Dodaj do ulubionych

ssanie kciuka

17.03.06, 16:47
Witam wszystkie mamy i prosze o radę- moja 3,5 miesięczna córeczka bez
przerwy ssie kciuk.Karmię ją piersią a od pewnego czasu Hania nauczyła się
ssać smoczek. Niestety,dwa tygodnie temu zauwazyła że ma rączki i teraz bez
przerwy pcha kciuk do buzi.Nawet smoczka nie chce a gdy nie jest głodna to
przy piersi próbuje ssać i kciuka. Acha ponieważ Hania lubi bardziej prawą
stronę to problem narazie dotyczy prawego kciuka.Próbujemy ją zajmować zabawą
ale gdy ma gorszy dzień to nic nie pomaga. Od miesiąca mieszkam w Szkocji i
tutaj nikt takim sprawami się nie przejmuje dlatego Was proszę o poradę- czy
pozwolić jej na to?czy może mieć potem wadliwy zgryz?może to głupie pytania
ale nie wiem co robić. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie. gosia
Obserwuj wątek
    • umpli23 Re: ssanie kciuka 17.03.06, 17:03
      Czasem dzieci same przestają a czasem nie. Nie najważniejszy jest zgryz, to
      przede wszytkim jest dziedziczne, ale chodzi o przyzwyczajenie.Syn moich
      znajomych ssał kciuk do IV kl szkoły podstawowej!Teraz ma 15 lat i żadnych
      problemów ze zgryzem ale gdybyś wtedy zobaczyła jego kciuk!Pomarszczony
      wysuszony i marszczący się.Jak u starego człowieka-okropność!!!Na pewno nie
      trzeba na to pozwalać-mój synek ma 6,5 m-ca i też ostatnio zaczął ssać
      kciuk.Wyjmuję go mu za każdym razem i mówie nie, jak ie działa daję
      smoczek.Oczywiście kciuk jest lepszy ale udaje mi się go przekonać do smoczka.
      Nie pozwalaj na ssanie bo smoczek wyrzucisz i dziecko się odzwyczai a kciuk jest
      zawsze przy sobie i można w każdej chwili possać.Ja wyjmuje go i skutkuje czasem
      muszę to zrobić kilka razy z rzędu ale bez krzyku. Nie powiedziane normalnym
      tonem skutkuje.
      • dootchka Re: ssanie kciuka 17.03.06, 17:18
        nie zgadzam się z poprzedniczką. to normalne, że dziecko ssie kciuk i należy mu
        na to pozawalać. samo mu przejdzie. nic złego mu się nie stanie. to jego kciuk.
        przy okazji wizyty u neonatologa i 2 pediatrów pytałam o to i taki mi właśnie
        odpowiedzieli. moja córka ssała kciuk od 2 do czwartego miesiąca życia, a potem
        jej przeszło. pozdrawiam
        • kaska1968 Re: ssanie kciuka 17.03.06, 17:43
          moj syn ssal kciuk od urodzenia do chyba 5 roku zycia.nie ma pomarszczonego
          kciuka,a aparat ortodontyczny nosil,bo to kwestia genow.corka kciuka nie
          ssala,a aparat tez nosila.teraz jest ok,nie przejmuj sie i nie wyciagaj dziecku
          na sile paluszka.
        • umpli23 Re: ssanie kciuka 17.03.06, 18:36
          dootchka nie do końca masz rację. Jest tak, że dzieci lubią ssać i to jest u
          nich normale - z tym się zgodzę, ale wierz mi, że jeśli dziecko się przyzwyczai
          to może być potem problem.Zresztą od ssamia niszczą się paznokcie i mogą pojawić
          się kolejne problemy. Większość dzieci pewnie sama przestaje to robić, ale może
          zdażyć się jak w przypadku mojego bratanka, wierz mi, że był wielki z nim
          problem, by po tylu latach go odzwyczaić.Nie chceę demonizować, trzeba wyczuć tę
          graniceę gdzie to nie szkodzi a kiedy interweniować.Moje dziecko ssie tylko
          czasem-i to nie problem. Ale jakby to robiło bez przerwy, nie pozwoliłabym mu na
          to, "bo to normalne".
    • bonkreta Re: ssanie kciuka 17.03.06, 17:49
      Mój Emiś też ssie kciuk, opanował to w wieku 3,5 mies., teraz ma 6. Nie
      zabraniam mu, smoczka nie używamy. Podobno statystyki są takie, że ponad 90%
      dzieci samo przestaje ssać kciuk najpóźniej w drugim roku życia, a z
      pozostałych jedynie bardzo nieliczne ssą dłużej niz do 5-6 roku życia. Zatem
      opowieści o dzieciach, które robią to w wieku lat nastu, choć z pewnością
      prawdziwe, nie powinny nam spędzać snu z powiek wink

Być może pocieszy Cię fakt, że ja już widzę, że ssie teraz nieco mniej niż
      miesiąc temu, choć we wszystkich sytuacjach stresowych kciuk w buzi musi być.
      Zacznę się przejmować gdzieś za rok wink
      • bonkreta Re: ssanie kciuka 17.03.06, 17:53
        Aha, jeszcze jedno. Kiedyś, chyba nawet na tej grupie przeczytałam fajną
        wypowiedź na ten temat, niestety nie pamiętam czyją - smoczki to wynalezek
        ostatnich kilkudziesięciu, niech będzie nawet 100 lat, a dzieci od zawsze coś
        ssały. Więc wcześniej to bywał raczej kciuk, a nic nie wiadomo, żeby taki
        Władysław Jagiełło czy inny Napoleon ciągle pakowali kciuka do ust smile
    • ewa_klonica Re: ssanie kciuka 17.03.06, 19:26
      myślę, że nie powinnaś sie martwić. moja 8 mies. córeczka w okolicach 4
      miesiąca zaczęła bardzo intensywnie ssać kciuk. nie chciała nic w zamian:
      smoczka (w ogóle nie toleruje), zabawki, chusteczki, mojej piersi czy mojego
      palca. po kilku tygodniach zauważyła, że ma inne części ciała np. stópki a
      rączkami może zrobić dużo więcej niż dotychczas więc porzuciła paluszek.
      teraz "problem" powrócił ale ma to zapewne związek z wyrzynającymi się
      ekspresowo ząbkami. zauważyłam też, że ssanie kciuka oznacza u niej dwie
      rzeczy: albo jest głodna albo bardzo zmęczona i śpiąca. czasami wystarczy
      przytulenie i pobycie z Małą blisko. może powinnaś spędzać z córeczką więcej
      czasu?
    • gosia336 Re: ssanie kciuka 17.03.06, 21:14
      a ja wyjmuje dziecku kciuk z buzi z cala stanowczoscia.Zamiast kciuka wybieram
      mniejsze zlo czyli smoczek ale ten o anatomicznym ksztalcie.Geny genami ale
      takim ssaniem kciuka mozna sobie zrobic piekny zgryz otwarty powiklany
      tylozgyzem. Wybor nalezy do ciebie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka