Dodaj do ulubionych

brzydki zapach z pępka

31.10.05, 21:46
Właśnie po kąpieli zauważyłam że pępek sie troszkę oderwał i wydziela sie z
niego brzydki zapach. Dzidzia ma 2 tygodnie. Czy oznacza to że pępek odpada i
nic nie ruszać czy też powinien niepokoić mnie ten brzydki zapach??? proszę o
szybką odpowiedź
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: brzydki zapach z pępka 31.10.05, 21:55
      Możesz w aptece kupić Spirytus na gencjanie(fioletowy kolor)i przemywać
      patyczkiem moczonym w tym spirytusie dokładnie przemywać pepek w środku również.
      Przemywaj pępek najlepiej jak najczęściej nawet przy każdej zmianie pieluchy.
      Są jeszcze takie pałeczki lapisowe do przeżegania(smarowania).
      Pzdr.Gosia
    • ama.mama Re: brzydki zapach z pępka 31.10.05, 21:59
      smarujesz obficie i czyścisz dokładnie spirytusem lub piochtaniną? ale na
      prawdę dokładnie trzeba czyścić zakamarki. kikut powinien być suchutki, pępek
      nie może ropieć. przeczyść go porządnie nasączoną bagietką, zwłaszcza przy
      samym "łączeniu" z ciałem (oczywiście zeby nie podrażnić skóry wokół). jak nie
      minie po kilku czyszczeniach (np. przy każdym przewijaniu), to idx lepiej do
      lekarza.
    • bonkreta Re: brzydki zapach z pępka 31.10.05, 22:00
      Zdecydowanie powinien Cię niepokoić. Zapewne nie przemywałaś pępka dostatecznie
      głęboko - nie należy się bać, tylko porządnie odchylić resztę pępowiny i
      wjechać patyczkiem głęboko, ze wszystkich stron.
      W przeciwieństwei do poprzedniczki nie polecam gencjany, bo chociaż jest
      świetna do dezynfekcji, to nie pozwala ocenić, czy okolica pępka nie robi się
      zaczerwieniona - dlatego wg mnie lepszy jest zwykły spirytus 70%, jakiego
      pewnie zretszą używasz do tej pory. Jeśli pępek na brzydki zapach, to przemywaj
      go często np. przy każdym przewijaniu.
      • biala27 Re: brzydki zapach z pępka 31.10.05, 22:07
        idź do lekarza niezwlocznie
      • joluch Re: brzydki zapach z pępka 31.10.05, 22:09
        a jeszcze lepiej zrob posiew z tego saczacego miejsca, bo przyczyna przykrego
        zapachu najczesciej sa bakterie, mysle ze korzystnie by bylo zeby dziecko
        obejrzal pediatra
        • kismet3 Re: brzydki zapach z pępka 31.10.05, 22:16
          Udaj się do lekarza- to może byc ,ale nie musi - zapalnie pępka.
    • everycas Re: brzydki zapach z pępka 31.10.05, 22:34
      Dzięki za rady. Właśnie przemyłam go dokładnie patyczkiem ze spirytusem we
      wszystkich zakamarkach. Stracił brzydki zapach. Niedługo sprawdzę czy znowu nie
      czuć. A jeśli będzie coś czuć, to powinnam jechać na pogotowie??? Bo do środy
      to na pewno nie będę z tym czekać !
      • ruda773 Re: brzydki zapach z pępka 31.10.05, 22:45
        NAsz pępek też brzydko pachniał. Właśnie zaczął odpadać i tak śmierdział
        kikut. Widocznie go zamoczyłam w kąpie.li. Ale przyzanję że miałąm starcha.
        Akurat mialam wizyte u lekarza.Pani doktor go po prostu oderwała. NAjważniejsze
        to chyba pilnowac czy sie ropa nie pojawi. JAk sie kikut zamoczy to potem już
        nie jest suchy do końca, tylko taki lepki i wlaśnie smierdzący. MOże też Ci sie
        to prztrafiło. Miej oko na ten pępek wink))Pozdrawiam
        • everycas Re: brzydki zapach z pępka 31.10.05, 23:02
          Tak mi się właśnie wydaje, że się zamoczył podczas kąpieli. Poza tym wygląda na
          to, że wszystko jest w porządku - ropy brak, zaczerwienienia nie ma, wszystko
          czyste. Ale ten kikut to troszeczkę pachnie ;-( A ja zostaję "na czatach"
          Dzięki!
        • amwaw Re: brzydki zapach z pępka 01.11.05, 10:03
          Mocze przy każdej kąpieli( kąpie w kubełku Tommy Tub)- nie śmierdzi, nie
          ropieje etc, zaczyna odpadać( 8 dzień). Tego typu objawy znaczą, że wdały się
          bakterie. Póki miejsce dookoła pępka nie jest zaczerwienione- wystarczy
          zwiększyć dbałość o higienę pępka( niezależnie- iść do lekarza w śr), ale
          jeżeli będzie zaczerwienione- postarać się pójść wcześniej- sam spirytus może
          wtedy nie wystarczyć.
          pozdr
    • 1alfa1 Re: brzydki zapach z pępka 31.10.05, 23:33
      U mojego było podobnie. Pediatra zalecił właśnie bardzo dokładnie potraktować
      to fioletem ( piochtanina ) odchylać ile się da, a da się bardzo dużo i nie
      martwić się o to że dziecko boli, bo to nie boli. po czterech dniach pępek
      odpadł.
    • faq Re: brzydki zapach z pępka 01.11.05, 19:27
      pepek nie powinien wydzielac smrodku. zaobserwuj co zostaje na patyczku,
      odwazniej powinnas czyscic - chwycic kikutek, do gory i smarowac to na czym sie
      trzyma, a nie w kolo pepek tylko. Ja uzywalam naprzemiennie spirytusu i wody
      utlenionej - fioletowych paskudztw nie polecam - wszystko wyswinione i na
      dodatek nic nie widac!
    • everycas Re: brzydki zapach z pępka 02.11.05, 17:22
      Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Na drugi dzień pępek odpadł.
      Nie wiedziałam, że trzeba go czyścić aż tak głęboko. Szczerze mówiąc, to
      bałabym się odchylać te fałdki, ale skąd mogłam wiedzieć, że tak trzeba? Fakt,
      mogłam wcześniej zapytać na forum wink
      Jeszcze raz dzięki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka