Dodaj do ulubionych

Dajecie wit D jak świeci słońce?

20.07.05, 13:19
Lekarka powiedziała mi, że jeżeli jest słoneczna pogoda i dziecko jest min.
pół godziny na spacerze na krótki rękawek nie trzeba dawać wit D . co wy na
to?
Obserwuj wątek
    • kajmal Re: Dajecie wit D jak świeci słońce? 20.07.05, 13:26
      my nie dajemy wcale od dwoch miesiecy, oczywiscie na zalecenie pediatry,
      powiedziala, ze jek bedzie troche brzydsza pogoda, to mozemy dawac po kropelce
      2 razy w tygodniu
    • akana Re: Dajecie wit D jak świeci słońce? 20.07.05, 13:29
      U nas jak jest ładna pogoda, to 1 kropelka, jak brzydka, to 2... Coś w tym musi
      byćwink))
      • dziama3 Re: Dajecie wit D jak świeci słońce? 20.07.05, 13:35
        A dajecie jeszcze jakieś witaminy? Bo mój mały je codziennie od urodzenia
        Multitabs w kropelkach i tam jest wit. D3, poza tym ona jest w kaszkach i innym
        jedzeniu. więc chyba można by przedawkować jakby jeszcze była podawana wit.D.
    • izia30 Re: Dajecie wit D jak świeci słońce? 20.07.05, 13:35
      w okresie wiosna - lato wogole nie ma potrzeby dawania dodatkowo wit D, przy
      zalozeniu ze dziecko wychodzi na spacer. nawet w ciuniu w ciagu kilku godzin do
      skory pokrytej kremem z filtrem dociera wystarczajaca dawka promieniowania zeby
      wytworzyc odpowiednia porcje wit D. wystarczy 15 min na sloncu aby wyprodukowane
      zostalo dobowe zapotrzebowanie na te witamine.
      jak widzicie bardzo latwo jest ja przedawkowac podajac dodatkowo kropelki, i tym
      samym bardziej zaszkodzic niz pomoc.
      moja corka urodzila sie na poczatku czerwca, teraz ma 2 latka, wit D dostala ze
      2 razy w zyciu.
    • kangur4 Re: Dajecie wit D jak świeci słońce? 20.07.05, 13:37
      Naturalna witamina D powstaje w organizmie pod wpływem promieniowania
      słonecznego. W krajach południowych wogóle nie podaje się dzieciom syntetycznej
      wit. D. Pod nasza szerokością geograficzną podawanie jej jest wskazane, ale w
      słoneczne dni nie ma takiej potrzeby, szczególnie, ze nadmiar wit D jest
      toksyczny (powoduje hipekalcemię).
    • noemi.d Re: Dajecie wit D jak świeci słońce? 20.07.05, 15:59
      nam lekarz zaleciła odstawić wogóle wit. D, na całe lato
      Pozdrawiam

Aga mama Bartka
    • wiolkak Re: Dajecie wit D jak świeci słońce? 20.07.05, 16:18
      ja do tej pory dawałam 1 kropelke ale po tym co piszecie chyba odstawie
      zwłaszcza ze bardzo dużo spacerujemy
    • el_sylwana Re: Dajecie wit D jak świeci słońce? 20.07.05, 16:19
      widac z tego ze co lekarz to inna opinia moze to od dzieka zalerzy od wielkosci
      ciemiaczka i innych jakis tam parametrow.
      nam pediatra zalecil 1 kropelke bez wzgledu na pogade czy grubosc ubrania. mala
      urodzila sie 18/marca br. i jak sonczyla dwa tgodnie to kropelka witaminki
      laduje jej dzien w dzien prosto do buzi.
      zreszta jak bylam z mala u ortopety to tez mi mowil zeby nie sluchac ze w lato
      sie nie bierze i bardzo sie cieszyl ze nasza pediatra nam nie odstawila tej
      witaminki. wspominal ze od niedoboru i wlasnie takiego bezsensownego odstaiania
      dzieci dostaja krzywicy i wogle maja slabsze kosci bo sie gorzej wapn przyswaja.
      • dziama3 Re: Dajecie wit D jak świeci słońce? 20.07.05, 16:21
        No i bądź to mądry... Z lekarzami to tak chyba jest, że czasem wolą na wszelki
        wypadek podać więcej. Tak samo jak walą od razu antybiotyk, żeby dziecko na
        pewno się wyleczyło i nikt im nie zarzucil zaniedbania.
        • ola31121982 Re: Dajecie wit D jak świeci słońce? 20.07.05, 17:10
          kurcze moj lekarz tez kazał krople dziennie bez wzgledu na pogode.kuba urodzony
          06.05.05. no i nie wiem.za tydzień mamy wizytę to sie spytam co on na
          to.pozdrawiam
          • pszczolka10 Re: Dajecie wit D jak świeci słońce? 20.07.05, 19:04
            Witam! Oliwier ma 11 m-cy w całym swoim zyciu dostał 2 krople wit d3 i jest
            zdrów jak ryba.
            pozdrawiam
    • mpenzi Re: Dajecie wit D jak świeci słońce? 20.07.05, 20:29
      Moja lekarka powiedziała zeby nie dawać witaminy jak jest słońce bo nie ma co
      przesadzać. Powiedziała ze nie ma oznak krzywicy,dobrze sie rozwija a poza tym
      od urodzenia miała małe ciemiączko więc to też może być przyczyna.
    • jaga63 Re: Dajecie wit D jak świeci słońce? 20.07.05, 20:59
      My nie podajemy od 1.05. wg zaleceń pediatry - odstawienie na cale lato.
      • brogla Re: Dajecie wit D jak świeci słońce? 20.07.05, 21:44
        Dokłądnie tak samo czytałąm. Też nie podajemy.
    • nataliamackowiak Re: Dajecie wit D jak świeci słońce? 20.07.05, 21:48
      Nam ortopeda powiedział też tak, że w te dni co idziemy na dwór i jest słonko,
      nie dawać vit. A jak nie idziemy albo jest zachmurzone, to dać.

Nataliasmile
      • bianka26 Re: Dajecie wit D jak świeci słońce? 20.07.05, 23:34
        My chodzimy na min 2-godzinne spacery codziennie i synek przyjmuje codziennie 2 krople witaminy D od urodzenia. Po ostatniej kontroli, lekarka zmieniła wit d na vigantol(troszkę więcej wit w kropli)bo słabo się zarasta ciemiączko- jest niewiele mniejsze niż przy urodzeniu. Przy brzydkiej pogodzie mam podawać 3 krople. Myślę, że jest to sprawa indywidualna, u każdego dziecka sprawa wygląda inaczej. Po to chodzimy do pediatry, zeby słuchać jego zaleceń. Jedno dziecko potzebuje 3 kropel, inne wcale.
    • izia30 Re: Do bianki 21.07.05, 08:47
      minimum 2 godzinki dziennie to za malo. teraz latem powinno byc 5-6 godzin
      spaceru (minimum) chyba ze leje deszcz.
      • nataliamackowiak Re:do izia30 21.07.05, 08:49
        Pierwsze słyszę , że jest ustalone ile powinno sie byc godzin na spacerze...
        Jak ktoś chce to jest pół godzinki dziennie, a ktos inny cały dzien może nie?
        Pozdrawiam.
        Nataliasmile
        • izia30 Re:do izia30 21.07.05, 12:05
          ogolne zalecenie brzmi tak dlugo jak sie da.
          madrzy specjalisci uzywaja jednak terminow nie mniej niz.
          oczywiscie jak nie chcesz to mozesz wogole nie wychodzic, tyle im dziecko wiecej
          siedzi na powietrzu, tym zdrowsze i rozwija sie lepiej.
      • bianka26 Re: Do bianki 21.07.05, 14:16
        Ostatnio był taki skwar, że wychodziłam na max 2-3 i po 18.00, żeby nie katować dziecka. W domu było przyjemniej. Ale dziękuję za pouczenie
    • weronikarb Re: Dajecie wit D jak świeci słońce? 21.07.05, 10:28
      No cóż. Ja slyszalam od dwoch pediatrow ze:
      do czasu az dziecko nie chodzi samo to podawac wit. bez wzgledu
      na to czy jest slonce czy nie, a to dlatego ze vit. D jest w promieniowaniu
      slonecznym a czy ktoras z mam jak idzie na spacer we wozku z dzieckiem
      to trzyma je na sloncu czy moze przykrywa budka, parasolka itp.
      Dziecko biegajace pol dnia na dworze nie jestesmy wstanie utrzymac w cieniu i
      tym samym wlasnie ono pobiera wit. d ze sloneczka smile
      • jusienka Re: Dajecie wit D jak świeci słońce? 21.07.05, 10:29
        Ja spotkalam sie z identyczna opinia. Do poki nie chodzi - dawac caly czas.
        surprised)
    • koko8 Re: Dajecie wit D jak świeci słońce? 21.07.05, 11:53
      my odstawilysmy wit.d na zaleceinie pediatry do jesieni... corka ma 9 mies i
      ciemiaczako 1x1
      • izia30 Re: Dajecie wit D jak świeci słońce? 21.07.05, 12:08
        szkoda tylko ze ci pediayrzy nie wiedza ze wit D nie "siedzi w sloncy" ale jest
        produkowana w skorze pod wplywem promieni ultrafioletowych, ktorych stezenie
        jest duze rowniez w cieniu, i wtedy gdy slonce nie swieci, przechodzi ono przez
        ubranie, jak rowniez nie istnieje taki filtr ktory ochroni przed nim w 100%.
        • pszczolka10 Re: Dajecie wit D jak świeci słońce? 21.07.05, 13:07
          Temat poruszany do znudzenia, a może by tak zrobić dziecku badania czy ta wit
          jest mu rzeczywiście potrzebna. Matki karmiace łykaja witaminki,kaszki z
          witaminkami, spacerki i jeszcze wit d3 .Dziewczyny miejcie litośc nad własnymi
          dziećmi:chodziki sa bee ale wit d3 cacy. Nadmiar wit d3 powoduje większe
          spustoszenie w organiźmie i większe szkody niz 1 godz dziennie w chodziku,który
          tak krytykujecie)możecie mi wierzyć ma trójke dzieci a w sumie wychowałam juz
          sześcioro bo i trójke siostry.
          pozdrawiam Ania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka