Dodaj do ulubionych

Cebion i Vigantol a bole brzuszka-jest związek?

26.01.06, 19:15
Moja malutka 4 tyg bierze Cebion multi 4 kropelki oraz vigantol 1 kropelka.
Ostatanio ma bardzo duże problemy z brzuszkiem. Nie jest to raczej kolka.
Męczy się bardzo cała noc i wiekszość dnia popłakujac, pręząc sie. Pediatra
nic nie stwierdził, więc poszukuje przyczyny sama. Czy mozliwe żeby te
witaminy, podaje je jedna po drugiej,nasiliły problemy "brzuszkowe ?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • maretina Re: Cebion i Vigantol a bole brzuszka-jest związ 26.01.06, 19:24
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=35656083&a=35657820
    • mycha231 Re: Cebion i Vigantol a bole brzuszka-jest związ 26.01.06, 19:28
      Agatka miała duże kolki,lekarka kazała dawać wody roztwór D3 zamiast Vigantolu
      bo podobno oleisty roztwór jeszcze może bardziej nasilać bóle brzucha.
    • tweety_bird Re: Cebion i Vigantol a bole brzuszka-jest związ 26.01.06, 20:23
      Cześć Mazia!

Przede wszystkim gratuluję maleństwa smile Pamiętasz mnie może z wątku
      tarnowskiego? Ja Ciebie tak.
      Mam pytanie do Ciebie odnośnie tych leków. Nasz synek też je bierze i też
      zauważyliśmy, że strasznie się pręży, wygina i stęka. Podajemy mu taką samą
      dawkę jak Ty swojej dzidzi i robimy to po kąpieli, na noc. Czy Ty też podajesz
      przed nocą te witaminy? Napisałaś, że Twoja córeczka ma problemy z brzuszkiem
      głównie w nocy. Może właśnie te leki są przyczyną problemów także u nas. Raz
      zapomnieliśmy małemu podać dawkę i przespał prawie całą noc!
      • lilla25 Re: Cebion i Vigantol a bole brzuszka-jest związ 27.01.06, 09:02
        czesc dziewczyny, moja 3miesieczna Basia nie miala takich problemow, meczyla i
        nadal meczy sie za to zaparciami.ale jesli chodzi o d3 i vigantol,to mi
        pediatra i polozna zalecily zebym dawala to rano,poniewaz jest dosc ciezkie i
        moze powodowac bole brzuszka i kolki.takze ja tak robilam i moze tez dlatego
        nie bylo takich objawow i przesypialismy spokojnie noce.jesli chodzi o
        cebion,to po cebionie nic jej nie bylo.Moja Basia ma natomiast teraz inny
        problem,wystraszyla sie czegos(ja mam bynajmniej takie wrazenie) i zrywa sie co
        chwilke z wielkim placzem,jak sie do niej podejdzie i poglaszcze ja to zasypia
        i tak w kolkosadtez tak moze mialyscie drogie Mamy?
    • lirio Re: Cebion i Vigantol a bole brzuszka-jest związ 26.01.06, 22:04
      Możesz poprosić o zmianę Vigantolu na D3 w roztworze wodnym. Vigantol jest na
      oleju z orzeszków, który może być alergenem. Czy jednak ma to związek z kolkami
      to nie wiem.
    • bea-ta Re: Cebion i Vigantol a bole brzuszka-jest związ 27.01.06, 08:18
      Nie witaminy a substancje w których sa rozpuszczone- Vigantol subst. pomocnicza
      kw. arachidowy- uczulający wtedy dobrze podawać wit. D3 roztw. a cebionmulti ma
      olejek pomarańczowy- to samo, juvitmulti cytrynowy itp. Vibovit bobas jest
      bezpieczny dla alergików. Idź do pediatry i zamień preparaty wit. - powie ile
      czego podawac. Vigantol 1 kr. to 670j.m D3, a roztw. 1 kropla 500j.m, zaś w
      cebionie w 1kr. ok. 30j.m D3, a w saszetce vibowitu 400j.m. wiec pediatra powie
      jak dawkować, żeby nie przesadzic z D#, bo zaczną sie zaparcia i brak apetytu, a
      po co. Beata
      • mazia79 Do Tweedy_bird 27.01.06, 09:25
        Pewnie że cię pamietam smile)
        Ja również gratuluje maluszka. My te witaminy podajemy tak jak Ty, na noc przed
        spaniem. I ja tez kiedys miałam takie wrażenie, że jak raz zapomnielismy (wstyd
        się przyznać, ale jednak) to malutka spala lepiej.Musimy popytać pediatrę.
        Bardzo Wam dziękuję
        Pozdrawiam
        Marzena z Igą
    • bea-ta Re: podawanie witamin 27.01.06, 09:39
      Wit. D3 podajemy zawsze rano - przed spacerem i nie łaczymi preparatu z
      cebionem. Wit. C łacznie z D3 w iększych dawkach może powodowac kamice nerkowa.
      Lepiej wiec podawac wit. C poxniej.B.
      • isia36 Re: podawanie witamin 30.01.06, 23:16
        Jest cebion i cebion multi. Cebion multi zawiera olejek pomarańczowy który jest
        bardzo uczulający i dlatego powinno się go podawać starszym dzieciom.Niestety
        większość pediatrów nie jest obeznana w tym i przepisuje noworodką cebionmulti
        zamiast cebion. Ja szukająć przyczyny dlaczego moja mała pręzy się i płacze
        wieczorem(wtedy podawałam jej cebion multi i vigantol)zostałam dosłownie juz o
        suchym chlebie szukająć przyczyny w swoim jadłospisie. dopiero zajażyłam że
        podobnie zachowywała się po infacolu (tez z dodatkiem pomarńczowym).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka