ninkasz 27.02.06, 21:50 Moj synek ma 3 tygodnie i od tygodnia nie chce spac w dzien. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ninkasz Re: problemy ze spaniem w dzien u 3tyg. niemowlak 27.02.06, 21:55 sorka cos pomieszalam ) Wiec ma 3 tygodnie i od tygodnia nie chce spac w dzien. Wiem ze z czasem okres czuwania sie u dzieci wydluza ale to chyba jeszcze za wczesnie. Zwlaszcza ze te okresy sa bardzo dlugie. Potrafi obudzic sie o 10 - ej i zasnac dopiero kolo 19 - ej po kapieli i kolacji. Poza tym nie chce spokojnie lezec w lozeczku tylko chce zeby go caly czas nosic albo najchetniej wisialby na mnie i memlal non stop cyca. Wiem ze to jeszcze malenstwo i potrzebuje bliskosci ale on ma spac!!! Czemu nie spi?? Martwie sie. Co robic? Odpowiedz Link Zgłoś
saskiaplus1 Re: problemy ze spaniem w dzien u 3tyg. niemowlak 27.02.06, 22:15 Nie martw się, to nic groźnego. Co Cię może zmartwić, to fakt, że może Ci się przydarzyć to, co mi: mój też przestał spać w dzień po dwóch tygodniach i do dziś nie sypia, a ma już prawie siedem miesięcy... Usypia w dzień tylko w wózku na spacerze i w samochodzie, ale budzi się zwykle po wyjęciu go stamtąd. W domu nigdy. Taka jego uroda - jest bardzo żywym dzieckiem i szkoda mu pewnie czasu na sen, kiedy świat jest taki interesujący. Wieczorem też długo zasypiał dopiero po północy (rekord to trzecia rano) i dopiero od paru tygodni udało mi się urządzić mu wcześniejsze nieco zasypianie. Nie bez walki. Ale zauważyłam, że wieczorem zasypia lepiej, jak wyśpi się w dzień, więc codzienny dłuższy spacer stał się koniecznością Dlatego myślę, że musisz przeczekać. Tak samo, jak wiszenie na Tobie i ssanie przez okrągłą dobę. Wszystko po trochu mija, a ja już trochę za tym tęsknię, bo jestem teraz mojemu synkowi coraz mniej potrzebna Odpowiedz Link Zgłoś
ninkasz Re: problemy ze spaniem w dzien u 3tyg. niemowlak 28.02.06, 11:22 No to mnie pocieszylas ) Juz sie tym martwilam ale widze ze inne dzieci tez tak maja wiec chyba wszystko z nim w porzadku. Zawsze myslalam ze okres czuwania wydluza sie u dzieci troche pozniej a tu prosze niespodzianka. Ale skoro jest taki towarzyski to musze sie do tego przyzwyczaic i cieszyc sie tym bo pozniej pewnie tez mi tego bedzie brakowac. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
shamsa Re: problemy ze spaniem w dzien u 3tyg. niemowlak 27.02.06, 22:30 nie ma czegos takiego jak problemy ze spaniem w dzien u noworodka. schematy snu dopiero sie wyksztalcaja. kazda opcja jest mozliwa. wazne zeby spalo noeorodkowe minimum dziennie. jeszcze nie raz cie zaskoczy i wywroci grafik do gory nogami Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: problemy ze spaniem w dzien u 3tyg. niemowlak 27.02.06, 22:51 Widocznie wystarczajaco sie nadrzemie przy jedzeniu. Moze teraz wiecej mleka mu trzeba i dłuzej ssie ni odpoczywa naraz, a jak sie naje, to i wypoczety. Odpowiedz Link Zgłoś
efka42 Re: problemy ze spaniem w dzien u 3tyg. niemowlak 28.02.06, 09:28 Ja tez jestem zdania, ze wystarczaja mu drzemki przy cycusiu.Jak je dokladnie policzysz to pewnie troche czasu sie nazbiera. Odpowiedz Link Zgłoś
oskarek05 Re: problemy ze spaniem w dzien u 3tyg. niemowlak 28.02.06, 09:45 Też tak miałam jak piszesz.Ale około 2 m-ca zaczął spać 2 razy w dniu.Raz 2 godz. i raz 1 godz.Spacery bardzo pomagają, napewno. Pozdrawiam!!Naprawdę zobaczysz jeszcze 100 razy mu się będzie zmieniało.Tak jak mój spał kiedyś po kapaniu a teraz dopiero z nami o 23.00. Odpowiedz Link Zgłoś
ninkasz Re: problemy ze spaniem w dzien u 3tyg. niemowlak 28.02.06, 11:17 Problem polega na tym ze on nie spi podczas jedzenia. Czesto zasypia po jedzeniu jeszcze u mnie na rekach. Ale gdy go klade do lozeczka natychmiast sie budzi i robi awanture (raz zdarzylo mu sie pospac pol godzinki). Odpowiedz Link Zgłoś
nusia791 Re: problemy ze spaniem w dzien u 3tyg. niemowlak 28.02.06, 11:17 Moja córka też miała problem ze spaniem.Chciała spać najlepiej przy cycu. Byłam wykończona jadła chyba 1,5 godziny, jak jakładłam do łożeczka to po chwili budziła się. Mam jeszcze starsza córkę wieć wydawało mi się że doświadczenie podpowiada mi ze naczyła się na rączkach albo że z cyca zrobiła sobie smoczek uspokajacz. Wyobraż sobie pojechałam do teściowej i co się okazałao ,że miałam za mało pokarmu w piersiach, dlatego dziecko nie spało i od czasu do czasu płakało. Ściągnęłam rano, a powinnam mieć przecież dużo nad ranem a miałam zaledwie 40 ml.Odrazu podałam NaN 1 i jak bym dziecka nie było.Zjadło odbiło i zadowolone poszło spać. Nie mogłam uwierzyc , że spi i chodziła podglądac czy oddycha. Mój mąż był przeciwny dokarmianiu ale wtedy go nie było i co zagłodziłabym własne dziecko. Może i twoje tez jest głodne, nie uwierzysz jak nie spróbujesz. Pozdrawiam może to to ale tak na marginesie dzieci powinny spać i dziwię się mamą powyżej że piszą iż mu się zmieni. Tak zmieni się, ale może mieć problemy w przyszłość ze spaniem poczytaj "Uśnij wreszcie" Odpowiedz Link Zgłoś
ninkasz Re: problemy ze spaniem w dzien u 3tyg. niemowlak 28.02.06, 11:37 Wydaje mi sie ze on sie najada. Ssie bardzo ladnie pozniej ssie dalej robiac sobie z cyca tak jak piszesz smoczek uspokajacz. Kiedy nosze go na rekach lezy sobie spokojnie i rozglada sie. Kiedy tylko odkladam go do lozeczka budzi sie i zaczyna plakac. Ale jesli to sie nie zmieni to bede musiala sprobowac go dokarmiac moze masz racje. Przeciez nie moge go glodzic a jesli nie bedzie glodny to nie bedzie jadl. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
enka12 Re: problemy ze spaniem w dzien u 3tyg. niemowlak 03.06.06, 20:33 witam, mamy podobny problem.. Maja ma 3 tygodnie i 3 dni. Nie sypia w dzień WCALE oprócz spacerów.. kiedy jest natomiast brzydko na dworze to zupełnie nic a nic, no bo na deszcz i wiatr nie wyjdziemy przeciez z takim maleństwem.... a teraz pogody jakie są każdy widzi.. widzę ze jest wykończona kompletnie tym niespaniem.. zmartwiłyście mnie ta ilością pokarmu.. jak mam to sprawdzić..? ile powinnam odciągnąć, zeby miec pewność ze się najada? Pozdrawiam mocno! Odpowiedz Link Zgłoś
ninkasz do enka12 03.06.06, 21:18 widze ze wywolalas moj stary post. ja juz nie mam tego problemu - maly w poniedzialek skonczy juz 17 tyg. (prawie 4 mieciace) i ma juz swoj rytm dobowy. nie wiem co ci poradzic. moze to taki etap? a moze rzeczywiscie jest glodna? ale jesli jest glodna to na pewno cie o tym "informuje". mozesz to tez sprawdzic podajac jej po karmieniu butelke. jesli bedzie najedzona butelka nie zrobi na niej wrazenia. ja widzialam ze maly sie najada i widzialam ze jest bardzo zmeczony ale po prostu nie moze zasnac. i mialam w nosie rady ze nie wolno kolysac dziecka, nie wolno go usypiac i usypialam. pamietaj ze to taki paradoks - im dziecko bardziej zmeczone tym bardziej nie moze zasnac. Odpowiedz Link Zgłoś
enka12 Re: do enka12 04.06.06, 12:19 no wlasnie ja widze ze ona sie najada, ale juz sie łapię wszystkich pomysłów nawet tych ktore wydaja mis ie nieprawdopodobne.. nie sądzę zeby byla glodna.. a potrafi walczyć ze snem jak lwica.. i coraz bardziej się meczy.. i im bardziej się męczy tym bardziej zasnąć nie moze... i ryk jest wielki... a my bezradni... staramy się robić wszystko żeby zasnęła.. a ona w dzień ma spanie w nosie. w nocy śpi jak aniołek. Odpowiedz Link Zgłoś
kamienna5 Re: do enka12 04.06.06, 13:42 Moja ma 6 tygodni i na początku też zasypiała przy piersi i budziła się zaraz po przykryciu kołderką i nie chciała zasnąć. Połózna środowiskowa powiedziała, żeby spróbować dać jej smoczek i wyjmować pierś jak tylko dziecko zasypia, bo inaczej robi sobie smoczek z piersi. Poza tym jak się uśpione dziecko kładzie spać do łóżeczka i ono się przebudza, to nie dziw się, że ryczy, bo to tak jakbyś Ty się nagle obudziła w łózku u sąsiadów - też byś się wystraszyła... Spróbuj dac smoczek. Moja od razu zamyka oczy - taka mała ćpunka Byłam przeciwna dawaniu smoczka, bo się w gazetach naczytałam pierdołowatych teorii!!! Grunt to zdrowy rozsądek i dobro dziecka. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ninkasz Re: do enka12 04.06.06, 14:16 z tym smoczkiem to dobra mysl. ja co prawda nie dawalam malemu ale czasem zalowalam. teorie ze niszczy zgryz to bzdury. teraz sa takie ze nie niszcza. tylko kup uspokajajacy i koniecznie anatomiczny. i daj go dziecku juz bo jak bedzie wieksze to juz nie zechce. moze to pomoze? Odpowiedz Link Zgłoś
enka12 Re: do enka12 04.06.06, 19:38 smoka dajemy. NUKa uspokajającego i CHICCO anatomiczny uspokajacz.. zwykle kładziemy Majusię kiedy nie śpi jeszcze.. ona po jedzeniu się przebudza, wtedy odbijamy, uspokajamy i kładziemy do łóżeczka i ona zwykle pogapi się jeszcze w łóżeczku na COŚ po czym zaczyna się płacz... zwykle uspokajamy bez wyjmowania z łózka choć jak sie rozwyje tak porządnie to podnosimy, tulimy i znowu kładziemy.. działamy od dwóch dni wg Tracy Hogg bo wydaje nam się to rozsądne.. a mała smoka ssie tylko przez jakieś 10 minut, później wypluwa. Sama nie wiem, to taki wiek? że nie śpi i broni się rpzed tym snem?? Odpowiedz Link Zgłoś
ninkasz Re: do enka12 04.06.06, 21:12 no to co robicie rzeczywiscie wydaje sie rozsadne. ale tak sobie mysle ze w tym okresie wzrasta zapotrzebowanie dziecka na pokarm (za 3 tyg znowu). po prostu wiecej je. a piersi nie produkuja jeszcze tyle pokarmu. z tego co rozumiem karmisz piersia. moze o to chodzi? moze przystawiaj mala czesciej? albo polez z nia caly dzien w lozku niech je kiedy chce. laktacja sie unormuje i moze bedzie ok. a jak nie to trzeba szukac innej przyczyny. ja bym sprobowala tego bo taki maluch musi spac. przeciez ona rosnie kiedy spi a skoro nie spi... Odpowiedz Link Zgłoś
a-just-a Re: problemy ze spaniem w dzien u 3tyg. niemowlak 04.06.06, 22:08 Witam, Miałam podobny problem, mój synek nie chciał spać. Był okropnie marudny i placzliwy. I teraz już wiem że to właśnie niewyspanie było tego powodem. Taki maluszek potrzebuje snu i to często(ma dużo wrażeń i to powoduje ze jest zmęczony) ale niestety w zasypianiu czasami trzeba pomóc. Nie wszystkie są kochanymi aniołkami które same zasypiają w łóżeczku. Ja zdecydowanie polecam ci książkę "Język niemowląt" Tracy Hogg.Po przeczytaniu jej moje dziecko jest nie do poznania, śpi 2-3 razy dziennie i w nocy też nie najgorzej. Budzi się na karmienie-karmie piersią. Jeszcze raz polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
enka12 Re: problemy ze spaniem w dzien u 3tyg. niemowlak 05.06.06, 10:06 ile zajelo Wam nauczenie bobasa takiego rytmu? Odpowiedz Link Zgłoś