Dodaj do ulubionych

Mycie pupci

11.01.06, 13:08
W jaki sposób myjecie pupcie swoim maluchom?Chusteczkami czy wodą? Ja
ostatnio wzięłam moją mała na rękę i pod kran. Szybko, czysto, oszczędnie.
Mała aż piszczała z zachwytu. Jets trochę duża (78 cm wzrostu w 9 miesiącu)
ale juz dochodze do wprawy. Polecam.Uwaga tylko na goracą wodę!!!
Obserwuj wątek
    • driadea Re: Mycie pupci 11.01.06, 13:18
      Chusteczkami, kiedyś przez krótki czas wodą (w miseczce) i watą. Do dzisiaj
      sposób się sprawdza (młoda ma 27 m-cy).
      Pozdrawiam.

P.S> Rzeczywiście duża, moja tyle miała w wieku 16 m-cy smile
      • joasia33 Re: Mycie pupci 11.01.06, 13:32
        My tak myjemy od samego początku, gdy nam pokazała to połozna środowiskowa.
        Julia to uwielbia! Ma teraz prawie 10 miesięcy i zawsze usiłuje przy tym coś
        zbroić: a to łapie wodę, a to ściąga żel do mycia rąk. I cieszy się rozgłośnie.
        I nie wyobrażam sobie innej procedury po kupiesmile
        Pozdrawiam
    • kruszt Re: Mycie pupci 11.01.06, 13:31
      synek ma juz 4mies i 11dni.pupe przemywamy wilgotnymi chusteczkami a gdy trafi
      sie kupa,to woda-albo z miseczki(plus wacik i odrobina mydla dla dzieci w
      plynie) albo tylek laduje pod kranem.pzdr
      • ania28.1 Re: Mycie pupci 12.01.06, 23:55
        zdecydowanie pod kran...synek ma 10 miesiecy i nie wyobrazam sobie po kupie
        przemywac go tylko husteczkami
    • azymut17 Re: Mycie pupci 11.01.06, 13:36
      Na razie tylko wacikami i wodą, przy większej pupci wycieram najpierw mokrymi
      chusteczkami, a potem wodą. Mała ma 5 i pół miesiąca, więc na razie chyba za
      wcześnie na same chusteczki (zresztą jakoś wydają mi się niehigieniczne).
      Próbowałam myć pupę pod kranem, ale Krysia darła się z przerażenia - nic
      dziwnego, mam krótkie krany i musiałam ją przysunąć blisko ściany. No i
      niechcący raz uderzyłam jej główką o glazurę (ale lekko, tak puknęłam). Poza
      tym mam małe dłonie i nie mieści mi się tak, bym ją mogła bezpiecznie złapać.
      Ostatnio popłakała się przy takiej próbie, mimo, że nic się nie stało. Kąpiel
      natomiast bardzo lubi. Dlatego zostajemy przy wacikach.
      • ledzeppelin3 Re: azymut17 12.01.06, 21:02
        Śliczne imię-Krysia- i dziś chyba rzadko spotykanesmile
    • agnes_r1 Re: Mycie pupci 11.01.06, 17:17
      myjemy pod kranem
      • kuncwotek Re: Mycie pupci 11.01.06, 18:11
        Jam myje w wodzie, takimi dużymi wacikami "Dzidziuś"- świetne! Jak córka zrobi
        kupke to najpierw zbieram chusteczkami zwilżonymi a potem wodą. Niestety pod
        kranem nie mam jakcrying -
        • majan2 Re: Mycie pupci 11.01.06, 18:15
          Ja robie tak jak Kuncwortek, polozan mi powiedziala ze te chusteczki nawilzane
          tylko rozmazuja. Po kupie uzywam tez mydelka.
        • luna333 Re: Mycie pupci 11.01.06, 18:15
          waciki "dzidziuś" i miseczka z wodą smile
    • jadrom Re: Mycie pupci 11.01.06, 21:42
      Moja mała ma 6 tygodni i myję jej pupę wodzie od ukończenia miesiąca. Najlepszy
      sposób i najdokładniejszy, przy tym sprawia małej radość. Tak samo postępowałam
      ze swoim pierwszym dzieckiem. Chusteczek używa sporadycznie, przy małej kupce
      lub lekkim zabrudzeniu.
    • honda1998 Re: Mycie pupci 12.01.06, 13:23
      1) Chusteczkami przy twardych kupach
      2) Wodą i mydełkiem jak kupa po pachy wink

pozdrawiam,
    • aiwilo1 Re: Mycie pupci 12.01.06, 14:24
      przez pierwsze pół roku myłam wodą przy większej kupce a chusteczkami przy
      mniejszych zabrudzeniach. Teraz myję tylko wodą i mydłem pod kranem a
      chusteczek używam sporadycznie, córka trochę płakała na początku ale wkładałam
      ją po mału pod kran oswajałam ją z wodą sadzajądz ją na brzegu wanny no i
      oczywiście woda nie mogła być za ciepła.
    • amwaw Re: Mycie pupci 12.01.06, 15:18
      Wodą pod kranem. Mała jest uczulona na wszystkie chusteczki. Dodatkowo-często
      chusteczkami nie jesteśmy w stanie umyć dostatecznie dokładnie i stąd biorą się
      ciągłe odparzenia.
      pozdr
      • pomme Re: Mycie pupci 12.01.06, 15:20
        najczesciej woda pod kranem i czasem rumiankiem, ( bo mielismy ciągle pupcie
        podrazniona) ale odkąd zmieniłam rodzaj używanych pieluszek woda nam starczasmile
      • mala.ela Re: Mycie pupci 12.01.06, 15:22
        a ja myję tylko chusteczkami bambino, a dokładne mycie jest wieczorem przy
        kapieli. Mała ma już 3 miesiące i ani sladu odparzenia.
        • siostrakrwi Re: Mycie pupci 12.01.06, 16:31
          Ja myję wodą i wacikami kosmetycznymi. WOdy nie przynoszę za każdym razem,
          tylko stoi przy przewijaku i zmieniam ją dwa razy dziennie.
          Wczoraj teściowa zwróziła mi uwagę na to, że zaziębie dziecko i będzie miało
          zapalenie jajników i żadne argumenty nie docierały, że przecierz namoczony
          wilgotny wacik jest w takiej samej temperaturze jak wilgotna chusteczka.
          dziewczyny które uzywacie wody a nie myjecie pod kranem - nosicie ciepla wode
          za kazdym przewieciem????
          • renard1 Re: Mycie pupci 12.01.06, 16:55
            Przed myciem pod kranem nosiłam za każdym razem wodę ciepłą, bo małą lubiała
            ciepło na pupci, a gdy ją dotykałam chusteczkami zimnymi, to widziałam, ze sie
            wzdryga i wolała by coś cieplutkiego. Ja myłam ręką tz. najpierw zwilzałam
            pupciuę wodą, potem mydliłam mydłem, potem zmywałam ręką wodą z miseczki, a na
            koniec jeszcze mokrą dosyc dobrze pieluchą tetrową, żeby żadne mydło nie
            zostało na pupci.Myślę ze maluchom przyjemniej jak jest ciepła woda. Wiem, że
            to upierdliwe, ale cóż... Chusteczki uważam że rozmazują, a nie myją. Sama
            wolała bym się umyc niż myc się chusteczkami. Tak jakoś czyściej...
          • pomme Re: Mycie pupci 12.01.06, 22:21
            ja tak jak Ty wode mam przygotowany runiamek. Musiałabym ześwirować żeby
            zaparzać go za każdym razem kiedy przebieram małego. Stoi na komódce około doby
            i jak nim przemywam małego to jakoś mu specjalnie nie przeszkadza
    • lucy141 Re: Mycie pupci 12.01.06, 18:45
      A my używamy od samego początku chusteczki Jonsons Baby, mała ma 5 miesięcy i
      żadnych odparzeń.
    • annia-m Re: Mycie pupci 13.01.06, 00:08
      My też używamy chusteczek nawilżonych - mała ma 9 miesiąc i nigdy nie miała
      odparzeń. Wsadzam małą do wody jak się "ukupi" aż pod pachy a tak to chusteczki
      są w uzyciu. Mam pytanie. Jak same wsadzacie Wasze dzieciaczki pod kran, bo ja
      bym nie dała sama rady trzymać i myć?
    • sylwia7911 Re: Mycie pupci 13.01.06, 08:14
      Ja zabieram małą pod kran i myję cieplą wodą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka