Dodaj do ulubionych

Zasiłek wychowawczy

07.02.06, 13:35
Pomóżcie dziewczyny, bo już zgłupiałam. Jak sie nazywa teraz odpowiednik
starego zasiłku wychowawczego? Kto go wypłaca? ZUS? W jakiej wysokości i
jakie trzeba spełnić warunki? Czy dochód jaki się bierze pod uwagę to tylko
dochów męża? Tak było kiedyś, a teraz? Napiszcie co wiecie,a lbo gdzie się o
to pytać w ZUS czy w MOPR?
Obserwuj wątek
    • katarzynawinni Re: Zasiłek wychowawczy 07.02.06, 13:40
      Wychowawczy wypłaca MOPR. Musisz mieć zaświadczenie z US Twoje i męża (twoje
      będzie brane pod uwagę jako dochód utracony - skoro idziesz na wychowawczy).
      Dochód nie może przekroczyć kwoty 504 zł ( bierzesz pod uwagę tylko męża i
      dzielisz jego dochód na ilość osób w waszej rodzinie). Musisz wypełnić
      odpowiedni druk z MOPR, dostarczyć dowody osobiste Twoje i Męża, pesel dziecka,
      i akt urodzenia. To chyba wszystko
      Pozdrawiam
      • ennkaa Re: Zasiłek wychowawczy 07.02.06, 13:46
        Dziękuję za odpowiedź. A czy nie potrzebuję zaświadczenia , że w ogóle jestem
        na wychowawczym? Jakieś zaświadczenie od pracodawcy? Po co w takim razie mój
        dochód jeśli się dzieli tylko męża. Pytam, bo w naszym przypadku to ważne,
        zzarabiam dużo więcej niż mąż. Poza tym za jaki okres potrzebne jest to
        zaświadczenie? I czy mój pracodawca ma w tej procedurze jakiś udział czy ja mam
        to bezpośrednio załatwiać w MOPR?
      • ennkaa Re: Zasiłek wychowawczy 07.02.06, 13:47
        Acha...i jaka jest wysokość tego zasiłku?
        • kasiulek11 Re: Zasiłek wychowawczy 07.02.06, 14:01
          Wysokość zasiłku 400 zł. mies.
          Ale po kolei:
          Musisz zakwalifikowac się do zasiłku rodzinnego (czyli nie przekroczyć progu
          dochodowego 504/os.) Pod uwagę będą brane dochody Twoje i męża za rok 2004, na
          podstawie zaświadczeń z Urzędu Skarbowego. Twoj dochód nie jest utracony - ten
          przepis został zmieniony i od września 2005 r. tylko utrata pracy kwalifikuje
          do wykazania dochodu utraconego.
          Dokumenty:
          -Dowód osobisty (zrobią na miejscu ksero)
          -skrócony odpis aktu urodzenia dziecka - oryginał,
          -zaśiwadczenia z US o dochodach za 2004 r- Toje i męża,
          -zaśiwiadczenie pracodawcy, że udzielił Ci urlopu wychowawczego, z podaniem od
          kiedy do kiedy kieruje Cię na urlop, oraz z zaznaczeniem, że jesteś zartudniona
          w danym zakładzie pracy przynajmniej przez okres 6 m-cy przed dniem uzyskania
          urlopu wychowawczego,
          - zaświadczenie ZUS o tym, że jesteś zgłoszona przez pracodawcę do ubezpieczeń
          społecznych.
          -wniosek wypełniony na druku MOPS-u.
          • ennkaa Re: Zasiłek wychowawczy 07.02.06, 14:14
            Dzięki za odpowiedzisad niestety...
            podzwoniłam, poczytałam i nic z tego nie będzie
    • ennkaa Re: Zasiłek wychowawczy 07.02.06, 13:56
      Przepraszam, jeszcze jedno pytanie. U nas w mieście nie ma MOPRU są za to różne
      inne mopsy i tak dalej. Jak ten ośrodek może się nazywać inaczej? Czy może
      poprostu muszę w tym iść do miasta wojewódzkiego?
    • viola75 Re: Zasiłek wychowawczy 07.02.06, 14:17
      Byłam tydzień temu w MOPS-ie i składałam dokumenty do zasiłku wychowawczego i
      pani powiedziała mi, że mój dochód jest utracony i pod uwagę bierze się tylko
      dochody męża. Więc może podasz podstawę prawną na podstawie której od września
      nie ma dochodu utraconego i do obliczenia kryterium dochodowego bierze sie
      zarówno dochody jednego jak i drugiego z małżonków. Bo może mnie źle
      poinformowali i tak naprawdę ten zasiłek mi się nie należy?? Na stronie
      www.zus.pl/swiadcze/zas005.htm jest zapis :Za utratę dochodu uznaje się
      utratę dochodu, która nastąpiła w związku z następującymi okolicznościami:
      uzyskaniem prawa do urlopu wychowawczego...
      Więc jak to jest?
      • ennkaa Re: Zasiłek wychowawczy 07.02.06, 14:19
        Ale czy miałaś wcześniej prawo do rodzinnego? Bo mi własnie babka w mopsie
        powiedziała, że muszę się starać najpierw o rodzinny...no a rodzinnego nie
        dostanę przecież, bo jeszcze mam dochód

Kurcze...dobrze by było gdybyś miała rację
        • iza1011 Re: Zasiłek wychowawczy 07.02.06, 14:30
          Jestem w podobnej sytuacji. Do 15 lipca jestem na macierzyńskim. Byłam w MOPSie
          i pani powiedziała mi że jeżeli złożę wniosek o wychowawczy po upływie urlopu
          macierzyńskieo wówczas nie mam żadnego dochodu więc biorą pod uwagę tylko dochód
          męża. czyli muszę złozyć wniosek 16 lutetgo. Chyba tak? tak zrozumiałam.
          A tak w ogóle to czy po macierzyńskim i przed wychowawczym trzeba brać urlop
          wychowawczy jeżeli tak to ile??
          • iza1011 Re: Zasiłek wychowawczy 07.02.06, 14:32
            Kurcze pomyliłam sie chodzi mi o to czy przed wychowawczym trzeba brać urlop
            wypoczynkowy?????
        • viola75 Re: Zasiłek wychowawczy 07.02.06, 14:31
          Skladam wszystko na jedym wniosku. Na tej stronie co podalam mozna ten wniosek
          zciagnac. To jest wniosek o ustalenie prawa do zasilku rodzinnego oraz dodatkow
          do zasilku rodzinnego. Tam trzeba zaznaczyc, ze sie starasz o zasilek rodzinny
          i dodatki z tytulu urodzenia dziecka i opieki nad dzieckiem w okresie
          korzystania z urlopu wzchowawczego. I nie uslyszalam ze robie cos zle, wiec
          pewnie tak to sie odbywa. I chyba za jednym razem wydaja decyzje dotyczaca
          wszystkich dodatkow.
          • ennkaa Re: Zasiłek wychowawczy 07.02.06, 14:35
            Viola a mozesz mi jeszcze napisać jakie dokładnie Ty skłładałaś dokumenty bo
            mi babka w mopsie już całkiem pokręciła. I ile osób zatrudnia Twoja firma bo
            nie wiem czy ja sama muszę to załatwiać czy dostarczam dokumenty do firmy jeśli
            jest duża?
            • kasiulek11 Re: Kwestia dochodu utraconego 07.02.06, 14:43

• kasiulek11 Re: Kwestia dochodu utraconego 07.02.06, 14:46
                uppps za szybko wcisnęłam ENTER.
                z tym dochodem utraconym to jest tak, że aby brac pod uwagę tylko dochód męża,
                nalezy byc juz na urlopie wychowawczym. Wóczas faktycznie MOPS wezmie pod uwagę
                tylko dochód męża.
                • kasiulek11 Re: Kwestia dochodu utraconego 07.02.06, 14:48
                  w sytuacji, kiedy staracie się o zasiłek rodzinny bedąc jeszcze na urlopie
                  macierzyńskim, wówczas bedzie pod uwage brany dochód obojga małżonków.
          • viola75 Re: Zasiłek wychowawczy 07.02.06, 14:53
            Ja bylam na macierzynskim, pozniej wykorzystalam urlop wypoczynkowy i teraz
            wlasnie konczy mi sie urlop i zlozylam wniosek o wychowawczy. Z zakladu pracy
            dostalam zgode na wychowawczy, skompletowałam dokumentyi poszłam złożyć
            wniosek. Trzeba się tylko dokładnie dowiedzieć jakie dokumenty są potrzebne. U
            mnie było potrzebne:
            1.wniosek o ustalenie prawa do zasilku rodzinnego oraz dodatków do zasiłku
            rodzinnego
            2. zaświadczenie od pracodawcy dotyczące zatrudnienia / od kiedy do kiedy/ i na
            jaki czas udzielony jest urlop wychowawczy
            3.zaświadczenie z ZUS-u dotyczące zgłoszenia przez pracodawcę do ubezpieczeń
            społecznych
            4.Zaświadczenie z Urzędu Skarbowego o dochodzie / moje i męża/
            5.Oświadczenie o wysokości dochodu / oni dają na miejscu - podpisuje się, że
            nie osiągało sie dodatkowych dochodów/
            6.Odpis skrócony aktu urodzenia dziecka
            7.ksero dowodu osobistego / oryginał do wglądu/
            8.Oswiadczenie o sposobie odbioru pieniędzy /osobiście czy na konto/
            9.Zaświadczenie z zakładu pracy męża, że nie pobierał wcześniej zasiłku
            rodzinnego ani innych dodatków
            10.zaswiadczenie z mojego zakładu pracy, że nie pobierałam wcześniej zasiłku
            rodzinnego ani innych dodatków

• viola75 Re: Zasiłek wychowawczy 07.02.06, 14:59
              Moja firma jest ogólnopolska, więc zatrudnia bardzo dużo osób. Wszystko
              załatwiam sama . Z zakładu pracy dostałam tylko niezbędne zaswiadczenia.
              • viola75 Re: Zasiłek wychowawczy 07.02.06, 15:08
                Jeżeli chodzi o urlop wypoczynkowy to ja wykorzystałam cały + opieka na
                dziecko, bo słyszałam , że poźniej przepada, ale przepisów nie znam, więc nie
                wiem jak to jest naprawdę.
                • ennkaa Re: Zasiłek wychowawczy 07.02.06, 15:14
                  urlop wychowawczy można, ale nie trzeba wykorzystać. Dwa dni na dziecko
                  przepadają. A co do zasiłku to zrobię jak Ty ale już czuję , że się trzeba
                  będzie przepychać. Wydrukuję tego linka, zbiorę dokumenty i ... trzymajcie
                  kciuki.
                  • ennkaa Re: Zasiłek wychowawczy 07.02.06, 15:14
                    Oczywiście chodziło o wypoczynkowy w poprzednim poście.
                    • viola75 Re: Zasiłek wychowawczy 07.02.06, 15:18
                      ennkaa trzymam kciuki i daj znac jak poszło
                      • ennkaa Re: Zasiłek wychowawczy 07.02.06, 16:04
                        Najpierw poczekam na wychowawczy czyli do marca, Mam nadzieję, że się uda.
                        Pójdę uzbrojona po zęby.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka