Dodaj do ulubionych

pielęgnacja pupy

26.01.06, 19:10
Za 5 tygodni będę borykała się między innymi z takim dylematem:
czy pupę synka smarować linomagiem (maść) przy każdym przewijaniu, czy tylko
jak zrobi kupę(a po siku - tylko mycie chusteczką nawilżającą)?
Nie chcę przesadzić z nadmiernym smarowaniem żeby skóry nie przyzwyczaić.
Poradźcie jak Wy, drogie mamy,podeszłyście do problemu.
Obserwuj wątek
    • maretina Re: pielęgnacja pupy 26.01.06, 19:18
      myje pupe przy kazdej zmianie pieluchy ( p siuskach chusteczkami, po kupce pod
      kranem mydlem), zawsze smaruje sudocremem.
    • topolania Re: pielęgnacja pupy 26.01.06, 21:04
      Ze wzgledu na alergiczne reakcje synka na chusteczki nawilzajace i rozne
      pieluszki, pupe przemywamy platkami kosmetycznymi i ciepla woda, a smarujemy
      albo linomagiem, albo sudokremem (ten drugi polecam szczegolnie, gdy pupa jest
      zaczerwieniona).
      • aga.kuc3 Re: pielęgnacja pupy 26.01.06, 21:08
        moja malutka ma 3 tygodnie nieuzywam do jej pupy rzadnych kremow-jak przebieram
        to przecieram pupke chusteczkom-niema rzadnych odparzen-pozdrawuam AGA
    • esti.v Re: pielęgnacja pupy 26.01.06, 21:11
      Do 3 miesiąca po każdej kupce myliśmy pupke wodą z kranu i po tym smarowaliśmy
      maścią witaminową A+D lub linomagiem. Gdy nie było kupki wycieraliśmy husteczką
      wilgotną.Teraz używamy tylko husteczek i maścią smarujemy 2 razy dziennie.
    • karola_pp Re: pielęgnacja pupy 26.01.06, 21:38
      myje pupę wodą przy kazdym przewijaniu, tylko w nocy nie (z czystego lenistwa) a
      wtedy wycieram chusteczkami bambino. Mała miała jakieś chrostki na tyłku i stąd
      to mycie.
      A smaruję Tormentiolem. Czasami pudruje kartoflanką.
    • mamusiakubusia2005 Re: pielęgnacja pupy 26.01.06, 22:04
      Czyszczę pupę chusteczkami (wszystko jedno jakie, bo do tej pory Kuba nie był
      na żadne uczulony, obecnie używamy Tesco), potem smaruję pupsko maścią robioną
      w aptece(taką żółtą) i do tej pory nie mieliśmy większych problemów. Jeśli jest
      zaczerwienienie to smaruję sudocremem do czasu aż przejdzie.
      • sabdora Re: pielęgnacja pupy 27.01.06, 00:38
        a ja smaruję pupę oliwką bambino. nie widzę potrzeby stosowania maści skoro
        skóra nie jest odparzona . a mycie? po kupce woda i pod kranem , po siusiu
        chusteczki pozdrawiam
    • kira_koslin Re: pielęgnacja pupy 27.01.06, 01:09
      Mycie przy kazdej zmianie, lekko smaruje linomagiem bo tylko on na młodego
      dziala
      • bonnie75 Re: pielęgnacja pupy 27.01.06, 09:29
        U nas po chusteczkach nawilzanych Adacho mial strasznie czerwone i odparzone
        pupsko, przeszlismy wiec na przegotowana wode, ktora myje pupine za pomoca
        platkow kosmetycznych. A chusteczki poszly w kat. Potem okolice odbytu,
        pachwiny (i ewentualne male odparzonka po pieluszce) smaruje dosc grubo
        linomagiem. Poki co jest ok.
    • b.bujak Re: pielęgnacja pupy 27.01.06, 10:23
      mój syn na poczatku mial czerwona pupke od chusteczek, wiec myłam watka
      zwolzoną wodą i tak już zostało, bo stwierdzilam, ze mycie woda wcale nie jest
      takie niewygodne, poza tym wydawalo mi sie, ze to dla dziecka niezbyt przyjemne
      wycieranie pupy zimną chusteczką, teraz chusteczek uzywamy na wyjścia; jeśli
      chodzi o krem, to uzywałm sudokremu, jak bylo zaczerwienienie, to przy kazdej
      zmianie pieluszki, jak pupa byla ladna, to tylko po wieczornej kąpieli na noc;
      później jednak wyczytałam na forum, ze sudocremu nie nalezy stosowac na
      codzień, więc używamy teraz Bepantenu tylko po kąpieli na noc
    • jutta79 Re: pielęgnacja pupy 27.01.06, 12:11
      moj syn ma pol roku i bez wzgl co zrobi uzywam chusteczek (od poczatku nivea
      soft cream), chyba ze kuposko wielkie to pod wodesmile a smaruje od 4 m-cy
      sudocremem tylko na noc bo wtedy go nie przewijam; poza tym nie stosuje kremu i
      zadnych problemow nie ma
      • lucy.liu Re: pielęgnacja pupy 28.01.06, 01:16
        Wielkie dzięki za odpowiedzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka