Dodaj do ulubionych

krosty ropne u noworodka :(

15.11.05, 17:45
MOja coreczka ma 14 dni i jest karmiona mlekiem z piersi. Bardzo uwazam na to
co jem. MOje posilki to przede wszystkim kanapki z chuda wedlina a na obiad
gotowane mieso z marchewka, pietruszka i selerem. Mala ma ( chyba od
urodzenia ale nie jestem pewna bo sie zmienily) na policzkach krostki. Na
poczatku byly malutkie biale plamki( koleczki) pod skora a teraz znacznie sie
powiekszyly, wygladaja jakby podeszly ropa a skora wokol nich jest
zaczerwieniona. Czy w ten sposob obiawia sie aleregia na jedzeie mamy? Moze
to efekt moich hormonow? Co mam o tym myslec i jak pomoc malej?
Obserwuj wątek
    • frranz Re: krosty ropne u noworodka :( 15.11.05, 19:20
      Witaj, nasz Mati też miał takie ropne krosteczki ale na tułowiu. Pojawiły się w
      pierwszym tygodniu, zaraz jak wrócilismy do domu. Przestałam używać myjki,
      gotowaliśmy wodę do kąpieli i kąpałam małego w nadmanganianie potasu, mydłem
      dla niemowląt plus oliwka po kapieli i pięknie zeszło. Słyszałam też że można
      takie ropne zmiany punktowo traktować spirytusem - patyczkiem do uszu.
      Powodzenia.
      • aga55jaga Re: krosty ropne u noworodka :( 15.11.05, 19:43
        A może to poprostu zwykły trądzik niemowlęcy? Moje obie córki to przechodziły,
        a młodsza szczególnie długo, bo do ok 8 tygodnia. Już straciłam nadzieję, że
        mała kiedykkolwiek będzie przypominać piękne o gładkim liczku niemowlaczki ze
        zdjęc gazetowych. A tu niespodzianka - pewnego dnia wszystko zaczęło samoistnie
        ustępować. A czegóż ja nie używałam (dietę trzmałam od początku ze względu na
        dziedziczne skłonności do alergii)? Zauważyłam tez że jednak najlepszy efekt
        przyniosło przemywanie buziaczka córeczki przegotowaną wodą i mydełkiem Bambino
        a potem znowu wodą, i osuszanie płatkiem kosmetycznym, ale tak było u mnie.

Aha apropo selera moja pediatra, która również jest alergologiem, twierdzi, iż
        seler jest warzywem bardzo alergizującym. Pozdrawiam was
    • esterka8 Re: krosty ropne u noworodka :( 15.11.05, 19:47
      a może by tak do lekarza się wybrać? takie krostki to moze byc zwykły trądzik,
      zmiany hormonalne, alergia, skaza białkowa.... ale to sie kontroluje u lekarza,
      tym bardziej, że odpowieadając tu nawet nikt nie widzi tych krostek... mój miał
      takie krostki ropne i sie okazało, że ma skazę białkową. Idź do lekarza.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka