Dodaj do ulubionych

Glowka w jedna strone

12.03.06, 12:55
Moja malenka ma 12 dni.I jakos tak caly czas uklada glowke w jedna strone.Od
kogos zlyszalam zee to niedobrze.Dlaczego?
Obserwuj wątek
    • mama.pawla Re: Glowka w jedna strone 12.03.06, 13:12
      Mój synek też układał się w jedną stronę, potem w wieku 3 m-cy okazało się że
      ma asymetrie ułożenową (skręcony jest na jedną stronę)i trzeba ćwiczyć -metoda
      Vojty.Trochę ciężko było.Pomogło ale można temu zapobiec. Teraz jest już OK.

To bardzo ważne. Układaj małą raz na jedną, raz na drugą stronę. Podchodź do
      niej, a to z jednej, a to z drugiej strony, z noszeniem też tak samo.... itd.

Wszystko symetrycznie.

Powodzenia Mama Pawła 24.07.2005r.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=37253120
    • gika_gkc Re: Glowka w jedna strone 12.03.06, 13:25
      u nas maly tez ukladal glowe w jedna strone i podczas wizytu u ortopedyw
      wsprawie bioderem okazalo sie ze ma krecz karku - przyblokowane miesnie na szyi
      diagnoze potwierdzil neurolog
      musielismy cwiczyc kilka miesiecy
      nosil tez przez 3 miesiace kolnierz ortopedyczny
      radze wiec obracaj jej glowke w obie strony
      jak juz bedzie wieksza w trakcie zabawy prowokuj do obarcania glowki
      dokaldnie tak jak radzi poprzedniczka
    • mezi6 Re: Glowka w jedna strone 12.03.06, 13:35
      za to moja cócia, która obecnie ma 3 miesiące ma główkę odwróconą w jedną
      stronę tylko przy noszeniu na rekach w pozycji pionowej, bo gdy śpi to
      przekręca i w jedną i w drugą stronę.
    • bonnie75 Re: Glowka w jedna strone 12.03.06, 15:27
      Moj maly tez preferuje jedna strone. Ma teraz 8 tygodni i na poczatku zwracal
      glowinke tylko w prawo. Obecnie juz w obie, ale prawa nadal dominuje. Na
      wizycie ortopeda stwierdzila delikatna asymetrie ulozeniowa (dziecko bylo
      zwrocone w te wlasnie strone w brzuchu), zbadala kregi szyjne i powiedziala, ze
      wszystko jest w porzadku, nie ma kreczu i samo sie wyrowna. Jednak we wtorek
      wybieramy sie jeszcze do neurologa. Moj Adas ma w zwiazku z ta asymetria
      odrobine krzywa glowke. Z tego co sie orientuje wiele dzieciakow rodzi sie z
      asymetria i czasami samo sie wyrownuje, a innym razem potrzebna jest
      rehabilitacja.
      • myszkina1 Re: Glowka w jedna strone 12.03.06, 16:43
        Mój też tak miał (i ma nadal). U nas jest to lekka asymetria ułożeniowa.
        Będziemy chodzić na rehabilitację do Centrum Zdrowia Dziecka. Tam ćwiczą metodą
        NDT Bobath, a nie Voytą, czyli tą "zabawową", a nie "bolesną" metodą. Moi
        znajomi, którzy też rehabilitowali w CZD twierdzą, że 6 tygodni ćwiczeń
        wystarczyło. Do czasu rozpoczęcia rehabilitacji kazano nam pokazywac dziecku,
        że świat ma dwie strony - czyli podchodzic do dziecka raz z jednej raz z
        drugiej strony, interesujące przedmioty pokazywać z tej nielubianej strony,
        bawić się ciałkiem malucha w ten sposób, żeby zauważylo symetrię - np. dotykać
        jego prawą rączką lewej nóżki i potem odwrotnie lewą rączką prawej nózki,
        dotykać rączką o roączkę,, nóżką o nózkę. Po tygodniu u nas znaczna poprawa,
        ale nadal mamy wzmożone napięcie i jeszcze z tym będziemy walczyć. Życzę
        powodzenia, będzie dobrze!!! Acha - pytałam się, czy to może miec jakieś
        niedobre skutki w przyszłości dla dziecka - okazało się, że co najwyżej może
        mieć skoliozę lub inne skrzywienia kręgosłupa. Pozdrawiam smile)))
    • dzemma Re: Glowka w jedna strone 12.03.06, 16:39
      takie samo było z moim synkiem i tez miał dwa tygodnie, odrazu odwiedziłam
      kilku lekarzy, okazalo się ze to kręcz szyi, i faktycznie jak już tu mama
      pisała to kilka miesięcy pracy rechabilitacyjnej ale nie nosił kołnierza
      ortopedycznego, jeździłam z nim na masarze i ćwiczyłam duuuuuuuuuużo ćwiczyłam,
      jak miał 7 m-cy sladu nie było ze cokolwiek mu doskwierało, im szybciej udasz
      się do pediatry po skierowania tym lepiej dla dzidzi, bo pomimo, że my tez
      działaliśmy szybko to synek miał z jednej strony dość spłaszczoną główkę, a
      jest to bardzo trudne do wyprowadzenia, chociaż możliwe, ale chyba więcej pracy
      mnie to kosztowało, niz ta cała rechabilitacja, bardzo mozliwe też że Twoja
      dzidzia może mieć asymetrię ułożeniową, sprawdz: połóz malucha na wprost i
      jeśli kieruje nózki w tą samą stronę co główkę to idz to rechabilitanta,
      powodzenia, zdrówka dla dzidzi!
    • aga55jaga Re: Glowka w jedna strone 12.03.06, 16:43
      nie koniecznie - może to być spowodowane tym że była tak ułożona w macicy.
      Moja mała układała główkę także w jedną stronę, przeczytałam gdzieś, że trzeba
      stymulować dziecko, czyli np podchodzić do niej z tej strony w którą mniej
      chętnie odwraca główkę, mówić z tej strony, układać w łóżeczku itp. Ale pownno
      się pokazać też dziecko pediatrze aby wyelimionował np kręcz szyi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka