21.01.06, 21:44
Mam pytanko, od kiedy mniej więcej dziecku się nie ulewa i nie ma już potrzeby
podnoszenia do odbicia. Moja mała (ma miesiąc) to po każdym jedzeniu ulewa.
Jak zje to nie spi tylko się strasznie wierci, kopie nózkani, macha rączkami i
kręci głową ponieważ kładę ja na boczku by wrazie ulania sie nie zadławiła,
więc ona stara się na wszelkie sposoby przekręcic na plecki.śpi z nami w łóżku
i chciałabym wiedzieć ile jeszcze mam mniej więcej czekać by spokojnie ją
położyć do łóżeczka.
Obserwuj wątek
    • jamile Re: ulewanie 21.01.06, 21:47
      Moja mała przestała ulewać w 3 miesiącu
      • agafu Re: ulewanie 21.01.06, 21:48
        a może spotkałaś się w jakiejś książce mniej więcej do kiedy się ulewa i podnosi
        do odbicia?
        • jamile Re: ulewanie 21.01.06, 22:00
          Najczęściej ulewanie kończy się właśnie ok. 3 miesiąca życia, czasem może
          potrwać do pół roku a w sporadycznych przypadkach do roku.
          Na forum "Karmienie piersią" wypowiada się na ten temat położna:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=570&w=29038201&a=29136427
          • monawk Re: ulewanie 21.01.06, 22:06
            W tym wątku jest mowa, że ulewanie jest rzeczą normalną do 6 miesiąca. No nie do końca. Mój synek ma 4 miesiące, ulewał, zrobiliśmy pH-metrię, no i okazało się, że ma refluks p.-ż. Zatem trzeba na to uważać, tym bardziej, kiedy dziecko jest stale przeziębione, ma różnorakie zapalenia (oskrzeli, płuc, ucha) - to może wskazywać na konieczność zrobienia badań w stronę refluksa właśnie.
            • agafu Re: ulewanie 21.01.06, 22:47
              a co to jest refluks i jak go się leczy, czy może zanika samoczynnie? Moja mała
              ulewa cały czas nawet jak jadła 2 godziny temu. Nie wiem czy powinnam iść z tym
              do lekarza czy jest to normalne bo przypomnę jest bardzo ruchliwa i nóżki i
              rączki "chodzą" cały czas a główka tez na lewo i na prawo.
              • monawk Re: ulewanie 22.01.06, 11:47
                Czasami jest tzw. ulewanie fizjologiczne i z tego dziecko jak najbardziej wyrasta, kiedy tylko zacznie się wiecej pionizować, czyli po prostu siedzieć. Niepokój powinno wzbudzić ulewanie ze śluzem, ulewanie chlustające, ew. pod ciśnieniem (wtedy to już kwalifikuje się do wymiotów). Tyle powiedział mi jeden z lekarzy. Tylko że do mojego dziecka mialo to się nijak. Mały ulewał "normalnie". Też zdarzało ju się ulać np. dopiero przed kolejnym posiłkiem alno np. po podaniu 1 ml leków! Ostatnio kilka razu ulał przez nosek i to zaczęło mu bardzo przeszkadzać. Płakał w nocy, bo opuchła mu błona śluzowa. Ponieważ jesteśmy przed operacją serca i mały nie może się denerwować, nasz kardio zalecił badanie w strone refluksa właśnie. No i wyszedł refluks - który w naszym przypadku zalicza się chyba do mało typowych...
    • hanka56 Re: ulewanie 21.01.06, 23:08
      moja ulewała do 5-6mca.
      • pchelesia Re: ulewanie 22.01.06, 18:15
        U nas Paual ulewala do 8 miesiaca w ogromnych ilosciach, byl to refluks i na
        poczatku leczylismy Debridatem a potem lekarz przypisal silniejkszy lek Gasprid
        ktory do dzis zazywa a ma 10 miesiecy.
        Ja ukladalam corke na boku skonczyla ulewac a odbijania po jedzeniu pilnuje do
        dzis, gdzy przy refluksie to wazne smile)
        • monawk Re: ulewanie 22.01.06, 18:46
          napisałam na priv
          będę wdzięczna za odp.
    • sabko Re: ulewanie 22.01.06, 20:32
      Moja Oliwka ma 11 miesięcy i jeszcze zdarzy jej się ulać. Do 6 miesięca ulewała
      dosc mocno ( może nie w dużych ilościach ale nawet kilka razy po każdym
      jedzonku) jednak nigdy z tego powodu nie miała żadnych zdrowotnych problemów
      więc pediatra radził czekać i nic nie brać, w łóżeczku miała podłożony pod
      materaz koc tak aby lezała na takiej pochylni,układałam ją na boczku a wdzień po
      jedzonku na foteliku. Gdy miała jekieś 3 miesiące przestaąłm się tak bardzo tym
      przejmowac.
      • monia0000 Re: ulewanie 22.01.06, 20:42
        Mam pytanie, na czym polega ta choroba "reflus"?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka