Dodaj do ulubionych

mokre uszko?

03.03.06, 10:38
nie pamietam czy juz pisalam ale jakby co zapytam sie na wszelki wypadek!czy
podczas kapili mozna zamoczyc uszko?bo u nas ciagle sie moczy prawe wlasciwie
cale sie zamacza!maz ja trzyma do kapieli i zwracam mu uwage ale inaczej malej
nie moze trzymac i chcac niechcac moczy sie!wiki ma2miesiace
Obserwuj wątek
    • mik04 Re: mokre uszko? 03.03.06, 10:40
      Można
    • b.bujak Re: mokre uszko? 03.03.06, 10:43
      przeciez sie dziecku woda przez ucho nie naleje do głowy...
      trzeba tylko po kapieli dobrze wytrzec;
      poza tym, przeciez gdy dziecko jest jeszcze w brzuchu u mamy, to całe jest
      zamoczone... z uszami przecież
      • izaw84 Re: mokre uszko? 03.03.06, 10:45
        pytam sie bo niewiem niektorzy mowia zeby nie moczyc
        • b.bujak Re: mokre uszko? 03.03.06, 10:50
          ja mocze i potrafie uzasadnic, dlaczego moge moczyc, jesli ktos Ci powie, zeby
          nie moczyc, to poproś go o uzasadnienie...
          • izaw84 Re: mokre uszko? 03.03.06, 10:56
            oki dzieki
          • naatka uzasadniam- dlaczego nie moczyć:) 03.03.06, 15:03
            bo trudno dobrze wytrzeć potem, takie maleńkie uszko ( przynajmniej u mojej 2-kg
            córeczki było ono maciupeńkiesmile a jak woda tam w środku zostanie to
            prawdopodobieństwo zapalenia większe jest ( sama miałam kiedyś w środku lata
            zapalenie ucha z powodu niedokładnego jego wytarcia i "zawiania" podczas jazdy
            samochodem)
            Przy noworodku starałam się nie moczyć uszek z w/w powodów, ale teraz przy córce
            już 6 miesięcznej nie przejmujemy się tym i moczymy i osuszamy skręconą mocno watką.
            • 5_monika Re: uzasadniam- dlaczego nie moczyć:) 03.03.06, 16:08
              w życiu nie wycierałam uszu dziecku i zapalenia nie miał.
    • iws Re: mokre uszko? 03.03.06, 17:22
      nie powinno się moczyć, bo łatwo o zapalenie ucha- tyle wiem ja. Też nam czasem
      w kąpieli się jednak zamoczy. zwłaszcza, że mąż uważa, że kąpiel to radość i
      zabawa i chlape się z dzieckiem. i pewnie ma rację, ja czasem jestem wtedy
      niespokojna ale myslę sobie, że przecież chodzi sie np. na basen z niemowlętami
      • aneta111 Re: mokre uszko? 23.03.06, 08:19
        no niestety ja pozwalałam sobie na moczenie uszka u mojej 3 letniej dominiki i
        prosze ma ostre zapalenie ucha. dowiedziałam się ze by woda nie wlatywała do
        uszka to nalezy watę namoczyć w oliwce i na czas kapieli włozyc w uszka.pozdrawiam
        • naturella Re: mokre uszko? 23.03.06, 08:28
          Bzdury. Moja mama, laryngolog po II st. specjalizacji i doktoracie powiedziała
          mi, że moczenie uszu przy kąpieli działa bardzo dobrze, uszy się oczyszczają,
          woskowina wypływa, nie ma ryzyka zatykania później uszu. Trzeba tylko wytrzeć
          uszy po kąpieli i już. Zresztą to samo dotyczy dorosłych, gdyby więcej osób
          moczyło uszy w wannie podczas mycia włosów (można nawet delikatnie prysznicem
          sobie sikać co jakiś czas), to nie byłoby potem pacjentów z zapaleniami ucha,
          korkami z woskowiny (nie uwierzyłybyście, czasem przychodzą z takimi korami, że
          przez kratkę odpływową w umywalce nie chcą przejść). Brrr.
    • bomba001 Re: mokre uszko? 23.03.06, 08:31
      oczywiście, że można moczyć! a jak dzieci myślisz na basen chodzą, gdzie
      nurkuja??? mozna troche wytrzeć, ale to zapalenie sie od zawiania, włąśnie np w
      samochodzie robi. a wytrzec to raczej dookoła, u nas dziecko zawsze pod wodą
      oba uszy ma, tak sobie siedzi, i nigdy nic nie wycieram.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka