Dodaj do ulubionych

żywa choinka

22.12.05, 23:24
czy dziecko może spać w pokoju, w którym stoi żywa choinka? wiem, że w pokoju
dziecięcym nie stawia się kwiatów ciętych i doniczkowych ale co z choinką,
która postoi kilka dni...?
Obserwuj wątek
    • malta20 Re: żywa choinka 22.12.05, 23:40
      My ubraliśmy już żywa choinkę i nasz synek jeszcze żyje smile Chyba nic sie nie
      powinno stać. A kwiatki tylko niektóre są szkodliwe.
      Pozdrawiam. Marta i Danielek.
    • sunflower Re: żywa choinka 23.12.05, 04:41
      Zywiczno-sosnowy zapach jeszcze nikomu nie zaszkodzil, a wielu pomógł.

A z tym kwiatami to bzdura. Pomijajac kilka gatunkow ktorych zjedzenie lub
      oszlamiajacy zapach doroslego nawet przyprawiają o zatrucie.
    • faq Re: żywa choinka 23.12.05, 10:12
      wiem, że w pokoju
      > dziecięcym nie stawia się kwiatów ciętych i doniczkowych

a coz to za rewelacje?!

rozumiem intensywnie pachnacych nie, ale tak uogolniac? a choinka? czy moze byc
      piekniejszy i tak malo 'inwazyjny' zapach..
      • agam26 Re: żywa choinka 23.12.05, 10:13
        myślęze dziecku nie zaszkodzi, a będzie ładnie pachnieć lasem...
    • maretina Re: żywa choinka 23.12.05, 10:54
      a co moze stac w pokoju dzieciecym?
      moze ja powinnam dziecko z domu usunac?smile bo mam kwiaty, komputer, telewizor,
      radio, choinke, pa i chomika.... mieszkam w kawalerce. co prawda jest duza, bo
      40 metrowa, ale jednak wszyscy razem, w jednym pokoju!smile
      • mama_kotula Re: żywa choinka 23.12.05, 11:11
        Chomika koniecznie usuń, jeszcze ci Kajtka zagryzie wink))
        Albo Kajtek jego, i dostanie choroby wściekłych chomików.
        Ja nie mam żywej choinki, bo nie chce mi się igieł sprzątać. Kwiatki posiadam, w
        pokojach dzieci też, nawet te intensywnie pachnące (tzw. "anginka" np.).
        • maretina Re: żywa choinka 23.12.05, 13:19
          kajtek jeszcze nie zna smaku miesa, ale za jakies dwa miesiace... kto go tam
          wie!smile
        • faq Re: żywa choinka 23.12.05, 17:43
          anginka? czyzby wdzieczna nazwa geranium? jesli tak to wdziecznie pachnaca a nie
          intensywna, moze mi cos z wiek na nos padlo ale dla mnie intensywna jest raczej
          lilija kwitnaca latem smile
    • betka100 Re: żywa choinka 23.12.05, 11:05
      Czego to ludzie nie wymyślą.......
    • agao_72 Re: żywa choinka 23.12.05, 12:27
      Taaaa - bo fotosynteza zachodzi jak sama nazwa wskazuje tylko jak jest swiatło.
      I tylko wtedy roślinka pobiera CO2. Jak jest ciemno to do życia roślince jest
      potrzebny tlen i taka zła roślinka cały tlen wyssie z pokoju i dziecko się
      udusi - to była pierwsza moja myśl.
      Druga - jeżeli dziecko ma alergię na pyłki to roślinki kwitnące w domu to
      nienajlepszy pomysł. Trzecia - mój brat ma alergię na wszystko prawie, ale
      choinka mu nigdy nie szkodziła. Czwarta - a izolujcie od wszystkiego dzieci,
      chowajcie pod kloszem, firmy farmaceutyczne będa zbijać kasę na alergikach, bo
      jak mądre źródła podają, część alergii jest efektem nadmiernej czystości i
      izolowania dzieci od odtoczenia.
      Nasza młoda mieszka z 9 kotami i dżunglą z roślin w domu. I nic jej nie
      zaszkodziło do tej pory.
      • mama_kotula Re: żywa choinka 23.12.05, 12:30
        Agao, ale roślinki w dzień też oddychają, a tlen, który wytworzą, to trochę za
        mało dla nich i dla ludzi... matkoboska, idę wyrzucić kwiatki i zamontować kilka
        namiocików tlenowych.
        • agao_72 Re: żywa choinka 23.12.05, 12:32
          Słonko - w dzień to one CO2 wciągają - i robią sobie z tego i światełka
          jedzonko. A w nocy nie ma światełka, więc pobierają tlenik nasz kochany... :-
          ))). Wredne te roślinki są - coooo?
          • mama_kotula Re: żywa choinka 23.12.05, 12:39
            Faktycznie, zwracam honor...
            fotosynteza: 6CO2 + 6H2O + światełko = C6H12O6 + 6O2 tak w skrócie, obie fazy w
            jednym równaniu
            oddychanie: C6H12O6 + 6O2 + 36ADP + 36P = 6CO2 + 6H2O + 36ATP
            Na jedno wychodzi, ale w nocy nie ma fazy zależnej od światła... ratunku...!!!
            • agao_72 Re: żywa choinka 23.12.05, 12:41
              Nad kwiatkami w sypialni zainstaluj lampeczki, to będą Ci cały czas tlen
              dostarczały. A jak lampeczki będą po oczach świecić to gustowne parawaniki.
              Czego się dla dzieci nie robi ;-P....
              • monis.poznan Re: żywa choinka 23.12.05, 14:34
                A te lampeczki to z wodospadzikiem mogą być??
                Jul żyje z psem, chomikiem i rybkami-cała banda śpi z nami w jednym pokoju,
                oprócz tego na parapetach, komodach itp. stoi istna dżungla... dzieciak nawet
                kataru nie miał. A teraz jeszcze choinkę pierdykniemy, żywą smile
    • mama_helenki Re: żywa choinka 23.12.05, 15:53
      Witaj,
      choinka dziecku raczej nie zaszkodzi, jeśli zamierzasz ją trzymać w wodzie to
      pewnie najlepiej byłoby ją (wodę, nie choinkę smile często zmieniać, i tyle. Co do
      kwiatków, to też raczej krzywdy nie zrobią. Mam wpradzie znajomą lekarkę, która
      ma syna uczulonego na prawie wszystko, i w swoim domu przestrzega zasad
      szpitalnych, tylko że ona nie ma wyboru, jej syn naprawdę żeby przeżyc musi żyć
      pod kloszem. Ale to sytuacja ekstremalna, jeśli Twoje dziecko nie ma takiej
      wyjątkowej alergii, nie przejmuj się kwiatkami. Złośliwymi komentarzami też.
      Wesołych świąt i pięknej, pachnącej, kolorowej choinki!
      • iws Re: żywa choinka 23.12.05, 16:05
        dzięki za ciepłe słowa smile nie chciałam aby ewentualnie dziecko się męczyło
        jeśli zapach będzie zbyt intensywny, a jesli się zdecydujemy na żywą to jednak
        parę dni postoi. Stąd moje pytanie, które jak widzę niektore mamy szalenie
        rozbawiło. Co też mnie cieszy, bo usmiechu na twarzy nigdy za wiele. Zresztą -
        juz to zdecydowaliśmy i choinka czeka na ubranie na balkonie.
        Pozdrawiam serdecznie i życzę ciepłych, miłych i rodzinnych Świąt Bożego
        Narodzenia z naszymi słodkimi bobasami smile
    • lena05 A ja ma pytanie... 23.12.05, 20:44
      czemu chcesz stawiać choinkę w pokoju dziecięcym?
      no chyba,ze mieszkasz w kawalerce...Bo u nas generalnie choinka stoi w salonie
      (pokój dzienny,pokój wypoczynkowy,telewizyjny czy jak kto zwie-ogólnodostępny)
      • mama_kotula Re: A ja ma pytanie... 23.12.05, 21:32
        A u nas w każdym pokoju stoi mała choinka i duża w salonie wink))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka