basia7712 19.03.06, 18:25 Maja córka ma prawie 6 miesięcy i nie próbuje przewracać się.Jedyne co robi to przewracanie z plecków na boki. Napiszcie jak wasze dzieci w tym wieku rozwijają się motorycznie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lojka73 Re: nie przewraca sie na brzuszek i z brzucha na 19.03.06, 18:48 moje dziecko pojutrze konczy pol roczku i ani mysli o jakimkolwiek przewracaniu sie .. za to prawie juz siedzi i prostuje nogi do chodzenia. Mysle ze poprostu ominiemy okres przewracania i raczkowania...ale sie nie stresuj ..wszystkie takie rzeczy sa w normie. jedne dzieci to robią inne nie..pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga basia 7712 19.03.06, 18:57 basieńko wcale nie musi. Spokojnie ciesz się dzieckiem - po co masz się stresować i niepotrzebnie martwić. Twoje dziecko dziś czegoś nie potrafi a jutro wykonuje np obrociki jakby nic innego przez całe życie nie robiło ) Daj sobie spokój z porównywaniem twojego skarba do inncch niemowląt - uwierz to naprawdę nie ma sensu a wręcz przeciwnie, burzy spokój rodziców i dziecka ) Daj czas swojemu maluchowi ciesz się nim i jego dotąd poczynionymi sukcesami - pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: nie przewraca sie na brzuszek i z brzucha na 19.03.06, 19:03 od kilku dni syn przewraca sie z brzuszka na plecki. pgwrotnie robi juz z miesiac. kajtek skonczyl 6 miesiecy. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: nie przewraca sie na brzuszek i z brzucha na 19.03.06, 19:40 a kto Ci poiedział że ma to robić w tym wieku? mój jak miał 6,5 mca zaczął się turlać - przedtem ok 6 m-ca skończonego obracał się z plecków na brzuch a odwrotnie nie chciał, gdy spytałam lekarki czy to normalne że tak późno zaczął to robić to powiedziała że nawet gdyby się nie przewracał to jeszcze nie owód do niepokoju bo dzieci mają swoje indywidualne tempo rozwoju. Jak mnie w szpitalu gdy miał mały 5,5 m-ca spytali czy grucha a on całe wywody prowadził -tatata dadada dladla bababa gadagada a wlaśnie się doczytałam że dzieci sylabizują w 7-8 m-cu tak więc u mojego szybciej rozwija się mowa a motoryka wolniej u innych dzieci odwrotnie i nie ma co ich w szablony rozwoju pakować - chyba że lekarz stwierdzi nieprawidłowości. Odpowiedz Link Zgłoś
basia7712 Re: nie przewraca sie na brzuszek i z brzucha na 19.03.06, 20:11 Dzięki za odpowiedzi. Jestem spokojniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
111a4 Re: nie przewraca sie na brzuszek i z brzucha na 19.03.06, 20:20 moja julia ma 9,5 miesiaca i dopiero od tygodnia turla sie,przekreca.wczesniej tez ani myslała o tym.wiec nic sie nie martw. Odpowiedz Link Zgłoś
majan2 Re: nie przewraca sie na brzuszek i z brzucha na 20.03.06, 09:58 Jezeli przerwaca sie boczki to zaraz zamachnie sie bardziej i przewroci na brzuch. I dizewczyny maja raje, nie ma sie co przejmowac i porownywac sowje dzieko do innych. Odpowiedz Link Zgłoś
thesaloniki Re: nie przewraca sie na brzuszek i z brzucha na 20.03.06, 10:19 Moja kończy właśnie 4 miesiące a przewraca się z brzuszka na plecki i odrwotnie cały czas - chyba to polubiła. Odpowiedz Link Zgłoś
moniakos Re: nie przewraca sie na brzuszek i z brzucha na 20.03.06, 11:39 Moja Majeczka ma 8 i pół miesiąca. Siedziała jak miała 6 miesięcy - bardzo sztywna - ale o kulaniu nie było mowy. Nie lubiła i nie lubi do tej pory leżeć na brzuszku - więc jak tu ćwiczyć przewracanie. Od tygodnia nauczyła się przewracać ale z brzuszka na plecy Teraz to już ani minutki mi na brzuszku nie chce lerzeć, tylko fik i już jest na pleckach. Największy problem to po kąpieli balsamowanie - wyłącznie na siedząco można plecki nasmarować hi hi No ale nie zmuszę ją do leżenia na brzuszku jak nie chce Odpowiedz Link Zgłoś
schiriou Re: nie przewraca sie na brzuszek i z brzucha na 20.03.06, 11:51 Mój nie pełzał,nie raczkował,słabo przewracał się z brzuszka na plecy,a odwrotnie nigdy.Jak miał 8 m-cy zaczął chodzić trzymany za rączki, a teraz-11m-cy- chodzi samodzielnie.Są różne typy i nie należy się niczym przejmować. Odpowiedz Link Zgłoś
malta20 Re: nie przewraca sie na brzuszek i z brzucha na 20.03.06, 11:56 Mój synuś za tydzień będzie miał 7 miesięcy i nie chce się przewracać. Dwa miesiące temu miał taki jeden dzień w którym się przewracał z brzuszka na plecy, ale zapomniał i teraz jest cisza. Ale mały jest wcześniakiem więc ma troszkę ponad miesiac do tyłu. Odpowiedz Link Zgłoś
grubaska20 Re: nie przewraca sie na brzuszek i z brzucha na 20.03.06, 12:05 ja tez schizowałam, ze sie nie kręci itp, itd. już przestałąm nasz jasiek 1 kwietnia skończy 6miesiąc. nie przewraca sie jeszcze, za to kula się na boczki jak zacznie sie przewracać to fajnie, ale nie robie z tego tragedii Odpowiedz Link Zgłoś
efka30 Re: Dziewczyny nie nakręcajcie się!!!!! 20.03.06, 19:35 Prawie 6 m-cy...to ma jeszcze czas,Dzieci same decyduja kiedy przyjdzie na nie pora.Mój Puchatek też ma prawie 6 i od niedawna przekręca sie na brzuszek,ale tylko przez prawe ramię...przez lewe ni hu hu....Chodzę z nim na rehabilitację chociaż właściwie wszystko jest już OK/miał napięcie mięśniowe/i mogłabym przestac, ale uwazam że troche gimnastyki mu nie zaszkodzi/Bobath/.Rehabilitantka twierdzi,że mały jest super sprawny,a to że nie przekręca się przez lewe ramię to tylko jego lenistwo.Więc nie zadręczajcie się "laski" i cieszcie się dzieciaczkami.One jak będą chciały -to zrobia to co chcą ) Odpowiedz Link Zgłoś
majowa77 Re: nie przewraca sie na brzuszek i z brzucha na 20.03.06, 21:10 Dominka skończyła 7 m-cy. Turlanie się uprawia dopiero od 2 tygodni. Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: nie przewraca sie na brzuszek i z brzucha na 20.03.06, 21:44 mojej kolezanki syn nigdy (tzn w wieku niemowlecym) nie przewracał się. teraz (5 lat) jest baaardzo sprawny, ponad swój wiek. olac turlanie) mi sie tez nie chce) Odpowiedz Link Zgłoś