Dodaj do ulubionych

co dajecie 8 miesieczniakom jesc.pomózcie

05.10.05, 12:51
mam preoblem ze swoim synkiem. nie przybiera mi na wadze. badfania wykazały
ze jest wszystko okej, ale mimo to w ciagu ostatniego miesiaca przybyło go
tylko 210 gram wazy 7510. dziewczyny co dajecie jesc swoim poceechom/ ja
karmie go jeszcze piersia ale oczywiscie dokarmiam zupkami, deserkami,
kaszka. poradzcie co dajecie, ile kaszki zupki. jakim mlekiem
dokarmiacie.pozdrawiam i czekam na wiadomosci
Obserwuj wątek
    • magda1975 Re: co dajecie 8 miesieczniakom jesc.pomózcie 05.10.05, 13:29
      Ja daję Adasiowi:
      2 butle mleka rano
      warzywa: marchew, ziemniaka, korzeń kopru, cukinia + olej rzepakowy kilka kropli
      warzywa z mięsem (te same warzywa co wyżej)
      płatki ryżowe na mleku w proszku z 2 jabłkami
      1 butla mleka wieczorem

Ale też chcę rozszerzyć mu jadłospis i bede wdzięczna za rady.
      Pozdrawiam
      Magda
      • kamilka_sit Re: co dajecie 8 miesieczniakom jesc.pomózcie 05.10.05, 15:38
        6.30 pierś
        8.00 kaszka kukurydziana na mleku modyfikowanym + herbatka
        9.00 drzemka
        12.00 chrupki kukurydziane lub biszkopty z sokiem
        13.30 zupka robiona przeze mnie bądź mojego męża
        15.00 drzemka
        17.00 deserek i chrupki kukurydziane
        19.00 kaszka mleczno-ryżowa z BoboVity
        20.00 pierś
        w nocy sok

p.s. Dziewczyny czy wasze dzieciaczki piją dużo soków/herbaty/wody? Bo ja się
        zastanawiam, czy mój nie za dużo pije. On potrafi wypić dziennie duży słoik 300
        ml soku na połowę rozcięczony z wodą.
        Pozdrawiam!
    • bambinek Re: co dajecie 8 miesieczniakom jesc.pomózcie 05.10.05, 16:04
      wstaje o 9 pije piers,za godzine kaszka lyzeczka bo nie umie przez smoka(albo
      nie chce).Pozniej sok,na obiad zalewajka akurat dzis robilam,pozniej piers i
      drzemka okolo 2 godziny.Teraz wstala to piers,zaraz jej dam znowu zalewajke bo
      bardzo lubi.Po niej dostanie sok,pozniej banana,potem kapiel,piers, okolo 21
      kaszka ,pozniej usypiajac ja piers to jest okolo 22 ale to juz tylko troszke bo
      zaraz usni.Ja jej nie gotuje zupek ani nie daje ze sloiczka,je to co my,tylko
      jej nie daje pieczarkowej.Lekarka powiedziala zeby jej wszystko dawac.Zajada
      sie z apetytem.Synka tak oszczedzalam i ma 8 lat to drobinka z niego.Jutro bede
      robic kapusniak ktory tez bardzo lubi.
      • dagst Re: co dajecie 8 miesieczniakom jesc.pomózcie 05.10.05, 16:21
        do bambinek...

co to jest zalewajka?????

moj synek za dwa tyg. konczy 8 miesiecy, ale od poczatku jest karmiony
        sztcznie, nigdy nie byl na piersi.

wiec je:

8 mleczko
        kolo 11-12 kaszka mleczno-ryz.
        14-15 zupka z mieskiem, albo sama gotuje albo je sloiczki, czasami jak ma
        ugotowana zupe dla nas np. pomidorowa albo ogorkowa to daje bez smietany
        synkowi, z ryzem
        kolo 17-18 chrupki,
        20 mleczko
        w nocy jak sie obudzi to mleczko albo wode
        a przez caly dzien na "raty" wypija 1 bobofrut i wode
        a w sumie wazy juz 9100 !!!

pozdrawiam,
    • bambinek Re: co dajecie 8 miesieczniakom jesc.pomózcie 05.10.05, 16:20
      zapomniala dopisac ze kaszke robie na mleku łaciatym,ktore troche dosladzam,bo
      na modyfikowanym nie chce
      • dagst Re: do bambinka 05.10.05, 16:23
        ale czy aby to juz czas na mleko-laciate, zupy i wszystko z "duzego talerza"
        wiesz ja w sumie nie daje samego mleka, czy tez daje kaszki z owocami od 10m
        miesiaca a ma 8 dopiero, al chyba laciate to lekka przesada...no nie wiem...??
    • bambinek Re: co dajecie 8 miesieczniakom jesc.pomózcie 05.10.05, 16:43
      daje jej na łaciatym bo nie chce na modyfikowanym,je tak od 2 miesiecy to chyba
      alergi nie bedzie miec.Moj 8 letni syn tez wczesnie dostal takie mleko i tez na
      szczescie mu nic nie bylo.A jesli chodzi jedzenie to co my,no coz lekarka
      kazala dawac to jej daje ,przy drugim dziecku to czlowiek sie tak nie boi.A
      przynajmniej nie ma problemow z wyproznianiem,no i z gotowaniem.Daje jej tez
      golabki tyle ze bez kapusty ,ziemniaczki z buraczkami,ogorkowa,jajecznice na
      kolacje nieraz jej zrobie,kluseczki lane itd. tylko te ziemniaczki z zupy to
      jej ugniatam na talerzu.A zalewajka jest naprawde bardzo zdrowa ze wzgledu na
      zurek w ktorym zawarta jest maka ziemniaczana a ona lagodzi rozne problemy z
      zaparciami itp.pozdrawiam
      • margin1 Re: co dajecie 8 miesieczniakom jesc.pomózcie 05.10.05, 19:40
        Moje małe szczęście dziś ma 8 miesięcy i zjada: pierś, deserek, pierś, zupkę,
        pierś, kaszkę Hipp, ostatnio w nocy pierś. Mleko matki jest nadal podstawą
        żywienia, do końca pierwszego roku stanowi przynajmniej 2/3 jadłospisu. Nową
        umiejętnością ktorą warto wykorzystać jest jedzenie rzeczy podanych do ręki:
        chrupki kukurydziane, banan, biszkopty bezglutenowe, gotowane warzywa:
        kalafior, marchewka, brokuły, ziemniak, , fasolka szparagowa, dojrzała
        gruszka,morela. Dziecko w tym wieku nie musi pić soków, bo pije mleko z piersi.
    • madix1 Re: co dajecie 8 miesieczniakom jesc.pomózcie 05.10.05, 19:59
      8-mleko zagęszczone kaszką kukurydzianą
      10-owoce
      12-zupka z mięsem (domowa)
      14-owoce
      16-zupa (j.w.)
      18-owoce
      20-mleko (j.w.)
      5- mleko (j.w.)
      Wszystkie godziny oczywiście około smileTeraz włączyłam małemu kiesiel owocowy,
      pure ziemniaczane (w miejsce owoców) i szukam innych delicji smile Na porządku
      dziennym są u nas chrupki kukurydziane i wafle ryżowe. No i koniecznie musi
      spróbować tego,co ja jem smile(w granicach rozsądku).
      Na takim żywieniu syn przybiera około 500-600 miesięcznie.
      Pozdrawiam.
      • mamahani2 do Bambinek : 05.10.05, 20:58
        Dziekuję, że napisałś że dajesz mleko z kartonu, bo ja jak napisałam że daję
        mojej Hani ( 7,5m-ca ) od 5 miesiąca mleko krowie to przeczytałam tutaj że
        jestem wyrodną matką i muszę nie kochać swojego dziecka. Uważam że nie ma nic
        złego w takim mleku, skoro dziecku nic nie jest i rozwija się dobrze. Zawsze to
        trochę mniej chemii niż w modyfikowanym ( sztucznym ).
    • bambinek Re: co dajecie 8 miesieczniakom jesc.pomózcie 06.10.05, 09:22
      jasne ze nie ma nic zlego w mleku krowim,tym bardziej jak dziecku nic nie
      jest.Mam pare znajomych ktore tez swoim dzieciom tak wczesnie dawaly i nic
      zlego sie nie dzialo,nie mialy dostepu do internetu wiec malo czytaly na takie
      tematy.Ja omijam takie watki typu tego nie wolno itp.Jak widze jak corcia
      zajada sie z apetytem to naprawde milo patrzec.Sa dzieci co nie moga takiego
      mleka i to jest zrozumiale.
    • mama_kotula Do: tjarzyna! 06.10.05, 09:27
      Mówisz, że słabo przybiera? Może zaczął się więcej ruszać, raczkować? Moja Anka
      w tym wieku przez dwa miesiące przybrała 100g, jadła naprawdę dużo (hm... m.in.
      kanapeczki, wiem, że nie wolno smile, ale nie mogłam za nią nadążyć... zresztą
      zaczęła chodzić w wieku 10 miesięcy i przybiera teraz ok. 150g miesięcznie,
      waży 8300, czyli niewiele (ma rok).
      Pozdrawiam
      Marta + Potomstwo
    • tjarzyna1 Re: co dajecie 8 miesieczniakom jesc.pomózcie 06.10.05, 09:45
      dziekuje wszystkim za porady, skorzystam z nich napewno pozdrawiam i czekam na
      inne
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka