joanna9939 23.01.06, 18:36 Mam 3,5 m synka, chciałabym porównac jego rozwoj.Co potrafia wasze 3,5 m pociechy.Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamka22 Re: 3.5 m-ca co potrafia wasze pociechy 23.01.06, 20:38 W pozycji na brzuszku głowa trzymana sztywno. Potrafi przewrócić się z brzuszka na plecy (ale nie za każdym razem). Grzechotka trzymana mocno w ręku , nawet ze 20 min. (sama potrząsa nią) Gaworzenie na maxa, czasami sama prowadzi ze sobą dialog na maxa. Uśmiecha się "pełną gębą". Na razie tyle co pamiętam Odpowiedz Link Zgłoś
mamajulii4 Re: 3.5 m-ca co potrafia wasze pociechy 23.01.06, 20:43 gada jak najęta,złości się krzycząc i wymachując zaciśniętymi piąstkami przy okazji próbując coś "ugryżć"swoimi dziąsłami np.mój nos,na brzuszku podnosi ręce wysoko i sztywno trzyma główkę,siedzi z podparciem i sztywno staje na nogi i kica-ulubiona zabawa,do tego chwyta grzechotki,ale nie jest nimi zbyt zainteresowana,woli dalej jeszcze rączki swoje Odpowiedz Link Zgłoś
askawaw Re: 3.5 m-ca co potrafia wasze pociechy 24.01.06, 00:52 Jak to sztywno staje na nogi??? A czy to aby nie za wcześnie? Czy to nie jest szkodliwe dla kręgosłupa i nóżek??? Odpowiedz Link Zgłoś
mamajulii4 Re: 3.5 m-ca co potrafia wasze pociechy!!!!!!!!!!! 24.01.06, 19:42 tak właśnie sztywno staje na nóżki z miom podtrzymaniem i kica i staje i kica i ma najlepszy przy tym ubaw!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!i nie chwalę się tu niczym tylko dzielę się swoimi obserwacjami na temat naszych dzieciaczków,jeżeli ktoś tego nie może zrozumieć to lepiej żeby się nie wypowiadał w ogóle Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: 3.5 m-ca co potrafia wasze pociechy 24.01.06, 09:16 mamka22 napisała: > W pozycji na brzuszku głowa trzymana sztywno. > Potrafi przewrócić się z brzuszka na plecy (ale nie za każdym razem). > Grzechotka trzymana mocno w ręku , nawet ze 20 min. (sama potrząsa nią) > Gaworzenie na maxa, czasami sama prowadzi ze sobą dialog na maxa. > Uśmiecha się "pełną gębą". A ta grzechotka to przywiązana, czy przyklejona? )))))) Czy nie potrafi po prostu wypuścić? ))))) > Na razie tyle co pamiętam > Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: 3.5 m-ca co potrafia wasze pociechy 24.01.06, 09:22 ma prawo jazdy kategorii B. na studiach serednia 4.5... wiem, wiem, nie jest to za dobra pozyja startowa na rynku pracy, ale idealow nie ma prepraszam za moj post po prostu rozbrajaja mnie porownywania dzieci))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: 3.5 m-ca co potrafia wasze pociechy 24.01.06, 09:31 Mnie rozbrajają porównania niemowląt ) zwłaszcza, jeśli chodzi o rozwój fizyczny. Przy starszych dzieciach niepoprawne politycznie jest pisanie, co potrafią, bo od razu ktoś napisze, że matka realizuje swoje niespełnione ambicje kosztem dziecka (bo przecież to nienormalne, że 2,5-latek potrafi czytać... a jednak możliwe). Odpowiedz Link Zgłoś
maretina mamo_kortula?:) 24.01.06, 09:33 skad masz taka zaje... tzn fajna sygnaturke? Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: mamo_kortula?:) 24.01.06, 09:51 Z edziecka )) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=566&w=35097601&a=35352289 Odpowiedz Link Zgłoś
mamaronja Re: 3.5 m-ca co potrafia wasze pociechy 24.01.06, 09:51 A moja 4-miesięczna córcia jest miesięcznym wczesniaczkiem i obecnie bardzo ładnie podnosi główkę przy ke żeniu na brzuszku, czasem jest zainteresowana zabawlą i próbuję ją "scapać", ale na razie zdecydowanie woli swoje piąstki, zaczepia, czasem gu-ga i mówi ooo, aaaa, uuuu. Odpowiedz Link Zgłoś
conchita1 Re: 3.5 m-ca co potrafia wasze pociechy 24.01.06, 11:43 Sztywno trzyma główkę, łapie sama zabawki, ogląda i wyrzuca, kiedy się znudzą, wodzi paluszkiem po zwierzątkach na ochraniaczu, na brzuszku wysoko podnosi głowę i ogląda świat, ale dalej szybko jej się to nudzi. Nie przewraca się w żadną stronę. Trzyma sobie butelkę przy piciu herbatki (oczywiście ja też trzymam, ona tylko sobie próbuje trzymać). Ale teraz już 2 tygodnie jest chora i niestety pogorszyło się - ma zapalenie oskrzeli i ucha środkowego, a więc ostatnio głównie śpi... Odpowiedz Link Zgłoś
conchita1 Re: 3.5 m-ca co potrafia wasze pociechy 24.01.06, 11:47 Acha, jeszcze z pozycji półleżącej dźwiga się do siedzenia z małą naszą asekuracją, a z leżenia płasko też dźwiga się do siedzenia, z tym, że trzeba ją już trochę podciągnąć... Poza tym bardzo dużo się uśmiecha (praktycznie odpowiada prawie na każdy uśmiech), a raz nawet rechotała w głos... Odpowiedz Link Zgłoś
maniolka05 Re: 3.5 m-ca co potrafia wasze pociechy 24.01.06, 12:26 Moja córcia gu-ga, smieje sie na głos. niestety pozycja na brzuchu jest odkupiona zawsze płaczem ale jak leży u mnie na brzuchu to ładnie podnosi głowę i przy samolociku tez sztywno ją trzyma. grzechotki łapie ale nie jest zbytnio zainteresowana, woli pieluche albo ptasiora który wisi na pałąku i ma rozciągliwe nogi .Jeśli chodzi o siadanie to owszem trzyma głowę sztywno nie opierając jeje w większości na ramieniu(moim albo męża) ale to wszystko na rekach.podnosząc za rączki jest głowa sztywna ale nie za wysoko do siadania ją podciągamy. Moja córcia jest wcześniakiem o niecały miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
z1mka Re: 3.5 m-ca co potrafia wasze pociechy 24.01.06, 12:32 porównując się z innnymi możesz stać się próżny lub zgorzkniały, albowiem zawsze znajdziesz lepszych i gorszych od siebie... daj temu dziecku rozwijać się harmonijnie i swoim rytmem, co mu będziesz mówiła: tolaj się bo Zdziski mała z forum się już tola i wbija dziąsła w głowę tatusia... )) Odpowiedz Link Zgłoś
conchita1 Re: 3.5 m-ca co potrafia wasze pociechy 24.01.06, 13:44 Oj, to wszystko zależy od podejścia... Jeśli kochasz dziecko takie jakie jest to i tak zawsze będzie najcudowniejsze. Czasami miło sobie poczytać, jak radzą sobie inne maluchy. Co ciekawe dzieci tak różne, mają dość podobne zachowania... Chyba naprawdę duże różnice pojawią się później... Odpowiedz Link Zgłoś
anni_e robić głupio i jeszcze się tym chwalić?! 24.01.06, 13:57 co za głupota stawiać na nogi 3,5 miesięczne dziecko?! a moze już czas na chodzik? i jeszcze sie tym chwalić?! ludzie drodzy... Odpowiedz Link Zgłoś
z1mka Re: robić głupio i jeszcze się tym chwalić?! 24.01.06, 15:28 Oj bez przesady. Nikt nie mówi o stawianiu na siłę i wiązaniu nóżek do kołka i cieszeniu się jak stoi. Ale wyraźnie: "sztywno staje na nogi"... Moja też w tym czasie stawała, a niechby ktoś spróbował posadzić. Ja uznaję zasadę, dziecko samo wie kiedy na co jest gotowe i daje mi znać, jak chce wstawać, to znaczy, że jest gotowa! I ja jej nie będę bronić. Chodzik nie mieści się w moim "bejbisłowniczku" Odpowiedz Link Zgłoś
mamajulii4 Re: robić głupio i jeszcze się tym chwalić?! 24.01.06, 19:43 tak właśnie sztywno staje na nóżki z miom podtrzymaniem i kica i staje i kica i ma najlepszy przy tym ubaw!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!i nie chwalę się tu niczym tylko dzielę się swoimi obserwacjami na temat naszych dzieciaczków,jeżeli ktoś tego nie może zrozumieć to lepiej żeby się nie wypowiadał w ogóle Odpowiedz Link Zgłoś
kira_koslin Re: robić głupio i jeszcze się tym chwalić?! 24.01.06, 21:04 tak właśnie sztywno staje na nóżki z miom podtrzymaniem i kica i staje i kica ale jak ją dokładnie potrzymujesz tak jak do noszenia w pozycji pionowej tak? No bo chyba nie jest taka gosciówa ze trzymasz ja tylko za raczki Odpowiedz Link Zgłoś