Dodaj do ulubionych

jedzenie przed wieczorną kąpiela czy po?

24.10.05, 10:12
Dziewczyny pomóżcie!
Od wielu miesiecy nasz, roczny juz teraz, synek budzi sie nam po dwa trzy
razy w nocy. Nie ma problemu z wieczornym zasypianiem poniewaz po kapieli
dostaje butelke z mlekiem i przy niej zasypia. Kuzynka zasugerowal mi ze to
uzaleznienie od butelki moze byc przyczyna budzenia sie w nocy.
Od trzech dni stosuję wiec metode samodzielnego wieczornego zasypiania.Kamil
juz od wczoraj potrafi zasnac sam ale jeszcze budzi sie w nocy, choc juz nie
placze.
A moze jemu jest teraz za ciezko na zoladku poniewaz zamiast butelki z
mlekiem podaje mu kaszke na gesto przed samym spaniem. Maz jednak twierdzi ze
karmienie dziecka przed kapiela nie jest wlasciwe poniewaz dziecko nie
powinno sie kapac z pelnym brzuszkiem. Kto z nas ma racje? A moze to nie ma
zadnego wplywu na jego nocne budzenie sie?
Obserwuj wątek
    • barbami Re: jedzenie przed wieczorną kąpiela czy po? 24.10.05, 10:17
      Nie wiem czy to ma wpływ na budzenie się w nocy, ale rację ma Twój mąż.Czy Ty
      idziesz popływać po jedzeniu? Może to nie to samo.Niemniej jednak, popieram
      męża.
      • shamsa Re: jedzenie przed wieczorną kąpiela czy po? 24.10.05, 10:22
        mozna odczekac pol godziny po jedzeniu i dopiero kapac
      • mamkube Re: jedzenie przed wieczorną kąpiela czy po? 24.10.05, 10:25
        JA od zawsze karmię Kubę kaszką a potem idzie się kąpać. Jak jest dużo czasu to
        idzie sie jeszcze troszkę pobawić a dopiero potem kąpać. CZasem jadł jeszcze w
        wannie, jak było późno (tzn rodzice się zasiedzieli gdzies). Przecież po umyciu
        myjesz też ząbki, a nie powinno się dawać nic jeść po tym.
        A budzenie się to chyba "normalne". Kuba spał z nami dokąd go karmiłam piersią,
        budził się tylko po to żeby się poprzytulać do cycusia. Potem jak powędrował do
        swojego łóżka też się budził, ale zazwyczaj raz, koło 3 rano. Ale po torszku po
        troszku i przestał nas wołać w nocy. Teraz śpi sam i wstaje koło 7 rano gotowy
        do życia. Ale do tej pory czsem jak ma zły sen, albo coś tam innego to czasem w
        nocy wstaje i nas zawoła albo przyjdzie po nas.
        • mamkube Re: jedzenie przed wieczorną kąpiela czy po? 24.10.05, 10:29
          A jeszcze kiedys gdzieś czytałam że jak się dzicko naje takiej szprycy (patrz
          kaszka) tuż przed snem to czasem jest tak że dopiero wtedy nabiera ochoty na
          szaleństwa. Więc moze spróbuj troszkę wczęsniej dawać jeść. A czy wnocy coś
          dajesz małemu jeść albo pić? Może w tym problem?
    • wenus.z.willendorfu Re: jedzenie przed wieczorną kąpiela czy po? 24.10.05, 10:30
      Najpierw Frutka dostaje kolację, a dopiero później idzie się kąpać. Robimy tak
      ze względu na ryzyko tzw. próchnicy butelkowej. Przecież chyba Ty też nie
      idziesz spać nie myjąc zębów?
      Czy to ma jakikolwiek wpływ na nocne budzenie: nie mam pojęcia niestety sad
      • aguska25 Re: jedzenie przed wieczorną kąpiela czy po? 24.10.05, 11:52
        Witam!!! Napewno nie wolno sie kapac zaraz po jedzeniu! Absolutnie nie mowiac o
        jedzeniu w wannie!!!! Nalezy po karmieniu odczekac pol do godziny zeby
        przystapic do kapielli!!!!!! Mowie to jako doswiadczona ratowniczka wopr i
        instruktor plywania- z woda nie ma zartow!!!
        • zona_mi Aguska25 25.10.05, 09:25
          O, dobrze, że znalazł się ktoś, kto się zna - mam pytanie.
          Rozumiem, że i dlaczego nie wolno iść pływać po posiłku. Ale dlaczego nie wolno
          kąpać niemowlęcia po kolacji? Czy również chodzi o niebezpieczeństwo wymiotów w
          razie zachłyśnięcia wodą? W zasadzie to nie typowe pływanie, tylko umycie
          dziecka, które nie jest pozostawione samo sobie, tylko pod opieka mamy lub taty.
          Moja córka bardzo sie złościła, gdy szła się kąpać głodna smile
    • irenka_n Re: jedzenie przed wieczorną kąpiela czy po? 24.10.05, 11:56
      Ja też jakiś czas temu przestawiłam synka na jedzenie przed kąpielą ze względu
      na zęby. Po jedzeniu bawimy sie jakieś pół godzinki i potem kąpiel, mycie zębów
      i spać smile
    • mkonkol Re: jedzenie przed wieczorną kąpiela czy po? 24.10.05, 12:01
      Myślę, że Wasz maluch jest na tyle duży, że szybka kąpiel, nawet z pełnym
      brzuszkiem mu nie zaszkodzi. U nas wygląda to tak: 19:00 kolacja (kaszka
      podawana łyżeczką), 19:30 kąpiel, 20:00 spanie. Tak już od wielu miesięcy.
      Amelka od dawna przesypia całą noc. Uważam, że o wiele gorzej jest kłaść spać
      malucha z pełnym brzuchem. Przecież my również po kolacji od razu się nie
      kładziemy, prawda? Poza tym jak się najesz przed samym spaniem to śpi Ci się
      dobrze? Wątpię. No i do tego dochodzą ząbki. Warto byłoby wyszczotkować je
      przed spaniem wink
      Pozdrawiam serdecznie!
    • niki129 Re: jedzenie przed wieczorną kąpiela czy po? 24.10.05, 12:07
      My najpierw jemy bo inaczej nei ma szans na jedzenie . jak maly jest wykapany
      to albo jest juz tak senny i marudny albo chce sie bujac na koniku i nic mu sie
      nei wcisnie - nei ma mowy o jedzeniu po kapieli. Ewentualnie jemy czasem w
      kapieli-niestety mam malego niejadka i musze uciekac sie do roznych metod
      karmienia
    • kicia031 Re: jedzenie przed wieczorną kąpiela czy po? 24.10.05, 12:12
      Moj synej 5,5 miesiaca je kolacje ok 18.30 (zupka) potem jeszcze chwileczke
      pije z piersi. Konczy jesc ok 19.00, kapiemy go pol godziny pozniej, po kapieli
      przed zasniecieciem je jeszcze solidny posilek piersiowy tak okolo 20.15.
      Wychodzi na to, ze to maly zarlok, chociaz jest raczej szczuply (tylko wysoki).
      Mysle, ze nalezy absolutnie jesc przed kapiela - ty tez jasz kolacje a potem
      idziesz sie myc, przed snem, a nie odwrotnie. Tylko trzeba odczekac, ze sie
      wszystko ulozy w brzuszku i dopiero potem - do wody!
      • mamkube Re: jedzenie przed wieczorną kąpiela czy po? 24.10.05, 21:34
        aguśka25 przecież ja nie wkładam dziecka do wanny i karze mu pływać. Jest myty
        i wychodzi, albo siedzi sobie i bawi się bo chyba na tym to polega u dzieci. A
        potem tylko mydełkiem i tyle. Wiem że nie wolno kąpać się w jeziorze czy innej
        wodzie....ale weźmy wszystko troszkę przez pryzmat dziecie, one są troszkę
        inaczej ułożone....hihi (bez urazy oczywiście)
    • kkatie Re: jedzenie przed wieczorną kąpiela czy po? 24.10.05, 21:38
      maz wedlug mnie ma racje. my karmimy naszego synka po kapieli. tez przebudza
      sie w nocy, ale to od jakis 4 mcy. z tym, ze nie jest to wybudzenie, to tak
      jakby cos mu sie przysnilo. siada w lozeczku, ale nadal ma oczka zamkniete. nie
      wiem jaka jest tego przyczyna, ale nie sadze, zeby to bylo uzaleznienie od
      butelki w Twoim przypadku.
    • madda71 Re: jedzenie przed wieczorną kąpiela czy po? 24.10.05, 23:12
      8,5 m-ca
      kapanie - butla - mycie zabkow - spanie
      bez pobudek do rana /21 - 8 /

Magda&Mikołaj /05-02-2005/

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=23803689
      • kamilak2004 Re: jedzenie przed wieczorną kąpiela czy po? 25.10.05, 09:09
        Wielkie dzieki za wszystkie odpowiedzi. Jak widac co osoba to inne zdanie smile
        Mysle ze najlepszym wyjsciem z tej sytuacji bedzie kolacja godzine przed
        kapiela. Od dzis wiec: 19.00- kolacja, 20.00- kapiel i spanko.
        A tak poza tym to dzis znow byla pobudka o 4.00, niestety.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka