Dodaj do ulubionych

Nutramigen uczula?

17.08.05, 15:51
Napiszcie mi drogie mamy czy mleko Nutramigen może być źle tolerowane przez
niemowlaka??? Jeśli tak to czym mam karmić mojego miesięcznego synka?
Obserwuj wątek
    • valerie1 Re: Nutramigen uczula? 17.08.05, 17:37
      ja też karmię mojego synka nutramigenem.Podobno nie ma lepszego mleka , posiada
      jakiś enzym, którego nie mają inne odżywki , który dobrze wpływa na rozwój
      mózgu. To mleko ponoc nie może uczulać , jest najdelikatniejsze. A czym sie
      objawia to uczulenie ?
    • mari_ole Re: Nutramigen uczula? 17.08.05, 21:43
      Hej,
      niestety wszystko moze uczulac, nawet nutramigen, bo choc to hydrolizat białka
      to jednak ciagle bialko jest w nim zawarte ijesli dziecko cierpi na silna
      alergie to nawet sladowe ilosci moga powodowac uczulenie. Mowi sie wprawdzie o
      najczesiciej uczulajacych produktach z jednej strony a z dugiej o tych
      najbeczniejszych, ale to dotyczy "przecietniakow", od kazdej reguly jest
      wyjatek, wiec nie jest powiedziane ze zalecana przez wszystkich marchewka na
      poczatek jest calkowicie bezpieczna, zdarzaja sie przypadki uczulenia na wiele
      produktow z grupy tzw. bezpiecznych, takich jak wlasnie marchewka, ryz, czy soja...
      A czym masz karmic? Och to ciezka sprawa sama mam takiego alergika, ja karmie
      piersia, choc sama niewiel moge zjesc, bo w szystko przenika do pokarmu (synek
      ma uczulenie nie tylko na bialko krowie), to posiwecenia warte, a ile ma TWoj
      niemowlak? Czy mozesz juz wprowadzac stale posilki? Ja daje oprocz cycusia
      sinlac, kleik ryzowy na wodzie i warzywa i owoce, jak skoncze karmic ( nie wiem
      kiedy ale lada moment musze do pracy) to nie zamierzam dawac zadnego sztucznego
      mleka, moze lekarz zaleci jakies preparaty uzupleniajace wapn, ja teraz tak sie
      ratuje, po tylu miesiacach bez mleka...
      Z drugiej strony jesli ta nietolerancja objawia sie jakimis niezby tuciazliwymi
      dolegliwosciami (u nas to oprocz wysypki swedzacej, ulewanie i kolka), to moze
      warto sie przemeczyc w imie wartosci odzywczej nutramigenu... a moze inne
      hipoalergiczne mleczka zdadza egzamin, w koncu na rynku choc niewielki to jednak
      jest wybor
      pozdrawiam
      mari
      • bo76 Re: Nutramigen uczula? 17.08.05, 21:56
        mari_ole co bierzesz na uzupełnienie wapnia przy diecie eliminacujnej? jestem w
        tej samej sytuacji, więc będę wdzieczna. Ja zasuwam mleko sojowe i takie różne,
        ale wizja odwapnienia spędza mi sen z powiek. A lekarka twiardzi, że te
        prepararty wapniowe przenikają do pokarmu i mogą uczulać małą. dzięki za ew.
        odpowiedź.
        • mimi44 Re: Nutramigen uczula? 18.08.05, 11:04
          Hmm..Ja co prawda nie jestem znawcą alergij i wszystkiego z tym zwiazanego(wiec
          nie bierzcie mojej odpowiedzi zbyt powaznie),ale ostatnio pediatra powiedziała
          mi podawac wapno(ale moja ma juz 14 miechów),bo podobno ma działanie lekko
          odczulające.
          Co do soi,to jeśli dziecko ma uczulenie na białko mleka,to bardzo często jest
          równiez uczulone na soje.
        • bea-ta Re: do bo 76 18.08.05, 11:24
          Kup sobie wapno bez dodatków w syropie dla dzieci lub to gazowane, ale nalezy
          przed wypiciem je odgazowaćsmileZwróć uwage na dodatki np. smakowe moga uczulac
          smyka, czasem konserwanty do zabezpieczenia leku. Im mniejszy skład tym lepsze
          wapno. Poza tym uzupełniaj warzywami one też zawieraja wapń, ale mniej
          wchłanialny i dodatkowa porcją mięska. Beata
    • bea-ta Re: do magda_leg 18.08.05, 11:18
      Jak długo karmisz tym mleczkiem?Jakie były objawy czy przyczyny podania tego
      mleka?Co sie teraz dzieje- jakie objawy nietolerancji?Czy podajesz herbatki
      ziolowe i jakie ?Jakie stosujesz kosmetyki do pielęgnacji?Proszki?Na podstawie
      twoich 2 zdan trudno pomóc. Nutra może uczulać, ale przy silnej alergii. Często
      okazuje się, że uczula cos innego np. chemia uzywana przy dziecku. Czy
      nietolerancja polega na czymś innym?Kolki - moga byc od jedzenia każdego mleka,
      bo przyczyn jest mnóstwo - samo jedzenie takżesmileBeata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka