mn81 29.01.08, 11:53 moze mi ktos doradzic gdzie sie ubezpieczyc(NNW) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jan-w Re: gdzie sie ubezpieczyc 29.01.08, 13:22 Ja ci nie poradzę, ale żeby ktoś inny mógł, podaj trochę szczegółów. Co chcesz ubezpieczyć, zakres terytorialny, wartościowy itd Odpowiedz Link
mn81 Re: gdzie sie ubezpieczyc 29.01.08, 14:43 interesuje mnie indywidualne ubezpieczenie na życie od nnw. najlepiej z miesieczna rata do ok 50 zl bo w pracy nie mam grupowego i potrzebuje sie ubezpieczyc Odpowiedz Link
lisia312 Re: gdzie sie ubezpieczyc 14.02.08, 21:32 w Generali za 81 zł/ rok możesz mieć 10.000 zł sumę ubezpieczenia Odpowiedz Link
mieux Re: gdzie sie ubezpieczyc 15.02.08, 17:50 Koniecznie zwróć uwagę na to, że zawał czy wylew to nie są nieszczęśliwe wypadki i jeśli masz tylko ubezpieczenie NNW, to wtedy TU wypłaca coś na poziomie 100zł za śmierć ubezpieczonego, a w przypadku gdy jednak zdoła się klienta uratować, to nie dostaje on żadnego odszkodowania, chociaż leży sztywny kilka lat. Wiele wypadków TU w ogóle nie uznają za wypadki. Nie patrz jedynie na warunki ubezpieczenia lecz również na to, jak zachowuje się TU w przypadku nieszczęścia - tego nie dowiesz się z żadnych ulotek. Wykreśl z listy kandydatów Amplico oraz PZU. Pierwsze kradnie, drugie wmawia, że wypadek nie był wypadkiem. Odpowiedz Link
arfer Re: gdzie sie ubezpieczyc 15.02.08, 22:20 Jaki dochód, na jaki okres czasu chcesz zabezpieczyć ? Tylko jego brak w przypadku śmierci, czy także np. inwalidztwa ? W jakim jesteś wieku, ile i w jakim wieku masz dzieci ? To krótkie rozwinięcie pytania : dlaczego chcesz się ubezpieczyć ? Odpowiedz Link
sadida Re: gdzie sie ubezpieczyc 19.02.08, 12:43 Przepraszam, ze się "wciskam" w cudzy watek ale takze interesuje mnie ubezpieczenie na życie oraz w celu otrzymania wyższej emertytury. Czy możecie coś polecieć. Mam 32 lata i mój mąż tez. Odpowiedz Link
arfer Re: gdzie sie ubezpieczyc 20.02.08, 00:53 Więc i do Ciebie pytanie jak w moim poprzednim poście co do ubezpieczenia. Co do oszczędności emerytalnych - pisząc krótko - nie sądzę, by szczegółowo była możliwość omówienia tematu na forum. Polecałbym wybranie się do sensownego doradcy finansowego, samodzielnie dokonując wyborów narażasz się na straty i błędy. Odpowiedz Link
mieux Re: gdzie sie ubezpieczyc 20.02.08, 17:27 Fajnie to określiłeś - sensowny doradca finansowy. Rozmowa z 'doradcą finansowym' jest bez sensu, gdyż taki nie doradza a jedynie wciska produkt, z którego ma największą prowizję. Rozmowa z sensownym doradcą? Tacy są chyba tylko na tym forum. Arfer, przecież jesteś specjalistą i więcej niż sensownym, powiedz gdzie polecałbyś. Moje zdanie jest stare i może już nieaktualne. Zdecydowanie odradzam zbieranie na emeryturę w towarzystwach ubezpieczeniowych. TU zasadniczo są od wyciągania forsy od klienta. W drugą stronę już im nie pasuje Odpowiedz Link
arfer Re: gdzie sie ubezpieczyc 21.02.08, 15:45 Mieux, problem leży w tym, że dobór produktu w zakresie inwestycji czy oszczędności, tak samo, jak dobór konkretnego banku w przypadku kredytu, ubezpieczenia itd. itp. to tylko formalność. Podstawą jest koncepcja - jak chcemy zabezpieczyć określoną potrzebę (np. emerytura, zabezpieczenie dochodu na wypadek np. śmierci), jakiej skali są niedobory z niej wynikające, ile jesteśmy w stanie dziś lub w przyszłości na to przeznaczyć środków, czy potrzeba będzie się zmieniać (SU czy kapitał, który musimy zgromadzić na emeryturę) w czasie i jak bardzo (przykład - teraz umowa o pracę, ale planowe przyjście na działalność gospodarczą - z punktu widzenia składek emerytalnych i emerytury z publicznego systemu różnica horrendalna - przy np. sporym dochodzie). Ja bym się nie podjął doradzać KONKRETNIE w tej kwestii na forum - tu można wskazać jedynie możliwe sposoby rozwiazania, krytykować zdecydowanie błędne decyzje bądź założenia. Nie zapominajmy, że jeśli dziś źle zidentyfikujemy potrzebę (np. co do emerytury bądź zabezpieczenia dzieci), możemy komuś bardzo utrudnić życie, w skrajnych przypadkach doprowadzić do niemalże nędzy. Często na tym forum ktoś pisze : chcę się ubezpieczyć, np. na 100 tys. (bo pewnie relatywnie sporo i okrągła sumka). Tyle, że np. wchodząc w szczegóły może się okazać, że to osoba mająca malutkie dzieci, np. 3-letnie, jedyny żywiciel rodziny - i w tym kontekście już owe 100 tys. nie wygląda tak ciekawie. Miesięczny dochód, który trzeba zabezpieczyć to powiedzmy 3 tysiące. I już widać, że owe 100 tys. to nie tak sporo. Zwłaszcza w rodzinach (licznych w polskiej rzeczywistości), gdzie kobieta zajmuje się domem, rodziny są liczne, bądź - szanse na sensowną pracę są niewielkie. Te 100 tys. załóżmy starczy na 3-4 lata. A co później ? Odpowiedz Link