pory.Prawde
      powiedziawszy pytałam się czy nie powinnam zmniejszyć dawki wit.D3 ale pediatra
      powiedziała,że nie.
    • sabcia7 Re: Ile wit.D3??? 08.07.05, 21:04
      moj synek ma 4 mies.
      podaje mu wg. zalecen pediatry 1krople wit D3 i 3krople cebion multi 1xdziennie
      pozdrawiam
      sabcia7
      • pszczolka10 Re: Ile wit.D3??? 08.07.05, 21:16
        Witam!!W Polsce lekarze nauczyli się dawać wit d3 wszystkim dzieciom bez
        żadnych badań i efekt jest taki ze częściej można spotkać dziecko z
        przedawkowaniem tej wit niż niedoborem. Radze poczytać sobie o skutkach jakie
        niesie nadmiar tej wit. Ja mam trójke dzieci wszystkie urodziły się duże i
        zadne nieotrzymywało tej wit a krzywicy nie mają. polecam zrobienie badań a
        potem porozmawiać z lekarzem o dobraniu odpowiedniej dawki
        pozdrawiam
        • aga55jaga pszczółka wreszcie rozsądny głos 08.07.05, 22:17
          własnie tak jest jak piszesz, podają witaminę d3 jakby to była woda. Doskonale
          znam skutki przedawkowania. Moja córa odczuła je na własnej skórze kiedy
          pediatra nie przeprowadzając żadnych badań zleciła dawkowanie wit d3 (6 - 7
          kropli) bo wg niej ciemię zbyt wolno zarastało. Nie będę sie na ten temat
          rozpisywać bo to nie ma sensu. Niektóre mamy wierzą swoim lekarzom na ślepo,
          zamiast posłuchać czasami zdrowego rozsądku. Szkoda.sad Pozdrawiam
    • jagoda051 Re: Ile wit.D3??? 09.07.05, 13:22
      Koniecznie słuchaj lekarza i nie decyduj sama ile będziesz dawała. Moja Kinga
      ma 4 miesiące i wcale jej nie doataje bo ma za małe ciemiączko. Więc lepiej
      zdaj się na lekarzy bo każde dziecko jest inne i lekarz wie lepiej od ciebie po
      zbadaniu twojego szkraba.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka