Dodaj do ulubionych

jaki prezent na chrzciny

30.07.05, 15:01
Drogie Mamy!
Wybieramy się na chrzciny do trzymiesięcznej dziewczynki. jaki prezent
polecacie (w granicach 250 - 300 zł)? A może Wasze dzieci dostały coś
ciekawego z okazji tego święta? dziękuję za rady.
Obserwuj wątek
    • marzen78 Re: jaki prezent na chrzciny 30.07.05, 15:03
      Polecam mate Tiny Love Zoo. Jest super. Nasz synek na chrzciny dostal pieniazki
      a my za nie kupilismy mu wlasnie te mate na allegro. Tam sa duzo tansze niz w
      sklepie. Koszt okolo 200zl.
      Pozdrawiam
      Marzena
      • weris3 Re: jaki prezent na chrzciny 30.07.05, 20:49
        a ja polecam kupienie dziecku pierwszej ksiazki z basniami- taka rzecz zostanie
        mu na dlugo...no, w twoim przypadku to moze byc dodatek do czagos innego.
        • barbi1 Re: jaki prezent na chrzciny 30.07.05, 20:58
          W minioną niedzielę chrzciliśmy Ninę i otrzymała ona krzesełko do karmienia (bardzo fajna sprawa- już teraz to wiem!), matę edukacyjną (chyba trochę za późno, bo dziewczynka już ma 6 miesięcy, ale póki co poleguje na niej), huśtawkę, ale taką zwykłą Tako, i kojec. Mieszkanie tak nam się zapełniło tymi prezentami, że ruszyć się nie można smile
          • margin1 Re: jaki prezent na chrzciny 30.07.05, 21:36
            Ja kupilabym srebrną grzechotkę - są takie piękne, mozna wybrać dla dziewczynki
            z rożowymi cekinami lub dla chlopca z niebieskimi. Dodatkowo na grzechotce jest
            miejsce na grawerkę: data urodzenia, imię itp. Wszystko pieknie zapakowane jak
            na srebro przystało, cena okolo 180- 200 zł. Szukać należy w dobrych sklepach
            jubilerskich. Sa jeszcze srebne smoczki, otwierane, mówią, że to na pierwszy
            ząbeksmile A grzechotki są rózne nawet ażurkowe, oczywiście srebrne!
            • lilithh Re: jaki prezent na chrzciny 31.07.05, 01:43
              A moze po prostu mniej lub bardziej otwarcie podpytać rodziców co by im się
              podobało?
              Przyznam się że mój synek właśnie dostał taką grzechotkę i wcale nie byliśmy
              zachwyceni, bo, delikatnie mówiąc, nie przepadamy za tego typu gadzetami (całe
              szczęście że przynajmniej bez cekinów, bo tego to już bym naprawdę nie
              zdzierżyła - bez obrazy margin1 smile de gustibus...

Ja osobiście najbardziej byłam zadowolona z podarowanych pieniędzy - założę
              synkowi lokatę i za jakieś 18 lat kupi sobie za to co zechce!

pozdrawiam
              lilithh

p.s. jednakże nie wykluczam i takiego scenariusza że po latach synek
              najbardziej będzie lubił tę niedocenioną przeze mnie grzechotkę smile)))
              • gorgolka Re: jaki prezent na chrzciny 31.07.05, 08:23
                cześć
                tydzień temu moja malutka miała chrzest.
                Było sporo osób, zebrała głównie pieniążki, nie zakładalismy lokaty na nią
                tylko wpłaciliśmy na zwykłe konto oszczędnościowe, może będziemy kupować w
                przyszłości działkę to maleństwo "się dołoży"
                A z prezentów:
                -łańcuszek z medalikiem od chrzestnej i przywieszkę ze swoim znakiem zodiaku
                -srebrną łyżeczkę, choć po przeczytaniu powyższych postów zastanawiam sie czy
                to jednak nie grzechotka bo w rękojeści ma 3 grzechoczące kuleczki
                -srebrny obrazek do powieszenia na ścianie, jest to wizerunek Matki Boskiej z
                dzieciątkiem widaś tylko głowy bo reszta jest oprawiona w srebro, wygląda
                trochę jak ikona ale jest na prawdę ładny
                poza tym do prezencików lub pieniążków były dołączone takie różne pamiątki
                chrztu, książeczki gdzie wpisuje sie imię dziecka, rodziców, chrzestnych i
                wkleja np zdjęcie, książeczka z fragmentami pisma świętego zatytułowana "jestem
                dzieckiem bożym" itp.
                Uważam ze to fajny pomysł dać pieniążki w takiej okolicznościowej karcie z
                okazji chrztu niż tak do reki czy w samej kopercie
                Natomiast co do kwot, to wiadomo, każdy daje na ile go stać, u nas przeważało
                ok 200 zł od pary, ja uważam że to dość dużo, nie spodziewałam sie aż tyle
                pozdrawiam Agata
              • margin1 Re: jaki prezent na chrzciny 31.07.05, 09:35
                Oczywiście, że się nie gniewam, tylko mam inne podejście do prezentów, bo
                aktualnie moje dziecko ma wszystko. Gdyby taki prezent przytrafił sie nam
                kilkanaście lat temu, gdy moja piewsza córka chodziła w kapciach, bo nie stać
                nas było na pierwsze buciki, pewnie taka grzechotka byłaby ostatnią rzeczą
                którą chcielibyśmy dostać, ale teraz żyjemy zupełnie innaczej i tylko przykro
                mi, że nikt z naszej rodziny nie wpadnie na taki pomysł, by podarować mojej,
                nieochrzczonej jeszcze córci śliczną srebrną grzechotkę, wygrawerowaną tylko
                dla niej. Proszę mi wierzyć, że nie jestem bezgustowną osobą, cekinki
                umiejscowione są tylko na koronie grzechotki i jeśli wyrób jest oryginalny i
                wykonany z precyzją, wzbudzi napewno zachwyt wszystkich. A za kilkanaście lat,
                gdy maluszek urośnie miło będzie spojrzeć, przeczyać, potrząsnąć i powrócić na
                chwilę do lat bezrtroskiego dzieciństwa i wspomnień o chrzcie św. Pozdrawiam!
    • mmarta132 Re: jaki prezent na chrzciny 31.07.05, 12:23
      hej
      świetnym i bardzo oryginalnym prezentem jest srebrna miniaturka smoczka na
      której jubiler graweruje imie dziecka, datę narodzin, godzin narodzin i wagę i
      wzrost dziecka. Super sprawa - teraz koleżanka robiła cos takiego dla swojego
      chrześniaka i zapłaciła 90 zł
      POLECAM
    • matmama Re: jaki prezent na chrzciny 31.07.05, 13:28
      Bardzo dziekuje za rady. zdecydowalismy sie na krzesełko i moze jakis medalik.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka