Dodaj do ulubionych

Pampersy!!!!

30.09.05, 14:49
Moja 6 miesięczna Laura wczoraj wyszła ze szpitala. Stwierdzono urosepse
(ogólne zakażenie organizmu) oraz odmiedniczkowe zapalenie nerek.
Najprawdopodoniej ma reflux moczowy tzn, mocz cofa się z pecherza moczowego
do nerek, w nerkach zalega i od tego poszło zakażenie. Reflux nie został
swierdzony na 100%. Problem polega na tym, że moja tesciowa uważa, ze
koniecznie trzeba zmienić pampersy na pieluszki tetrowe, zeby nie było
nawrotów. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat. Czy to jest słuszne??? Moim
zdaniem pampersy są wygodne i dla mnie i dla dziecka. Dziecko ma zawsze
sucho, czesto zmieniam pampersy. Poza tym moja mała przesypia całe noce a jak
przejde na tetrowe to co godzine bedzie budzic sie z płaczem. Czyż nie mam
racji? Moja tesciowa stwierdziła, że zdania na temat pampersów sa podzielone
i nie każdy uważa, że są takie dobre. Jak przekonać teściową do pampersów, a
może to ona ma rację? Poradźcie proszę. Pozdrawiam.

www.laura.bobasy.pl
Obserwuj wątek
    • zona_mi Re: Pampersy!!!! 30.09.05, 15:04
      Dlaczego chcesz przekonywać teściową? Rób tak, żeby dziecko było zdrowe i Ty
      zadowolona.
      Nie sądzę, żeby tetrowe były w tym przypadku zdrowsze od pampersów, ale to
      tylko MSZ.
      Zdrówka maluszkowi życzę
      Zona
    • olencia Re: Pampersy!!!! 30.09.05, 15:04
      ja bym nie zmienala na tetrowe bo moze sie okazac ze jeszcze wystapi wtedy
      zapalenie skury albo odparzenia a przy takiej pogodzie to dzidzia moze sie
      jeszcze przeziebic bo bedzie miala mokro.
      Wydaje mi sie ze pampersy nie maja nic z tym wspolnego. Jesli przedziesz na
      pampersy to bedziesz tylko prac prasowac i przewijac i tak wkolko, sama to
      przetestowalam i po dwoch godzinach testow zrezygnowalam, a chcialam tylko
      zobaczyc jak to jest.
    • olencia Re: Pampersy!!!! 30.09.05, 15:06
      a do tego nasze mamy i tesciowe to troszeczke inaczej nas wychowywaly a my
      teraz inaczej wychowujemy nasze dzieci, mamy troche latwiej smile
      ja np nie podaje slodkich napojow (glukozy, slodzonej wody itp) bo jak sie
      okazuje jest to niezdrowe bo tworza sie dodatkowe tkanki tluszczowe, ma to zly
      wplyw na przyszle zeby itp.
      Tak wiec nie zawsze twoja tesciowa bedzie miala racje.

Pozdrawiam
      Ola
      • ageminix Re: Pampersy!!!! 30.09.05, 15:20
        Zgadzam sie z poprzedniczkami; nie utrudniaj sobie zycia bez powodu. Zycze
        zdrowka dzieciaczkowi!
    • czerska Re: Pampersy!!!! 30.09.05, 15:24

Mamo Laury,
      cieszę sie, że Laurka już jest w domku.
      Co do pampersów, to trudno jest mi sobie wytłumaczyć jaki miały by one wpływ na
      reflux?????
      A jesli chodzi o suchość pupki i to żeby dzidzia nie siedziała w mokrym, no to
      tylko pampersy sa rozwiązaniem. Jeszcze jak często się je zmienia....
      Pozdrawiam
      Karolina mama Igusi
    • agahop Re: Pampersy!!!! 30.09.05, 15:24
      Mamo Laury, ja mialam ten sam problem. tez moje dziecko mialo odmieniczkowe
      zapalenie nerek kiedy miala 1 mz. Lekarze nie potrafia powiedziec co jest
      przyczyna tego zakazenia ale faktem jest ze istnieje cos takiego jak zapalenie
      odpampersowe. W tetrowych pieluszkach podobno jest przewiewniej. Spotkalam osoby
      ktore mialy po kilka razy zapalenia UM i po zmianie na tetrowki przeszlo jak
      reka odjal. ja nie zmienialam na tetrowki ale rodzaj pieluch, obecnie uzywam Dada.
      byc moze dziecku nie odpowiada wnetrze pieluchy Pampers.Na pewno tzreba czesciej
      zmieniac pieluchy. Ja zmieniam maksymalnie co 3h i czesto sprawdzam czy ma mokro
      i niezwlocznie zmieniam pieluche.
      Jezeli twoja Laura ma refluks ( stwierdza sie to po cystografii) to i tak zmiana
      pieluch nie pomoze bo przyczyna zakażenia jest wewnętrzna a nie zewnetrzna.
    • mama1laury Re: Pampersy!!!! 30.09.05, 15:28
      Ja mogę sie zdecydować na te tetrowe, jeżeli ma to ustrzec moje dziecko przed
      ponownym zakażeniem. Ale czy jest to uzasadnione??? Czy któras z Was uważa, że
      tetrowe sa lepsze i moga sprawic, że uniknie sie na przyszłość zakażenia układu
      moczpowego. To nie jenst tak, że teściowa powiedział i ja tak robic bedę. To
      jest moje dziecko i ja o nim decyduję. Nie chce też wprowadzać niemiłej
      atmosfery bo po co.... A może któras z Was uważa, że tetrowe bedą lepsze? Ja
      juz sama nie wiem.Pozdrawiam.

www.laura.bobasy.pl
      • agahop Re: Pampersy!!!! 30.09.05, 15:43
        to chyba zlezy od tego jak czesto zmieniasz pieluche i czy rzeczywiscie jest
        refluks, kiedy masz cystografie?
        ja bym zostala przy pampersach tylko zmienic na np bardziej chlonne.
        po wyjciu ze szpitala smarowalm mojej malej cipcie rywanolem rano i wiczorem
        rumiankiem. teraz tylko od czasu od czasu rywanolem.
        spotakalm dzieci ktore ,mialy po kilka razy takie zakazenia i nie znana jest
        przyczyna.
        Wierz mi, ze tez bylam zalamana po wyjsciu ze szpitala i gotowa zmieniac na
        tetrowe, ale jakos mi to przeszlo poczucie winy. nie martw sie, zmieniaj czesto
        pieluchy i nie smaruj za obficie masciami bo dziewczynki maja krotkie
        cewkimoczowe wiec mozesz jej bakterie wcisnac z kremem. pozdrawiam
    • mama1laury Re: Pampersy!!!! 30.09.05, 15:49
      Cystografię bedziemy miały za jakieś 3-4 tygodnie. Tak jak pisałam dopiero
      wczoraj wyszłysmy ze szpitala. Reflux nie został jeszcze stwierdzony. Natomiast
      lekarz robiacy USG powiedział, ze dla niego wyglada to na reflux. Ale do
      poznania przyczyny zakazenia potrzebna jest cystografia.
      • agahop Re: Pampersy!!!! 30.09.05, 15:55
        Mamo Laury, na razie male sa szanse na nawrot choroby bo pewnie dajesz furagin.
        tetra to dodatkowy stres. moze ktos na forum ma doswaidczenie z tetra- niech sie
        odezwie. ja, jak pisalam, zostalam przy pampersach ale zmienilam firme
    • mama1laury Re: Pampersy!!!! 30.09.05, 16:05
      Tak bierzemy Furagin. A jestes zadowolona z tych pampersów?
      • agahop Re: Pampersy!!!! 30.09.05, 16:11
        tak. do kupienia w biedronce. uzywamy rozowych
    • bambinek Re: Pampersy!!!! 30.09.05, 16:08
      nie przekunuj tesciowej na sile bo to nic nie da.Nasze mamy zyly w innych
      czasach i nie maja przekonania do nowosci.Uwazaja ze tetra jest przewiewna,no
      tu bym sie klocila,ja swojej tesciowej powiedzialam zeby sobie zalozyla 5 par
      majtek bawelnienych i zobaczymy czy ma przewiewnie
    • kasiuncia25 Re: Pampersy!!!! 30.09.05, 16:43
      Mamo Laury!
      Najczęstrzą przyczyna ZUMu jest zaleganie moczu (np reflux) i wtedy powstają
      sprzyjające warunki do rozwoju bakterii. Pieluszki (pod warunkiem że często
      zmieniane) nie mają nic do tego.
      Mój synek ma niewydolność nerek, do tego przetoki (dziurki na boczkach, którymi
      leci mocz więc musze je zabezpieczać drugą pieluszką) i jest bardzo narażony na
      zakarzenia i używamy tylko pampersów (ewentualnie happy albo huggies). w
      szpitalu również polecali nam używanie pieluch jednorazowych.

Pozdrawiam i życze zdrówka.
    • anias29 Re: Pampersy!!!! 30.09.05, 19:37
      Mój synek ma refluks moczowy, urodził się z ZUMem (wykrytym w 11 dniu życia).
      Teraz ma ponad 7 miesięcy i mimo używania pampersów (różnych firm) więcej
      bakterii w moczu nie miał.
    • mama1laury Re: Pampersy!!!! 01.10.05, 10:03
      Dziekuje wszystkim za odpowiedzi i chęć pomocy. A Waszym zdaniem które pampersy
      sa najlepsze? Chodzi mi o takie, w których dziecko ma najwygodniej i które
      przepuszczaja najwiecej powietrza. Bardzo mi zalezy na tym aby moja mała już
      nie leżała w szpitalu. Pozdrawiam

www.laura.bobasy.pl
    • hanna26 Re: Pampersy!!!! 07.10.05, 00:43
      Moja strasza córka miała refluks moczowy I stopnia (najmniejszy),wykryty w
      10.miesiącu. Była leczona w dwóch szpitalach (na Nikełańskiej i w Dziekanowie).
      Kazali nam uważać na kapiele (nie kąpać się w wannie razem z dzieckiem), często
      zmieniać pieluchy - ale używać jednorazowych, a nie tetrowych.
      My używaliśmy Tesco (te lepsze). ZUM się więcej nie powtórzył (odpukać!), po
      roku refluks się wchłonął. Obecnie mała ma 2,5 roku i juz nie używamy pieluch.
      Pozdrawiam.
    • mmena Re: Pampersy!!!! 07.10.05, 10:31
      Nie zmieniaj na tetrowe. Pozostan przy Pampersach. Problem moze polegac na tym,
      ze tetre czesciej sie zmienia, bo wiadomo kiedy - jak dziecko ma mokro to
      placze. W Pampersie zawsze ma sucho wiec nie wiesz kiedy trzeba zmienic i moze
      sie zdarzyc, ze jak zrobi siku to bedzie w tym siedziec na tyle dlugo by
      rozwinelo sie jakies zakazenie.
      Trudno mi uwierzyc w to, ze tetra mialaby byc bardziej przewiewna. Wystarczy
      wlozyc sobie w majtki mokra pieluche by zobaczyc ze z przewiewnoscia nie ma ona
      zbyt wiele wspolnego.
      A co z podraznieniem skory od moczu (w przypadku tetry)?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka