elib 21.12.05, 17:48 prosze mamy ktorych malenstwa mialy badany mocz o napisanie mi jak pobrac mocz do badania.wczoraj dostalam skierowanie na to badanie , ale zapomnialam spytac o wykonanie.nie wiem o czym ja myslalam. moja Maja ma juz 3,5 miesiaca Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
azile8 Re: badanie moczu 21.12.05, 17:55 Naleźy kupić w aptece specjalny woreczek do pobierania moczu. Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: badanie moczu 21.12.05, 17:55 najlepiej kupująć specjalne jałowe woreczki - rodzaj w zależności od Płci dziecka. Polecam pobranie moczu raczej na np godzinę przed zaniesieniem go do laboratorium, gdyż zbyt długie trzymanie go w temp pokojowej - zmienia jego właściwości np z odczynu kwaśnego na zasadowy. Odpowiedz Link Zgłoś
magkan Re: badanie moczu 21.12.05, 17:57 albo kupić zwykly pojemnik na mocz, zdjąć pieluchę i czekać. Odpowiedz Link Zgłoś
anka284 Re: badanie moczu 21.12.05, 19:43 My często pobieramy mocz do badania bo synek ma wadę układu moczowego. Nie pozwolono nam kupować tych woreczków do przyklejania bo mogą się tam znaleść bakterie ze skóry i wtedy tak naprawde nie wiadomo co leczyć. Dobrze trzeba dziecko umyć my dodatkowo przecieramy napletek riwanolem, i stoje z jałowym pojemniczkiem i czekam aż zacznie siusiać. Zbiera się oczywiście mocz ze środkowego strumienia. Odpowiedz Link Zgłoś