danusia223 18.08.05, 17:47 jestem ciekawa jak zdrobniale mówicie do swoich maluszków.? Ja moją nazywam Kruszon choć jest dziewczynką,tak jakoś nawet nie wiem dlaczego ,moja znajoma nazywa dzidzie Groszkiem a WY DROGIE MAMY? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
algadak Re: konkurs!! na słodkie zdrobnienia 18.08.05, 18:19 kiteczka ( bo ma włosy tak długie że wiążę jej kitkę na czubku a ma dopiero pół roku ) albo kluskownik bo jest tak słdko tłuściutka. a zdrobnienie od imienia Martyna to poprostu Tynka. pozdrawiam dorota Odpowiedz Link Zgłoś
kokons Re: konkurs!! na słodkie zdrobnienia 18.08.05, 18:24 Moje dziecko jest jeszcze w brzuchu a juz mowimy o nim i zwracamy sie do niego SERDUCHO - bo to byl najpiekniej widoczny element przy pierwszym USG!) A od wczoraj MOTYL, bo poczulam jak zatrzpotolo w moim brzuchu wlasnie tak jak motyl!) Odpowiedz Link Zgłoś
haika Re: konkurs!! na słodkie zdrobnienia 18.08.05, 18:52 Stokrotka, choć to Róża A od imienia - Różka, Rózia, Różek... Odpowiedz Link Zgłoś
ankap1 Re: konkurs!! na słodkie zdrobnienia 18.08.05, 19:13 Kocia choc to chlopczyk Odpowiedz Link Zgłoś
sbial Re: konkurs!! na słodkie zdrobnienia 18.08.05, 20:41 skoro mają być słodkie zdrobnienia, to łapserdak się nie liczy? A jaka jest nagroda w tym konkursie?, bo bardzo fajny on Odpowiedz Link Zgłoś
kamioda Re: konkurs!! na słodkie zdrobnienia 18.08.05, 20:46 Misia(od Kamili),Niuśka,Buena Dzidzia(taka postać w bajce) Odpowiedz Link Zgłoś
zine.af Re: konkurs!! na słodkie zdrobnienia 18.08.05, 21:41 U nas króluje:Nynuś,Nynuch,Nynek-od synka,Lontrusek,Grandziarz,Fiksuś...No i tradycyjnie Kubuś(bo to tez zdrobnienie Odpowiedz Link Zgłoś
noemi.d Re: konkurs!! na słodkie zdrobnienia 23.08.05, 20:31 Bartolini, Toszek, Bambolini,Fikalski bo fika, Sapalski bo sapie i wiele innych AGa Odpowiedz Link Zgłoś
lagusiap Re: konkurs!! na słodkie zdrobnienia 18.08.05, 21:46 A my na synka mówimy Leonek,Melonek,Lekonek,no i Myszka Odpowiedz Link Zgłoś
aliklo Re: konkurs!! na słodkie zdrobnienia 18.08.05, 21:51 Dziabą- bo mnie pogryzła przy karmieniu Odpowiedz Link Zgłoś
madzia9916 Re: konkurs!! na słodkie zdrobnienia 18.08.05, 21:55 Emilka - Emi, Milka, Milcia, Myszka, Słonko Odpowiedz Link Zgłoś
anula64 Re: konkurs!! na słodkie zdrobnienia 18.08.05, 22:02 my nazywamy martynke tina tinka marti ale słodko to klusia bo przy urodzeniu ważyła 4 kg teraz ma 10 miesiecy i wazy 8,500 zniknęła klusia teraz jest robaczek na topie a jak mnie pogryzła to wapirzyczka hi hi pozdrawiam anka Odpowiedz Link Zgłoś
kocura76 Re: konkurs!! na słodkie zdrobnienia 18.08.05, 22:10 A my na naszą Zosię mówimy w zupełnie nieuzasadniony sposób m.in.: Luka, Luczka, Dzida, Dzidka, Kocurka a czasem wymyślamy jakieś jeszcze dziwne słowa, nie wiem skąd to się bierze ale po porodzie słowotwórstwo bardzo się u mnie wzmogło)) Ciekawe tylko co ona sądzi o tym wszystkim? Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaolga Re: konkurs!! na słodkie zdrobnienia 18.08.05, 22:08 Olga - Glutek Olutek, Mysia, Robalek... Odpowiedz Link Zgłoś
kakmi Totuś, Tuptuś, Gibon 18.08.05, 22:10 Totuś od Kotuś, moja chcrześnica przez długi czas nie mówiła k tylko t i tak nam wszystkim zostało, albo po prostu Tuptuś, tak zaczął mówić mąż jak Krzys był jeszcze w brzuszku. Ale najczęściej mówimy na niego Gibon, bo się strasznie "gibał" , późno trzymał sztywno główkę, więc się gibał, jak nie pewnie siedział też się gibał, no więc jest Gibon, już się przyzwyczaił )) Odpowiedz Link Zgłoś
kakmi Re: Totuś, Tuptuś, Gibon 18.08.05, 22:13 aha a propos tuptusia to króluje też nam piosenka śpiewana przez męża: "ja jestem Tuptuś, tuptuś maluptuś, zbieram kamyczki do zapalniczki itd..." )) Odpowiedz Link Zgłoś
agrest9 Re: Totuś, Tuptuś, Gibon 18.08.05, 22:34 "kluseńka","kluseczka", "oj chłopie" ,"mysia"(gdy marudzi)to "kwękuś kwękołek" Odpowiedz Link Zgłoś
madda71 Re: Totuś, Tuptuś, Gibon 19.08.05, 00:01 Myszorek /choc czasem jest tez Mysia/ kroluje Grubcio, Gruby Maciek /chociaz to Mikołaj/, no i oczywiscie Mikuś-Pikuś Odpowiedz Link Zgłoś
anias9 Re: konkurs!! na słodkie zdrobnienia 19.08.05, 09:08 Szymek to Dzidziol albo Dzidzior ) Odpowiedz Link Zgłoś
kamilka_sit Re: konkurs!! na słodkie zdrobnienia 19.08.05, 09:28 Kamilek to Smerfunio, Misiek i Tygrysek. Odpowiedz Link Zgłoś
mada_77 Re: konkurs!! na słodkie zdrobnienia 19.08.05, 11:46 Antonio- Toni, Tosiu, Tonciu, Antosinek, Antoninho (tak zwraca sie do niego portugalska babcia) a poza tym: Slodziaszek, Pucek, Grubcio Odpowiedz Link Zgłoś
mamatymcia Re: konkurs!! na słodkie zdrobnienia 19.08.05, 10:26 Moj synek ma na imie Tymoteusz...a mowie do niego tymus, tymianek, albo zębadełko, bąblinek...czasem zdarza bi sie powiedziec wąglik Odpowiedz Link Zgłoś
ania_bohdziun Re: konkurs!! na słodkie zdrobnienia 19.08.05, 10:41 Mój syn ma na imię Igor a mówimy do niego przeróżnie Igi, Pigi, Łydek, Łysy, Igorek-PotworekKlusek, Berzydal... Odpowiedz Link Zgłoś
ma4ig Re: konkurs!! na słodkie zdrobnienia 19.08.05, 10:50 Zuzanka - Misia, Kiciuś, Myszka, Rybka, Susi, Myszorek (jak była taka mała z czarnym łepkiem), Skarbek... Odpowiedz Link Zgłoś
eight Re: konkurs!! na słodkie zdrobnienia 19.08.05, 10:59 Olga- Oldzia, Olusia, Olunia, Oleńka, Myszka, Mysia, Łobuziaczek i wiele, wiele innych Odpowiedz Link Zgłoś
mrufka4 Re: konkurs!! na słodkie zdrobnienia 19.08.05, 11:50 Ja na Zosiulę mówię Pyzolinko ,a mój mąż Lolku (Zolku- Lolku)słodziaki te nasze dzieciaki nieee. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_maja Re: konkurs!! na słodkie zdrobnienia 19.08.05, 12:01 my mówimy na naszą Majka Jamajka , jak marudzi Roots Maruda, klopsik, majuśka, juśka i często coś wymyślanego od tak zaleznie od chwili pozdr a Odpowiedz Link Zgłoś
anenka3 Re: konkurs!! na słodkie zdrobnienia 19.08.05, 12:08 Trol, Gluś i Mimi od Milosza Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek11 Re: konkurs!! na słodkie zdrobnienia 19.08.05, 17:08 My nazywamy Michała: Misiakiem, Misiem, Michem itp - od imienia, a poza tym trznadelkiem, rumburakiem albo filutkiem. Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
mamaroksany Re: konkurs!! na słodkie zdrobnienia 19.08.05, 22:46 Na 3 letną córcię wołam niunia albo myszka a na 9 m-cznego synka bączek bez rączek-tak sie jakos utarło ) Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: konkurs!! na słodkie zdrobnienia 19.08.05, 22:51 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=566&w=25433957&a=25459396 Odpowiedz Link Zgłoś
lunetka2 Re: konkurs!! na słodkie zdrobnienia 19.08.05, 23:07 Synek Kuba-Kubulinek, Bulinek,a on sam na siebie - Pan Tuba ( nie wymawia "K"), córcia Zosia - Zonia. Pozdrawiam Anetka Odpowiedz Link Zgłoś
anias9 Re: A kiedy rozwiązanie konkursu??? 19.08.05, 23:15 I "jaką metodą wybierzemy metodę głosowania?"))) Odpowiedz Link Zgłoś
olcia3221 Re: A kiedy rozwiązanie konkursu??? 19.08.05, 23:20 BOBO od pierwszego gaworzenia a na codzień skarbonka Odpowiedz Link Zgłoś
27kasiek Re: A kiedy rozwiązanie konkursu??? 20.08.05, 02:43 HEj a my na Nasza Zosie mowimy Tuniś, Tunisia - a skąd się to wzięło ?? Pojęcia nie mam......A mój mąż mówi Bąbalińska - też nie wiem skąd - po prostu ) Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolka10 Re: konkurs!! na słodkie zdrobnienia 20.08.05, 20:47 Witam! My na Oliwiera wołamy "Pudzian" to od Pudzianowskiego bo młody ledwo rok skończył a siły ma za dwóch butelke dwulitrową coli nosi jakby to było piórko pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
mamaamelki1 Re: konkurs!! na słodkie zdrobnienia 20.08.05, 22:35 Moja Amelka to przedewszystkim LALUSIA, ponieważ od samego urodzenia, jeszcze w szpitalu przy płaczu robi LA,LA. Poza tym to PUSIULEK ( bo ma słodkie pysie), MILKA ( bo słodziutka jak czekolada i skórę ma opaloną mimo że nie opala się) oraz.... MISIU. )) Kasia z Amelką Odpowiedz Link Zgłoś
kredka42 Re: konkurs!! na słodkie zdrobnienia 20.08.05, 21:07 A ja na swoją córcie wołam skarbek,pszczółka,króliczek,kaczuszka i od imienia Oliwiuś(Oliwia), natomiast mój mąż woła na nią grzdylasek i szkrabol.No i oczywiscie Śmieszek bo ciagle się śmieje a ma dopiero 2,5 miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
nalewka1 Re: konkurs!! na słodkie zdrobnienia 20.08.05, 21:29 A ja na mojego Tristanka mowie Dzbanek, bo sie rymuje i Myszek, a z mniej uroczych to Obsrolek. Zreszta lubie zmieniac. Pozdrawiam wszystkie dzieci i ich mamy Odpowiedz Link Zgłoś
wanna1999 "NAJMOCNIEJNAŚWIECIECIĘKOCHAM" 20.08.05, 21:39 tak do NIEJ mówię najczęsciej a jeszcze Ami (Amelia), Perełeczka, Skarbeczek, Niunia... I śpiewam jej co wieczór do ucha, że jest naj, naj, naj... Odpowiedz Link Zgłoś
mgg1 Oskarek zwany wciaz Tuptusiem,ale.... 20.08.05, 22:05 czasem tez Karusiem od imienia Odpowiedz Link Zgłoś
hanka4 Lenka zwana... 20.08.05, 22:37 My na Lenkę, kiedy była jeszcze w brzuszku mówiliśmy "Ludzik" od kiedy na zdjęciu z USG przybrała ludzkie kształty. A jak się już urodziła, to Kurczuś, bo taka skurczona była ciągle. Teraz dominuje Lenek, Leninek, Malusiństwo ale też Wścieklak wiadomo kiedy. I inne dziwne słowotwory. Też tworzę neologizmy od kiedy mam dziecko Lenka ma dzisiaj... http://lilypie.com/baby1/050909/0/0/1/+1">Lenka Odpowiedz Link Zgłoś
mamaadasia1 Danonek:) 21.08.05, 10:27 A my na Adasia mowimy-danio, adanio , maly glodek itp)) Odpowiedz Link Zgłoś