fiola1 10.10.05, 19:55 moj synek ma bardzo czesto odparzona pupke,czerwona i pelna takich czerwonych wystajacych krostek,co stosowac,co to z adziwne odparzenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pdj Re: tragiczne odparzenie 10.10.05, 19:58 ja rowniez walcze z odparzeniami pupci mojej 4,5-miesiecznej corci. zauwazylam, ze jest wrazliwa na pampersy, tak wiec zaprzestalam ich stosowania i smaruje pupcie gruba warstwa sudocremu. Odpowiedz Link Zgłoś
scand3 Spróbujcie!!!!!!! 10.10.05, 20:42 moj miał to samo. Nie pomagało nic. zadne masci, zasypki. Zmieniłam pampersy na huggisy, a pupkę przemywałam za każdym razem roztworem nadmanganianu potasu (rozcieńczyć do koloru jasnoróżowego) i posypywałam mąką ziemniaczaną. Po tygodniu kuracji nie ma śladu po krosteczkach i odparzeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
anek130 Re: tragiczne odparzenie 10.10.05, 21:30 też nam się to zdarzyło - po każdej kupce myłam pupe wodą z mydełkiem, stosowałam krem Bepanthen (ten sam, co na brodawki) i mąka ziemniaczana. Ładnie się goi. pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
kinga707 Re: tragiczne odparzenie 10.10.05, 23:16 Jezeli uzywasz "Pampersy" to proponuje je zmienic.Moj synek mial to samo i pare dni (3-4 dni) po zmianie pieluszek odparzenie (choc wedlug mnie uczulenie) zniknelo.Smarowalam sudocremem. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenamk Re: tragiczne odparzenie 11.10.05, 00:39 Jeśli jest to umiejscowione w okolicy odbytu, to nie jest to odparzenie tylko alergia. Moje dziecko ma to samo. Zawsze jak się na coś uczuli, pojawia się żadsza kupa a potem te twarde krostki z białymi łebkami. Moja pediatra mówi, że taki objaw wskazuje na stan śluzówki wewnątrz przewodu pokarmowego. Moje dziecko tak reaguje na: wapno w syropie, leki antyalergiczne w syropie, białko, Bebilon Pepti...Mały cos je co mu szkodzi, najpewniej jakiś rodzaj białka Odpowiedz Link Zgłoś
mimi44 Re: tragiczne odparzenie 11.10.05, 01:09 Równiez proponuje zmiane piluszek.Mozesz spróbowac maść Linomag.Nam na odparzenie po pieluchach pomagało:nasiadówki(lub kąpiel)w krochmalu lub nadmanganianu potasu(jasnorózowy)na zmiane(moze byc równiez napar z kory dębu,z nagietka),cieniutka warstwa sudokremu na to WKLEPAC nieduzą ilośc mąki ziemniaczanej by nie było grudek,i posypywałam jeszcze troche samą pieluche.No i wietrzyc:0) Odpowiedz Link Zgłoś
alicia83 krochmal ponad wszystko!:-) 11.10.05, 07:27 polecam mąke ziemniaczaną na wszystkie problemy skórne-albo jako krochmal,albo bezposrednio na skórkę,kilka watków niżej jest przeis na krochmal.jest naturalny no i tani Odpowiedz Link Zgłoś
niki129 Re: tragiczne odparzenie 11.10.05, 07:31 Posmaruj mu pupe tormentiolem - wygoi sie po 2 dniach , mozna posmarowac clotrimazolem - tak nam polecila pani pediatra Odpowiedz Link Zgłoś