Dodaj do ulubionych

pomoc dla pupci

12.03.06, 17:55
Witam,moja corka 3 mies.ma strasznie opszczypana dupcie(ma uczulenie na
pampersy).Nie wiem co mam jej nakladac bo nic nie pomaga,a probowalam
naprawde wszystko.Moja sytuacja jest natyle zla,bo mieszkam we wloszech a tu
nie ma dobrych kremow dla dziecka.Dlatego pytam was,bo chce kupic w Polsce
droga wysylkowa,ale nie wiem co jest dobre.Doradzcie
Obserwuj wątek
    • marzenazgorska Re: pomoc dla pupci 12.03.06, 18:01
      Witam.Proponuje krem tormentiol, zawsze nam pomagał. Pozdrawiam
    • marzenazgorska Re: pomoc dla pupci 12.03.06, 18:05
      mialyśmy ten krem zapisany przez pediatre, gdy dziecko miało pół roku nie wiem
      czy takie małe dzieci 3 miesięczne mogą ja używać. Jeszcze raz pozdrawiam
    • aaniac Re: pomoc dla pupci 12.03.06, 18:05
      Myślę,że pieluchy tetrowe (oczywiście bardzo często zmieniane)mogłyby pomóc,
      poza tym krem Sudocrem lub Bepanten (albo mycie w roztworze nadmanganianu
      potasu).No i częste wietrzenie pupci-dzieci bartdzo to lubią.Jeśli sytuacja
      byłby gorsza, to lepiej wybierz się do lekarza, żeby nie doszło do pieluchowego
      zapalenia skóry.A może Maleńka ma jakąś alergię?
      • madzik-1977 Re: pomoc dla pupci 13.03.06, 14:18
        Sudocrem,sudocrem i jeszcze raz sudokrem!!! Jesli ma bardzo odparzoną pupcię to
        na początek GRUBO smaruj.Naprawde rewelacyjny!!! A później nie używałam niczego
        innego jak tylko zwykłą oliwę Z PESTEK WINOGRON.Wiem że brzmi dziwnie ale odkąd
        jej uzywam moja mała nigdy więcej się nie odparzyła.A kupisz w każdym sklepie
        spożywczym.Pozdrawiam.
    • alpepe Re: pomoc dla pupci 12.03.06, 18:08
      ja bym się przeszła do lekarza, może to alergia lub grzybica? I rada: wietrzyć
      pupę jak najwięcej. Pomaga lepiej niż krem.
    • kasiap1981 Re: pomoc dla pupci 12.03.06, 18:11
      Mój synek ma uczulenie na Pampersy, ale Hugiesy moge stosować bez oproblemów.
      Raz odparzyłam mu tyłeczek, jak sie okazało potem był to skutek zmiany
      chusteczek. My używamy od urodzenia nivea Soft. Oczywiście przez dwa tygodnie z
      tym odparzeniem walczyłam, bo dopiero po tygodniu zorientowalam się ,że to od
      chusteczek: wietrzenie tyłeczka- zostawiałam go bez pieluchy jak sie tylko
      dało, maści Sudocrem i Alantan, i rewelacja emulsja do kąpieli OILATUM. Super
      na wszystkie podrażnienia. Kąpiel w rumianku też podobno skutkuje.
    • asia710 Re: pomoc dla pupci 12.03.06, 18:15
      oj my tez znowu mamy ten problem i juz drugi dzien malenstwo lezy z gola pupcia
      wiekszosc dnia, okrywam ja tylko bawelniana pieluszka by nie bylo pupie
      zimnosmile), na noc nakladamy krem i pojemna pieluche
      tu gdzie mieszkam duzo mam stosuje babciny sposob: wazeline zmieszna z maka
      kukurydziana, podobno dziala rewelacyjnie ale nie probowlam
    • kiniozaur Re: pomoc dla pupci 12.03.06, 18:30
      Witaj.
      Też mam stały problem z pupą Młodej choć ma już 15 m-cy. Stosowałam Sudocrem ,
      Tormentiol i tysiąc innych - bez poprawy. Aż w końcu pediatra przepisała maść
      robioną w aptece - nazywa się Eucerini , jest na bazie kwasu bornego. Kosztuje
      5 zł a jest rewelacyjna!!! U Jadwini stosuję ją od urodzenia - ma skazę
      białkową , i , pomimo diety - częste żrące biegunki. Ta maść robiona w aptece
      działa już po 1,2-krotnym smarowaniu pupy.
    • kikers77 Re: pomoc dla pupci 12.03.06, 18:44
      Sudocrem .
    • mandziola Re: pomoc dla pupci 12.03.06, 20:05
      Ja polecam rumianek. Miałam ten sam problem - mojego uczulałay pampersy i
      husteczki do pupy. Przez tydzień myłam pupe wodą, potem na wszystkie
      zaczerwienione miejsca smarowałam wcikiem zwilżonym w zaparzonym rumianku i
      przeszło jak reką odją.
      Pozdrawiam
      • quami Re: pomoc dla pupci 12.03.06, 20:15
        kurde ja tez polecam termentiol, użyłam wpierwszym tygodniu zycia małej, do
        dziś a ma 4 miesiące nawet nie ma 1 krostki na pupci. Potem na tym forum
        przeczytalam, ze zawiera kwas borowy i może zaszkodzic dziecko a mało tego
        stwoerdzono śmierć łóżeczkową przez ta maść. Także w świetle tych postów trudno
        mi go polecić ale ja użyłam i mała żyje i ma sie b. dobrze.
        Buźka
    • koniwiki Re: pomoc dla pupci 12.03.06, 20:20
      ja proponuję kąpiel w krochmalu i przemywanie nim pupy w ciągu dnia, podobno to
      świetny domowy sposób na dolegliwości skóry
      • mart44 Re: pomoc dla pupci 12.03.06, 20:27
        koniwiki napisała:

> ja proponuję kąpiel w krochmalu i przemywanie nim pupy w ciągu dnia, podobno to
        >
        > świetny domowy sposób na dolegliwości skóry
        Ja też bym polecała, ale na pewno niezbyt często. Słyszałam ostatnio, że te
        naturalne środki mogą być świetnym środowiskiem dla hodowli bakterii więc lepiej
        go stosować doraźnie.
    • mart44 Re: pomoc dla pupci 12.03.06, 20:25
      Zajrzyj na forum Kosmetyki dziecięce, dowiesz się conieco o Tormentiolu i kwasie
      borowym/bornym. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=503&w=35066447&a=35075355
      W ogóle polecam to forum i ekspertkęsmile.
      A z osobistych doświadczeń polecam Bepanthen maść - bardzo skuteczny środek na
      wszelkie problemy skórne, ewentualnie Sudokrem, a przede wszystkim wietrzenie
      pupci. Jeśli to jest alergiczne, to po rozstaniu z Pampersami powinno przejść
      zanim paczka dojdzie.wink
      • majan2 Re: pomoc dla pupci 12.03.06, 22:05
        Ja stosuej regulerna wietrzenie pupy, czyli klade mala kilka razy dziennie na 10
        15 minut bez pieluszki w cieplym pokoju -uwielbia to i dobzre robi pupie, drugi
        sposob, to kapiel w korchmalu -dziala swietnie i tanio.
        • marghi Re: pomoc dla pupci 12.03.06, 22:20
          czesc!
          na pewno pomoze,choc problemu pewno nie usunie,kapiel w mace ziemniaczanej
          (fecola di patate),ja,z wlasnego doswiadczenia polecilabym Ci tez przecieranie
          pupy mieszanka oleju z olivek i wody-naprawde pomaga!
          Co do wyboru kremow we Wloszech...?!
          Mamy ich tutaj mase,popros o porade w aptece.
          Ja polecam najtanszy chyba w supermarkecie"BABY NEUTRO ROBERTS-PASTA
          PROTETTIVA",lub "CREMA PROTETTIVA FISSAN",sa one bardzo tluste,w zwiazku z czym
          stanowia przez dlugo bariere miedzy pupa a pieluszka!smile))
          pozdrawiam,marghi
          p.s.odezwij sie gdzie mieszkasz we Wloszech
    • akanter Re: pomoc dla pupci 12.03.06, 22:22
      SUDOCREM polecam sprawdził się w 100%.Pozdrawiam
    • agasasin1 Re: pomoc dla pupci 12.03.06, 23:35
      Dziekuje za wszystkie posty,juz zaczelam od maki ziemiaczanej.we wloszech juz
      probowalam wszystkie kremy jakie tylko znalazlam po przez fissan,dermana i inne
      konczac na travocort i pevaryl z apteki.olej z oliwek(stara wloska metoda)
      oczywiscie tez probowalam i NIC,dlatego licze na polskie sposoby.
      We Wloszech mieszkam kolo neapolu
    • gacusia1 Re: pomoc dla pupci 13.03.06, 00:30
      Sudokrem
    • magdzik945 Re: pomoc dla pupci 13.03.06, 10:13
      Witam. My tez mialysmy straszne problemy z pupcia i lekarz twierdzil ze jest to
      pieluszkowe zapalenie skory. polecil mi czeste wietrzenie pupci , kapiele w
      krochmaly i masc cholesterolowa. niby najzwyklejsza masc a pomogla. teraz
      profilaktycznie ja stosujemy i klopoty zniknely. pozdrawiam
    • aga2008 Re: pomoc dla pupci 13.03.06, 10:57
      U nas rewelacjnie sprawdził się Sudocrem i wietrzenie pupy oraz zmiana
      pieluszek - mała miała uczulenie na Pampersy. Pozdrawiam.
    • ggosiek Re: pomoc dla pupci 13.03.06, 12:52
      Ja właśnie walczę z podrażnioną pupą Marty już 5 dzień więc jestem na bieżąco.
      U mnie sprawdza sie moczenie pupy w roztworze nadmanganianu potasu (dostępny w
      aptece za ok. 2 zł. szaszetka ale starcza na bardzo długo). Już tego samego
      dnia pupa małej poprawiła się. Poza tym przed każdą zmianą pieluszki myję pupę
      zwykłąd wodą z mydłem dla niemowląt i wycieram do sucha. Często wietrzymy oraz
      smaruję pupę sudokremem (gruba warstwa). Pupa widocznie lepsza. A i lepiej nie
      zmieniać kremu do odpażeń z dnia na dzień, u mnie przez takie eksperymenty
      (teściowa używała zasypki a ja kremu) nabawiliśmy się odpażeń.
    • asik_cz Alantan plus 13.03.06, 12:55
      Po przetestowaniu różnych pieluch, tetry i różnych kremów pomógł zwykły i tani
      Alantan plus.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka