hela15 17.11.05, 01:56 chodzi mi o noworodka. rodzę za tydzień. mam ten aspirator firda i gruszkę ale jak zobaczyć, że trzeba ten nosek oczyścić? napiszcie proszę, Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nataliamackowiak Re: jak częto oczyszczać nosek?? 17.11.05, 07:48 Najlepsza jest Frida-polecam. Nosek oczyszczasz, jak widzisz "babolka" w nosku albo jak słyszysz, że cos tam jest. Dobrze mieć zawsze w domu Sterimar-do kupienia w aptekach-to woda morska do psikania do noska, po takim psiknięciu łatwo "wylatuje" wszystko z noska. Natalia Odpowiedz Link Zgłoś
martusia251 Re: jak częto oczyszczać nosek?? 17.11.05, 08:54 Co to jest ta Frida i jak tego się używa, mój mały ma ciagle zapchany nosek a gruszką mi nie idzie? Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: jak częto oczyszczać nosek?? 17.11.05, 12:17 To jest frida: frida Odpowiedz Link Zgłoś
anaesthes Re: jak częto oczyszczać nosek?? 17.11.05, 12:14 Mam podobny problem. Mała ma 3 tygodnie, katarek zalega jej często w nosku. Podejrzewam, że winne jest suche powietrze. Próbowałam zakraplać sól fizjologiczną i oczyszczać nosek gruszką w najmniejszym rozmiarze, ale efekty marne, zresztą nie chcę małej uszkodzić tą gruszką. Może macie lepsze sposoby? A może nic nie robić z tym katarkiem (przy karmieniu mała najczęściej "wciąga" wszystko i nic już jej nie przeszkadza). Ile kosztuje Sterimar, względnie inne preparaty i czy można je stosować u tak małych dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
majan2 Re: jak częto oczyszczać nosek?? 17.11.05, 12:20 Sterimar kosztuje okolo 24 zlotcyh, ale chyba starcza n adlugo. Mi lekarka powiedziala, ze moge to uzywac dla 3 tygodniowego dziecka. Dziala, ale nie jakos rewlacyjnie! Odpowiedz Link Zgłoś
moniawr76 Re: jak częto oczyszczać nosek?? 17.11.05, 12:56 Oczyszczam jak widzę babolka w nosku. Używam do tego małego kawałka wacika kosmetycznego mocno nawilżonego wodą lub disnemarem (woda morska w sprayu) i zrolowanego w palcach. Takim rożkiem delikatnie wyciągam z noska jego zawartość. Tak nauczyła mnie położna, a pediatra poradziła takie podawanie disnemaru gdy dziecko bardzo protestuje przed psikaniem nim bezpośrednio z butelki. Odpowiedz Link Zgłoś
hela15 Re: jak częto oczyszczać nosek?? 17.11.05, 14:42 tą wodą to bezpośrednio trzeba dzidzi w nosek psiknąć? Odpowiedz Link Zgłoś
111a4 Re: jak częto oczyszczać nosek?? 18.11.05, 20:34 równiez uzywam sterimaru.pryskam prosto do noska.cała wydzielina z noska spływa i wtedy uzywam gruszki. ale tak sobie mysle ze kupie moze ten aspirator frida? tylko czy on rzeczywiście jest taki rewelacyjny????? Odpowiedz Link Zgłoś