tomsmom 31.10.05, 10:41 Mala sonda: czy dajecie dzieciom cale banany, czy odrywacie koncowki? Mnie uczono, ze koncowki bywaja niebezpieczne, maz smieje sie, ze zachowuje sie jak hipohondryczka, co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rowciania Re: koncowki bananow 31.10.05, 10:46 zawsze odcinam koncówki. Niezależnie od tego, czy jem sama, czy daję dziecku. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: koncowki bananow 31.10.05, 10:48 Ja też odcinam, ale tylko z tego powodu, że mnie brzydzą te sterczące włókienka Odpowiedz Link Zgłoś
kismet3 Re: koncowki bananow 31.10.05, 11:15 Należy je odcinac - w końcówkach bananów mogą znajdować się lambie. Poza tym małpy też odrzucają końce bananów. Odpowiedz Link Zgłoś
vibe-b Lamblie, lamblioza 31.10.05, 11:21 niech mnie ktos poprawi jesli sie myle lamblie to pasozyty, lamblioza jest choroba brudnych rak. Skad by sie lamblie milay wziac w bananie?????? Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Lamblie, lamblioza 31.10.05, 12:09 Ano właśnie mogą się znaleźć (nie wiem skąd ) na tym końcu, gdzie banan miał kwiat - po przeciwnej stronie niż ogonek. Kiedyś we Wrocławiu była wielka akcja dotycząca odcinania tych końcówek, a nawet sparzania bananów. Odpowiedz Link Zgłoś
vibe-b Re: Lamblie, lamblioza 31.10.05, 14:05 zona_mi napisała: > Ano właśnie mogą się znaleźć (nie wiem skąd ) na tym końcu, gdzie banan miał > kwiat - po przeciwnej stronie niż ogonek. zona_mi napisała: > Ano właśnie mogą się znaleźć (nie wiem skąd ) na tym końcu, gdzie banan miał > kwiat - po przeciwnej stronie niż ogonek. Kiedyś we Wrocławiu była wielka akcja > > dotycząca odcinania tych końcówek, a nawet sparzania bananów. ?????? www.gronkowiec.pl/lamblie.html tyitwojdom.wp.pl/wid,7598911,wiadomosci.html?ticaid=175f www.transazja.pl/pl-2_2-art45.html Odpowiedz Link Zgłoś
biala27 Re: koncowki bananow 31.10.05, 14:09 o lambliach w bananach uczą na łodzkiej farmacji, ja zawsze odcinam Odpowiedz Link Zgłoś
vibe-b Re: koncowki bananow 31.10.05, 14:14 biala27 napisała: > o lambliach w bananach uczą na łodzkiej farmacji, ja zawsze odcinam Ale prosze, wytlumacz mi SKAD one sie tam biora (ps. ja odcinam koncowki od niedawna, natomiast wczesniej CALE ZYCIE zjadalam w calosci. Czy mam lamlioze do potegi? Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: koncowki bananow 31.10.05, 14:52 No przecież napisałam, że n.i.e w.i.e.m, skąd A może to nie o lamblie chodzi? Tak czy inaczej brzydzi mnie to czarne na końcu, to obcinam Lambliozy nie musisz mieć koniecznie - tak jak nie każde jajko ma salmonellę, nie każdy banan musi mieć coś tam, bezpieczniej zapobiegać - czy nie tak? Ale teraz to już mnie porządnie zaciekawiłaś i czekam aż zgłosi się ktoś, kto wie n.a p.e.w.n.o Odpowiedz Link Zgłoś
anonim37 Re: koncowki bananow 31.10.05, 15:58 Trzeba odcinać bo w końcówkach mogą być lambie. Odpowiedz Link Zgłoś
marybg Re: koncowki bananow 31.10.05, 21:46 Niestety dziewczynki nie macie racji nie wiem skąd na farmacji takie rewelaje,pokutujace zresztą od lat,ale na medycynie-a dokładniej parazytoogii- gdzie uczą o pasożytach i innych takich okropieństwach od lat walczymy z tego typu nieuzasadnionymi bzdurami!!!!Nie wiem kto puścił w obieg tę historie z lambliami - nawet niektóre gazetki popularno-naukowe przepisuja takie brednie.Ale zapamiętajcie sobie raz na zawsze i dla potomnych-to nie jest prawda tylko kolejny mit!!!naukowo nie ma szansy aby taki pasożyt przeszedł sobie przez skórę,albo nawet końcówkę banana.a jeśli chodzi o końcówki to jak sa brazoweto obcinam,a jak ładne bialutkie zjadam i tak samo daję dzieciaczkom w rodzinie.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
vibe-b No nareszcie 31.10.05, 21:51 marybg napisała: > Niestety dziewczynki nie macie racji nie wiem skąd na farmacji takie > rewelaje,pokutujace zresztą od lat,ale na medycynie-a dokładniej parazytoogii- > gdzie uczą o pasożytach i innych takich okropieństwach od lat walczymy z tego > typu nieuzasadnionymi bzdurami!!!!Nie wiem kto puścił w obieg tę historie z > lambliami - nawet niektóre gazetki popularno-naukowe przepisuja takie > brednie.Ale zapamiętajcie sobie raz na zawsze i dla potomnych-to nie jest > prawda tylko kolejny mit!!!naukowo nie ma szansy aby taki pasożyt przeszedł > sobie przez skórę,albo nawet końcówkę banana.a jeśli chodzi o końcówki to jak > sa brazoweto obcinam,a jak ładne bialutkie zjadam i tak samo daję dzieciaczkom > w rodzinie.Pozdrawiam. Nareszcie glos rozsadku. Na zdrowy chlopski rozum- jak moze pasozyt "wrosnac " w miazsz owocu? Jesli moglyby lamblie, to moglyby tez i , powiedzmy owsiki w bananach byc. Odpowiedz Link Zgłoś
biala27 Re: No nareszcie 31.10.05, 22:06 Niestety kontakt mi się urwał z kolezanką, która wspomnianą farmację skończyła. Jednak do dzis pamietam jak sie kiedyś przypadkiem spotkałyśmy, a ona swieżo po zajęciach o tych nieszczęsnych lambliach, ostrzegała mnie przed bananami. Wykształcenia medycznego nie posiadam więc zweryfikować tego nie potrafie jednak to co Marybg napisała brzmi przekonujaco. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: No nareszcie 31.10.05, 22:37 Potwierdzam wiadomości Marybg. Kiedyś faktycznie wiązano lambliozę z jedzeniem bananów, ale nie ma dowodów. Owsiki też mogą być, pewnie też smaczne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
almerka1 Re: koncowki bananow 31.10.05, 22:11 ZAWSZE ODCINAM, mogą w nich znajdowac się lamblie, niezależnie czy jej sama, czy podaję dziecku Odpowiedz Link Zgłoś